Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charlie Partana, kmotřenec mafiánského vůdce, je nájemný vrah, který je zvyklý "odstraňovat všechny potíže rodiny Prizziů". Na rodinné svatbě se zamiluje do krásné Irene. Krátce poté dostane Charlie za úkol zlikvidovat pokladníka Maxe Hellera, který zpronevěřil mafiánské rodině Prizziů více než 700 000 dolarů. Zastřelí ho v garáži jeho domu a pak čeká na paní Hellerovou. Překvapeně zjistí, že je to Irene, která ho přesvědčí, aby ji nezabíjel. Charlie však musí najít chybějící peníze. Idylka zamilovaného muže skončí ve chvíli, když zjistí, že Irene, se kterou se oženil, je jeho kolegyní z branže. A když mají později zabít jeden druhého, je to už hotová manželská krize... (TV Nova)

(více)

Recenze (171)

Aelita 

všechny recenze uživatele

"Láska je, když se díváme na někoho a vidíme to, co chceme vidět." ___ Scénka stvrzení pokrevní spřízněnosti krví (prst na prst, krev na krev) by dnes byla nepředstavitelná kvůli informovanosti o nemocích. Čest mafiánské rodiny je svatá, ale obchod a peníze jsou nade vše - nad čest, lásku, věrnost a jiné virtuální pojmy, protože peníze živí celou rodinu, a ta je zas silná, jen když drží pospolu - alespoň v otázce peněz. Cizím se věřit nedá a svým jakbysmet, ale nakonec to jsou přece sví - intrikáni a podvodníci. A tak ne moc ambiciózní a poněkud přitroublý mafián Charley Partanna, který má překvapivou zálibu ve čtení psychologických článků (hlavně o lásce), dá nakonec přednost "věrné" rodině před "nevěrnou" manželkou a bývalé milence před osaměním. Ovšem největší užitek z této tahanice o čest, peníze a postavení v rodině měla zapuzená vnučka mafiánského kmotra Maerose Prizziová (jinak navždy Morticia Addams), která si díky svým rafinovaným intrikám nejen získala rodinné odpuštění a vrátila bývalého milence a s ním i místo na vrcholu mocenské pyramidy rodinného klanu, ale i zbavila se navždy soupeřky a to vše stihla ve vedlejší roli (však za tu roli dostala Oscara). Jo, někdo to umí - tahat za neviditelné nitky a slízávat smetanu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zamilovaný mafián rieši dilemy od začiatku do konca, pričom sa nedokáže riadiť rozumom. Takže mafiánska romantika, ako sa patrí, ktorá chce nadviazať na to najlepšie, čo bolo v tomto žánri natočené. Nedarí sa to stopercentne, ale na štyri hviezdy to vyšlo aj vďaka ústrednej dvojici, ktorej to ladí. –––– To, že krade a vraždí, ještĕ neznamená, že by nemohla být dobrá žena v ostatních směrech. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Cosa Nostra. Hříčka hříšků. Padla kosa na kámen. Má dcero, můj synu. Za cenu klidu u domácího krbu. Za vyšší stupínek v hierarchii klanu. Plať za lásky part. Partem pro svého manžela/svoji manželku. "Hustá" záškodnice v zastoupení Anjelica Huston pokyn dává. Mr.& Mrs. Partanna, jděte si po krku. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Po oslavných recenzích jsem přece jen čekal něco trochu silnějšího, intenzívnějšího. Jenže to se mi nedostalo. Ten film je dobrý, má skvělé herecké výkony, ale tak nějak funguje jen jako slabá satira, nikoli jako skvělá, sžíravá komedie. Jack Nicholson výborný jako vždy, ale tady není sám, kdo exceluje. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Komedie? Ale kdeže. Spíš mafiánská hříčka, ve které se z husta intrikuje. Souboj různých zájmů, jako jsou boj o život, o místo v rodině, o lásku, o peníze...nebo právě o čest. Uprostřed toho je Charlie a žena, do které se zamiluje. Nutno dodat, že rychlostí a způsobem, který byl asi jedinou směšností. Všechny ty pletichy byly ale přehledné, dávaly smysl a do poslední chvíle nebylo zřejmé, jak to dopadne. Potud tedy spokojenost, ale ta skoro divadelní odlehčenost mi tentokrát moc nesedla, byl bych raději za čisté drama, nebo naopak víc humoru. Nedávno jsem viděl Přeber si to...tam to bylo podobné, ale humoru bylo o chlup víc. Přesto bych lépe hodnotil, spíš tento film. Scénář je chytřejší. Za mě hodnocení, tak 77% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (10)

  • John Huston sa v roku 1985 stal vďaka snímke Česť rodiny Prizziovcov najstarším človekom na svete, ktorého film bol nominovaný na Oscara. Stalo sa tak, keď mal presne 79 rokov a 184 dní. (Hamaradža)
  • Autor předlohy a scénáře Richard Condon napsal kromě knihy "Prizzi's Honor" také ještě další 3 díly, a to "Prizzi's Family", "Prizzi's Glory" a "Prizzi's Money". Další známé dílo autora je také "Manchurianský kandidát", který byl zfilmován dokonce dvakrát. (dokec)

Reklama

Reklama