Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stále svěží filmovou komedii Muži v offsidu natočil roku 1931 režisér Svatopluk Innemann podle stejnojmenného humoristického románu Karla Poláčka. Sportovní veselohra tehdy byla – a vlastně na dlouhou dobu i zůstala – vcelku ojedinělým zjevem v české filmové dramaturgii, třebaže její zcela mimořádný úspěch u obecenstva přímo volal po rychlém následování. O tento úspěch (film běžel v pražských premiérových kinech celých 12 týdnů a měl i velmi pochvalné kritiky) se stejnou měrou zasloužila Poláčkova vtipná a oblíbená předloha a vynikající herecké výkony, jimž všem dominoval pan Načeradec v interpretaci znamenitého herce Huga Haase, který zde vytvořil svou první velkou filmovou roli. Jeho spoluhráči byli Jindřich Plachta v roli starého Habáska, Theodor Pištěk jako pan Šefelín a v drobnější roli pana Hátle, zákazníka pana Habáska, Jaroslav Vojta. Méně výrazná je milenecká dvojice karikujícího Emana Fialy a Jiřiny Štěpničkové, která zde vytvořila jednu ze svých prvních filmových rolí. Milovníci staré Prahy a sportovní fanoušci ocení dokumentární záběry z fotbalového stadionu na Letné, je zde zachycen i populární rozhlasový redaktor Josef Laufer. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

"Haló Praha. Jako poslední číslo odpoledního koncertu z teras na Barrandově vysíláme Pochod fotbalových fanoušků od Emana Fialy. Vzápětí na to soudobým rozhlasem z Vídně zápas Slavia - Vienna.....Haló, rádio Praha vysílá přenosem z Vídně soudobým rozhlasem do Brna, Bratislavy, Košic a Moravské Ostravy zápas Slavia - Vienna. U mikrofonu redaktor Laufer. Pozor, přepínáme na Vídeň. Haló haló, tady je hříště Hohe Warte ve Vídni, odkud vysíláme průběh fotbalového utkání Vienna - Slavia. Zápas je hrán v rámci soutěže o Středoevropský pohár a přihlíží mu asi třicet tisíc diváků. Mužstva jsou už na hříšti, soudce Gereth povolává právě kapitány obou týmů, Svobodu ze Slavie a Bluma z Vienny k losování. Sestavy mužstev jsou tyto: Slavia - Plánička, Ženíšek, Novák, Vodička, Šimperský, Černický, Junek, Šoltys, Svoboda, Bára, Joska...." :-) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

"Mám si z toho něco dělat? Nemám. Tak co se rozčiluju? Tak se nebudu rozčilovat. Klid, dost, já se nerozčiluju. ALE DO TĚCH DIREKTORŮ, TO MUSÍ HROM V ŠIRÝM POLI UHODIT!!!" Výborný Hugo Hass v pohříchu průměrné komedii. Scénář se psal narychlo a na dialozích to jde vidět. Postaral se o ně sám Karel Poláček, ale i tak nejdou postavám z pusy. Filmu chybí soudržnost předlohy a pod režisérovýma rukama se rozpadl na sled jen lehce propojených scének. Ani toho fotbalu si člověk moc neužije. ()

Reklama

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Komediálny film režiséra Svatopluka Innemanna z roku 1931 prenáša diváka do súdobej Prahy, ktorej vládne futbal a vo vzduchu cítiť rivalitu medzi jednotlivými tímami a ich fanúšikmi. Od stretu dvoch z nich - Slavistu Richarda Načeradca (Hugo Haas) a Emana Habáska (Eman Fiala), ktorý podporuje SK Žižkov, sa odvíja aj príbeh celej snímky. Nezamestnaný Habásko začne pracovať u Načeradca v obchode s konfekciou, kde stretne krajčírku Emilku (Jiřina Štěpničková), s ktorou sa dajú dohromady. Dejová línia filmu je od začiatku až do konca, teda od zápasu Slavie až po svadbu Emana s Emilkou, postavená z veľkej časti na situačnom humore a výborne napísaných postavách. Futbal pritom využíva iba ako akýsi "spojovací materiál", ktorý drží kostru príbehu pohromade. Avšak k tomu, aby dokázala snímka ako taká baviť, futbal prakticky vôbec nepotrebuje. Diváka si dokáže dianie získať najmä vďaka jednotlivým postavám, ktoré sa vyznačujú odlišnými charakterovými črtami či iným nazeraním na život. V konečnom dôsledku sú miestami až ich bizarnosť a situácie, v ktorých sa ocitajú, tým, vďaka čomu je Innemannovo dielo také vtipné a efektívne fungujúce. Muži v offsidu, snímka vychádzajúca z knižnej predlohy Karla Poláčka, okrem futbalového podfarbenia a skvelého humoru, dokáže zaujať aj celkovou atmosférou, ktorú popri filmových záberoch dopĺňajú skutočné historické zábery z dobovej Prahy a futbalových zápasov Slavie. Vďaka výborným postavám a skvele napísaným dialógom dokáže film baviť aj po mnohých desaťročiach od jeho vzniku, pričom si svojím humorom ľahko získa divákov nielen medzi futbalovými fanúšikmi. Desivo v ňom vyznieva v roku 1931 zrejme ešte s humorom mienená veta príbuzného Načeradca na návšteve, ktorého stvárňuje Arnold Reimann, o tom, ako budú Židia vyhubení. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dříve jsem Muže v offsidu moc neprožíval. Po delší době jsem si film vyloženě vychutnával, zřejmě jsem do něj dospěl :D. Je zde cítit ještě závan němého filmu, je vidět, že všichni herci měli divadlo v krvi. Moje milovaná Betty Kysilková zde opět řádí jako uragán, Hugo Haas, Jindřich Plachta, Dóďa Pištěk a ty jejich hlášky nemají chybu. "Jak se mu nechce dělat, má rozumu jako poslanec!" "Teď tě mám, ty rabachore nestoudnej!" "Ten by mně nesměl za pult, ani kdyby nebylo co dělat!" "Pojď Richard, půjdeme domů. Máš pravdu, jdi domů." :D Humor Karla Poláčka je specifický a Muži v offsidu mají zvláštní kouzlo prvních zvukových filmů. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Mírné zklamání.  Plachta, Pištěk, Fiala a především Haas byli přitom prakticky zárukou podařené taškařice,   ale Innemann holt není Frič, a tak i když byla k dispozici skvělá předloha páně Poláčka, veselohra  nápaditostí a vtipem tolik nehýří a spousta scének vyšumí do ztracena místo jejich vyšperkování či doplnění pro potřeby filmové komedie. Třeba hned prakticky úvodní scénka na policejní stanici mohla nabrat fraškovitě třeskutých rozměrů i na fotbale bylo spousta příležitostí se více odvázat.  Pan Habásko  Jindřicha Plachty mě pak bavil i o malinko víc než Haasův slavný Načeradec a originální figurou pak byla i paní Načeradcová v podání Jožky Vanerové.  Některé hlášky pak rozhodně podařené, ale celkový dojem prostě slabší. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (23)

  • Byl to první velký úspěch Hugo Haase (Načeradec), po kterém se filmaři o něj drali. (Zdroj: kniha Český biják). (M.B)
  • Režisér Svatopluk Innemann po čase o natáčaní povedal: "Bol som úspešný režisér nemých snímok, ale tu som ešte len skúmal technické zradnosti zvukového filmu, ktorý bol vtedy ešte dieťa v plienkach." Kritici vtedy zvuk, ale hlavne hudbu nazvali škandálom slovami: "Podnikatelia očarovaní miešačkou (strojom na miešanie zvuku), napráskali celý film nevkusnou hudbou zo starého biografu bez ladu a skladu hádzanú cez seba, takže celý film utrpel nenahraditeľnú akustickú škodu.“ [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Film vznikol tak, že v pražskom ateliéri AB mali časové okno a vypočítali si, že keby sa nefilmovalo, prerobili by peniaze, a preto sa rozhodli, že radšej sfilmujú niečo, čo prepadne. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama