Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Espen je nejmladší ze tří synů chudého farmáře. Doma jej používají jako rodinného otloukánka, který není schopný žádné užitečné práce a jen chodí po lesích s hlavou v oblacích a chytá lelky. Jeho jediným úkolem, který mu doma svěřili, je udržovat v kamnech oheň, aby nevyhasl. A je asi jen náhodou, že právě on v lese potkal princeznu Kristin, která je právě na útěku ze svého rodného hradu. Kristin je pořádně tvrdohlavá, nevěří na staré báchorky o Králi trollů, který má zálusk na princezny, a hlavně si ani náhodou nechce vzít namyšleného prince Frederika, kterého jí vybral otec. Den před svými osmnáctými narozeninami tedy dává přednost cestě do neznáma. Bohužel nedlouho po setkání s Espenem zjistí, že ty povídačky o trollech jsou pravdivé. Mezitím se nic netušícímu Espenovi podaří další malér. Nedokáže ohlídat ani uhlíky v kamnech a díky své roztržitosti podpálí celou chalupu. A tak když král vyhlásí pátrání po neposlušné dceři a slíbí její ruku a půl království tomu, kdo jí najde, bratři neváhají a vyrážejí na výpravu. Ti starší, aby pro rodinu získali novou střechu nad hlavou a ten nejmladší by rád ještě i tu její ruku. Z jejich cesty se záhy stane velké dobrodružství, na kterém potkají spoustu příšer, magie i kouzelných míst. A na konci pak čeká hrozivý a nepřemožitelný Král trollů. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (146)

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Dostala jsem po dlouhé době chuť na pohádku a jelikož znám jednu kouzelnou osůbku z Norska, tak jsem se rozhodla pro norský celkem nový počin - Cestu za králem volů. Teda Trollů. Vůl, slyšící na jméno Espen, byl ten, co za tím trollem šel. On to vlastně nebyl přímo vůl, jen tak trochu nešikovnej kokot díky kterýmu se z jeho brášků a tatíka stali bezdomovci dřív než by jeden řekl troll, jelikož jim málem tak trochu na Palacha podpálil rodnou chaloupku. Brášky s tatíkem to překvapivě nasere a Espenova výmluva "Za vše může troll" se neujala tak, jak čekal. K jeho štěstí ho nezabijou a jen ho vyhodí z baráku, což není tak velkej průser, když barák už vlastně nestojí. Jelikož Espen má v tu chvíli hromadu volnýho času tak se rozhodne zachránit princeznu, která se tak trochu pohřešuje a shání se po ní ultra kokot s dvouma žaludama, co ho poslechnou na slovo. Princeznu samo sebou chce za ženu král Trollů což je strašná píčovina páč král trollů měří asi 15 metrů a tak fakt nevím, co do princezny chtěl strkat nebo k čemu by mu byla. Kromě Espena a ultra kokota se princeznu vydají zachránit i jeho dva bráchové, aby bylo na novou chalupu a oni se s královským pokladem stali milionáři z chatrče. Cestou se pak dějí zázraky jelikož vždy neschopnej Espen jim najednou umí zachránit prdel jelikož v té svojí palici krom tuny píčovin má i nějaký ty moudra z knížek. Samo sebou vše dopadne hepyjéndem, Espen bude klátit princeznu, s bráchama se udobří s tatíkem taky, ultra kokot ostrouhá, král Trollů se rozpadne na padrť a chaloupka bude stát jako Espenovo péro pokaždý když vidí princeznu. Prostě je to celý tak extrémně ňuňu až mávnu rukou nad tunou píčovin a hodím to do krásnýho průjemnýho hovnocení. ()

ZHODNOTITEL 

všechny recenze uživatele

Cesta za králem trollů by nejraději šla pěšinou filmu Jack a obři, ale bohužel. Pokud film máme opravdu nazvat cestou, potom i s upozorněním, že se film mnohdy ocitá v slepé uličce, musí udělat pár kroků zpět a vydat se jinudy. Výsledek je takový, že parta mladých, životem nezbitých poddaných putuje lesem. Logikou mi to trochu připomínalo i Pána prstenů, byť méně obrazově poutavého. ()

Reklama

Armin82 

všechny recenze uživatele

Já mám pro dobrodružné a fantasy filmy tak trošku slabost, takže mě tohle docela zajímalo. No, byť to není žádné veledílo v podobě Hobita či Pána prstenů, na norsko-českou produkci je to vcelku povedená věc. Už po pár záběrech je vidět, že se do filmu poslaly nějaké peníze a není to jen další směšná pohádka německé produkce. Ve filmu je napětí, krásné exteriéry, slušná příběhová stránka. Naopak průměrní herci, nijak zajímavý, bez kapky charismatu. I tak je to slušná nadprůměrná podívaná a rozhodně se u toho nikdo nudit nebude 70% ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Zábavná rozprávka, čo si vie zo svojich postáv pekne vystreliť. Hlavný hrdina je tu tak za dementa, čo si spáli vlastný dom a tvárou v tvár nepriateľom je schopný sám seba omráčiť. Hlavný záporák a jeho parta je tiež veľmi zábavná zostava, pričom sa mi rátalo, že ich vyobrazenie nikdy neskĺzne do detinskej paródie. Výprava a triky sa nedajú porovnávať s hollywoodom, na pomery rozprávok sme na tom ešte veľmi dobre. Ak by sme niečo takéto dokázali natočiť u nás, môžeme si gratulovať. 7-/10 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Perfektní pohádka z Norska a nepamatuji se, kdy jsem od Stardust viděl něco lepšího. Je zde víceméně vše, co by v pohádce být mělo. Unesená princezna trollem, namyšlený princ, kladný a odvážný hlavní hrdina, čarodějnice, kouzelná mapa no takový pěkný mišmaš Norské mytologie se scéneriémi natáčené i v Česku. Hodně jsem se bavil. 80% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Jde o první díl plánované trilogie, přičemž na pokračování se již pracuje a třetí díl je ve fázi plánování. (Martrix)
  • Scénář je napsán na motivy ústně tradované legendy, kterou v 19. století sepsali Peter Christen Asbjørnsen a Jørgen Moe. Původ legendy se uvádí na 13.–14. století. Přesto je toto teprve jeho první filmová adaptace. (Martrix)
  • 9 natáčecích dnů strávili norští filmaři v České republice, kde se na natáčení podílela česká produkční společnost Sirena FIlm. Točilo se na Křivoklátě, v bývalém vojenském újezdě v Brdech, v lomu Amerika, na Děčínském Sněžníku, u Dolského mlýna (u soutěsek v Hřensku), v Barrandovských atelierech a Prachovských skalách. Ve filmu si zahráli i čeští herci. [Zdroj: Totalfilm.cz] (TotalFilm.cz)

Reklama

Reklama