Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stále svěží filmovou komedii Muži v offsidu natočil roku 1931 režisér Svatopluk Innemann podle stejnojmenného humoristického románu Karla Poláčka. Sportovní veselohra tehdy byla – a vlastně na dlouhou dobu i zůstala – vcelku ojedinělým zjevem v české filmové dramaturgii, třebaže její zcela mimořádný úspěch u obecenstva přímo volal po rychlém následování. O tento úspěch (film běžel v pražských premiérových kinech celých 12 týdnů a měl i velmi pochvalné kritiky) se stejnou měrou zasloužila Poláčkova vtipná a oblíbená předloha a vynikající herecké výkony, jimž všem dominoval pan Načeradec v interpretaci znamenitého herce Huga Haase, který zde vytvořil svou první velkou filmovou roli. Jeho spoluhráči byli Jindřich Plachta v roli starého Habáska, Theodor Pištěk jako pan Šefelín a v drobnější roli pana Hátle, zákazníka pana Habáska, Jaroslav Vojta. Méně výrazná je milenecká dvojice karikujícího Emana Fialy a Jiřiny Štěpničkové, která zde vytvořila jednu ze svých prvních filmových rolí. Milovníci staré Prahy a sportovní fanoušci ocení dokumentární záběry z fotbalového stadionu na Letné, je zde zachycen i populární rozhlasový redaktor Josef Laufer. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

"Haló Praha. Jako poslední číslo odpoledního koncertu z teras na Barrandově vysíláme Pochod fotbalových fanoušků od Emana Fialy. Vzápětí na to soudobým rozhlasem z Vídně zápas Slavia - Vienna.....Haló, rádio Praha vysílá přenosem z Vídně soudobým rozhlasem do Brna, Bratislavy, Košic a Moravské Ostravy zápas Slavia - Vienna. U mikrofonu redaktor Laufer. Pozor, přepínáme na Vídeň. Haló haló, tady je hříště Hohe Warte ve Vídni, odkud vysíláme průběh fotbalového utkání Vienna - Slavia. Zápas je hrán v rámci soutěže o Středoevropský pohár a přihlíží mu asi třicet tisíc diváků. Mužstva jsou už na hříšti, soudce Gereth povolává právě kapitány obou týmů, Svobodu ze Slavie a Bluma z Vienny k losování. Sestavy mužstev jsou tyto: Slavia - Plánička, Ženíšek, Novák, Vodička, Šimperský, Černický, Junek, Šoltys, Svoboda, Bára, Joska...." :-) ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Mírné zklamání.  Plachta, Pištěk, Fiala a především Haas byli přitom prakticky zárukou podařené taškařice,   ale Innemann holt není Frič, a tak i když byla k dispozici skvělá předloha páně Poláčka, veselohra  nápaditostí a vtipem tolik nehýří a spousta scének vyšumí do ztracena místo jejich vyšperkování či doplnění pro potřeby filmové komedie. Třeba hned prakticky úvodní scénka na policejní stanici mohla nabrat fraškovitě třeskutých rozměrů i na fotbale bylo spousta příležitostí se více odvázat.  Pan Habásko  Jindřicha Plachty mě pak bavil i o malinko víc než Haasův slavný Načeradec a originální figurou pak byla i paní Načeradcová v podání Jožky Vanerové.  Některé hlášky pak rozhodně podařené, ale celkový dojem prostě slabší. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Sotva třicátník Haas v roli živnostníka Načeradce, žižkovská proletářská rodinka - ve skutečnosti také dvou hereckých třicátníků - Habáskovic ("Eman je pašák ! A panu šéfovi ukaž, že jsme vzdělaná rodina" ... "Jako inteligent to přikreješ veselkou") a o generaci starší Kysilková coby vilná vdova po komenickym mistru (takže rozumí lidskýmu neštěstí). Jedna z mých nejoblíbenějších scén a frází filmové historie: -"Mohli bysme to dát dohromady...Já jsem mírná, vy jste pomalej..." -"Já mám jiný starosti než se bavit s bábou .. Paní, ctěte moje stáří a vodejděte v pokoji !" Ukázka pouťových atrakcí v Edenu, starý most a pohyblivý chodník pod Letnou, dřevěná fotbalová Letná, buřty z masa, hlas i záběr legendárního Josefa Laufera, ♫ Emanova nadšená fotbalová hudba s rozjařeností R.A.Dvorského a na dobu vzniku neuvěřitelně jemně kvalitní zvuk. Vo rodinnym životě, starý Praze, kšeftu, lásce a čutaný z let před největším historickým úspěchem čs. fotbalu ("však voni vyrovnaj, hele, zase si kopli"). "Tak, mládenci, mějte se tu parádně" ... i s konfekcí a gumákama ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Film skýtá hodně možností, jak děj patřičně osolit a vylepšit. Všechny však podmíněné akty zanechává v ústraní a vyzdvihuje herecký výkon Huga a Emana. Innemann jakoby zapomněl na ostatní aspekty a zaměřil se na pilování hlavních podstav, které zvládl na výbornou. Děj však lehce pokulhává a některé nucené vtípky také nejsou příliš poslouchatelné. Na "oldies" československé filmografie určitě skvělý kousek, ovšak na mladší Krakatit rozhodně nemá. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

"Muži v ofsajdu nejsou komedií velkého sólisty, jako jsou filmy Vlasty Buriana, ale mají ještě řadu hráčů, kteří rozdrtí soupeře rozdílem třídy." Kromě burianovek naše nejlepší veselohra z počátků zvukového filmu a rozhodně to neříkám jen proto, že jsem sám fotbalový fanoušek (Viktorky, ale té plzeňské). Hugo Haas či Eman Fiala zde ztvárnili jedny ze svých nejlepších rolí. Velkou historickou hodnotu mají dobové záběry na fotbalové zápasy, na lunapark či na pražskou Letnou. P. S. Pepi Bican ve své knize vzpomíná na svého spoluhráče z nohejbalu Františka Habáska. Ten kopal za rezervu Slavie a Pepi prosadil, aby hrál pár zápasů i za áčko. Byl z toho chudák prý hrozně nervózní, naštěstí neslyšel výbuch smíchu na tribuně, když hlasatel četl sestavu a v ní jméno Habásko. Poláčkův román znal mezi fotbalovými fandy kdekdo... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (23)

  • Kvôli veľkému úspechu sa film premietal v pražských kinách 12 týždňov, čo bolo na svoju dobu výnimočné. (Raccoon.city)
  • Režisér Svatopluk Innemann knihu síce nečítal, ale v rekordnom čase siedmich dní napísali scenár, ku ktorému autor adaptovanej predlohy Karel Poláček asi za hodinu napísal v Bohuslavovej kaviarni dialógy. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama