Reklama

Reklama

Podivnější než ráj

  • Česko Divnější než ráj (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tragikomický příběh plný snových a neuvěřitelných náhod. Je to možná pocit jakéhosi rozčarování, malých možností komunikace, stejně jako vnitřní nespokojenost s osudem, z něhož se nelze vymanit, které provázejí šestnáctiletou maďarskou emigrantku Evu Molnarovou, jejího poameričtělého bratrance Willieho i přítele Eddieho. Příběh zdůrazňující vykořeněnost těchto postav, představuje také moralitu o světě, v němž svazujeme sami sebe a ještě se utvrzujeme v určených rolích. Druhý celovečerní snímek scenáristy a režiséra Jima Jarmusche je natočen v minimalistickém stylu, se syrovým černobílým obrazem, k němuž tu patří také strohá fabule a postavy ve službách sžíravé ironie, dotýkající se běžných představ publika o Americe jako zemi snů. Hudba, kterou napsal John Lurie (svérázně napodobuje styl maďarského skladatele Bély Bartóka), má nádech odcizení. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

Slavomír 

všechny recenze uživatele

Celé je to pomalé. Prototyp filmu, ktorý sa musí pozerať v kľude. Nikto sa nikam neponáhľa..... svojská roadmovie:-). Film bavil počas celej svojej dĺžky aj keď em-tam sa chvíľka neúnosn natiahla za čo ide dole jedna hviezda. Zábavné dielko (Babička vedie dlhý monológ v maďarčine a celé to zakončí anglinckým "son of a bitch"). Jarmusha asi začnem vyhľadávať . Tenk jú very mač - kesenen sípen :-) ()

mdouglas 

všechny recenze uživatele

Geniální film! Jeden z mnoha filmů, který není pro každého, a který určitě zůstane mnohými nepochopen. Ono se totiž ve snímku vlastně nic neděje, děj je hodně pomalý. Mě osobně zaujala kamera, příjemná "černobílost" a humor, který není vlezlý, který si člověk prostě musí najít sám. 90% ()

teyra 

všechny recenze uživatele

Méně poetické než jiné Jarmuschovy černobílé filmy, zato s mírně depresivními tóny a s ještě větší dávkou autorova typického minimalismu. Jarmusch si demýtizujícím způsobem pohrává s motivem cesty jako prostředku nalezení sama sebe i s motivem amerického snu. Nuda, prázdnota, nenaplněnost, odcizení: to vše umocněno experimentální metodou bez použití střihu, která ještě umocňuje dojem strnulosti. Atmosféra je skvěle dokreslována bezútěšným a šedivým zobrazením oblíbených amerických destinací. Jarmuschův pohled přitom není odtažitý a nepostrádá laskavost k hlavním hrdinům. ()

Markuss 

všechny recenze uživatele

Děj prakticky stejný (žádný) jako v Permanent Vacation a přitom o tolik lepší film. Čím to? Zásadní pokrok je v obsazení filmu. Zatímco v PV se potuloval nesympatický mladík ulicemi New Yorku sám, v Stranger than Paradise, jsou hlavní (nesympatičtí) protagonisté hned tři. Ale oni na sebe ať v New Yorku, Clevelandu nebo na Floridě prakticky jen otupěle civí. Přesto Vás to nebude ani trochu nudit. Výjimečná herecká přirozenost a zvláštní pointa na konci filmu jsou důkazem toho, že se Jarmusch vydal tou správnou cestou. 70% ()

D.Sleeper 

všechny recenze uživatele

Velmi osobitý a osobní způsob vyprávění, který je mi sympatický svým obsahem i nenuceností... Nejvíc se mi líbilo jeho využití v následujících scénách: Úvodní "spolubydlení" Evy s Williem, Setkání Evy s Eddiem po "výměně šatů" a "Společná" návštěva kina... ;-) I přes skromné vzezření je pro mě "Podivnější, než ráj" ovocným stromem, který nese větší plody, než ty jiné, "rajské", co rostou jako houby po dešti ve "Městě Andělů". Ano. Dá se říci, že je: "Plodnější, než Hollywood". BTW: Kdybych do toho mohl "Jimovi" kecat, závěrečnou scénu bych pojal jako čtvrté dějství a pojmenoval ji: "First step out of paradise". ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Toto rozhodně není film pro každého a kdo nemá s Jarmuschem zkušenost, bude možná trochu překvapen. Mně však jeho styl maximálně sedí a i tento film jsem si užil. Je opravdu skoro neuvěřitelné, jak je Jarmusch schopen vtisknout i do zdánlivě nudné a jednotvárné scény, v níž kamera několik minut nehnutě sleduje 4 postavy, vpravit určitý význam a humor (scéna v kině je prostě geniální!). Postavám se příliš nedaří komunikace mezi sebou, nejdelší dialog trvá snad tři věty, přesto to není nudné. Scény nejsou souvislé, jde jen o určité výjevy, přesto se člověk neztratí a o jejich smyslu nepochybuje. A lehce otevřený konec filmu jen prospívá. Zkrátka, jak už tady bylo několikrát řečeno, je to typický Jarmusch. A to mě bere. Btw. bezva sestřenka, takovou bych taky chtěl :-). ()

vojta1 

všechny recenze uživatele

Útěk z Ameriky do Ameriky, z ponorky do ponorky, z nudy do nudy. V tomhle filmu děj supí dopředu jen proto, aby se zjistilo, že to, co se doposavaď stalo bylo úplně k ničemu. Gumující oko televize, které každou chvíli na někoho mrká, nechává diváka spolknout ostnanej drát z plyše. Vypadá to hrozně, ale ve výsledku to jen trochu lechtá v břiše. Zdá se, že postavy ve filmu mají ze sledování obrazovky to samé co my sledujíce pouze blikající světla v očích maďarů a slyšíce zvuk. A hromady staniolu a plastovejch příborů proudí z bytů proto, aby se nemuselo mejt nádobí. Po stopadesáté nám je naservírovaná Amarican nightmare, která stále ukusuje křidýlka přistěhovalcům. Jenomže na tenhle film se lidé střihu hlavních postav nekoukají, případně jej rychle vypínají po 5ti minutách. Vzdávám Jarmuschovi hold za to, jak nuda sálající z jeho filmy přeskakuje na diváka. Já jsem se chvílemi tak nudil, že jsem listoval v televizním programu, abych zjistil, co dávají druhý den. Paradoxní je, že v případě Stranger than a paradise je to pro autora vlastně lichotka. Nic se nestane, když pár scén nevidíte, můžete si klidně odskočit a tím pouze umocníte svůj zážitek, protože po návratu zjistíte, že se až tak moc nestalo a že dialogy jsou pořád stejný a prostředí stejně tak. Vaše návštěva záchoda vlastně zapadá do koncepce filmu a je jím defacto vynucována. Film je tak zajímavě apelujícím a je k uzoufání nudný. ()

Ronee 

všechny recenze uživatele

Road movie o troch mladých ľuďoch, ktorí si žijú svoj americký sen (ktorý je trochu iný, ako si ho predstavovali). Z toho dvaja sú z Maďarska a hľadajú v New Yorku šťastie. Willie sa k svojej sesternici správa dosť necitlivo a odmieta dokonca hovoriť svojou rodnou rečou. Je očividne čiernou ovcou rodiny, čo vyplýva z jeho telefonátov s tetou. Spolu so svojím parťákom sa živia podvodmi, ale pritom v kartách neporazia ani svoju tetu. Vtipné bolo, že John Lurie, ktorý hral Willieho a zložil aj hudbu k filmu, tú hudbu vlastne vo filme neznášal. ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Zvláštní sonda do nudného života 3 lidí. Pvní je Willie (kterého skvěle hraje John Lurie), druhý je Eddie a třetí Eva, Willieho sestřenice z Maďarska. Film je složen z množství celků, přičemž ten celek vypadá asi takto- statická kamera, minimum pohybu postav, proběhne rozhovor na nějaky "obyčejny" téma a zatmění scény. Obyčejný v uvozovkách protože v jarmuschovych filmech je slovo obyčejný vypracováno do výjimečného stylu a minimalismus kterým je protkána celá jeho tvorba je tu vyveden do maximalismu. Je škoda že to v tom nevidí každý. Vždyť stačí jen otevřít oči.. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Jarmuschův druhý film, po cestě jako životním osudu, což popisoval v Trvalé dovolené, se teď vrhl na vyobrazení samoty snoubené s jemným sbližováním se tří lidí, rozčleněným do tří kapitol. V kapitole první, New World, se všichni tři shledávají v New Yorku v zavšiveném malém bytě Maďara Bély, který si říká Willie. Ve druhé kapitole pak nastává odjezd do zasněženého a zmrzlého Clevelandu za svéráznou tetou a nastává osvobození Evy z jejího nepříliš povedeného amerického snu. V závěrečné floridské části pak přichází rozuzlení, které je stejně paradoxní jako vlastně celý Jarmuschův osobitý styl natáčení, ale možná právě proto mi jsou jeho filmy tak sympatické. Všechny tři části jsou si vyrovnané, mají podobnou atmosféru a pár nenuceně vtipných scén. Silné 4* ()

creativek 

všechny recenze uživatele

Willie žije svůj americký sen v New Yorku, ve špinavém malém bytě s nedopalky cigaret a zápalkami všude po zemi, dává si TV dinner, sází a vyhrává na dostizích, švindluje se svým kamarádem v kartách a většinu času není naprosto co dělat, dokonce si nechává říkat i jiným jménem, aby zapřel maďarské kořeny; dny se nudně táhnou jeden za druhým. Na druhou stranu je cítit ta naprostá svoboda, kdy můžete vzít auto a procestovat tisíce kilometrů, pardon vlastně mil a dělat si co chcete. ()

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Dead man a Ghost dog jsou rozhodně silnější filmy. Ale není to špatné, prázdno, nuda, stereotyp, atomizovaný individualismus dýchá v tomto filmu z každého koutu a nezachrání to ani země "Dobra" a "nejsvobodnější" země světa- Reaganova USA. Výborný nápad s tím vyústěním na konci ! ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Tak tedy... dokoukala jsem to až do konce a sama se tomu divím. Ve své nudnosti dokonce nakonec lehce vtipné. No rozhodně už to nikdy neuvidím. /// @gudaulin ()

SirGawain 

všechny recenze uživatele

Fakt hrozně moc mrtvých scén. Opravdu jedna za druhou. Ale to není v žádném případě minu, ale právě obrovské plus, protože to dává prostor pro vyniknutí atmosféry a jiných filmařských prvků. Film naprosto deziluzuje jakoukoli představu o dokonalém místě. Takové místo podle Jarmushe neexistuje a asi je to fakt :-). ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tento Jarmuschov snímok možno zaradiť do jeho ranej tvorby a skutočne je tu zreteľne cítiť to, akým štýlom tento režisér rozmýšľa a produkuje. Na mňa to bolo moc sterilné a dejovo príliš fádne na to, aby ma to bavilo, avšak tí, ktorí holdujú dlhým záberom, málo slovám a len sa chcú unášať na vlne jednoduchosti a nezávislosti, je to bude určite prínosné. Ja som sa ale nudil. 50 % ()

Reklama

Reklama