Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Na to, že jsem od toho čekal pěknej film pro děcka o Mikulášovi, jsem se asi dost spletl. Místo toho tady máme tragické figurky od alkoholika, osamělé vrchní sestry, platonicky zabouchlé sestry až po opuštěnyho fracka. A tihle 4 spolu furt něco maj, různě, ať už je to dělání naschválů, kouření cigaret, neopětovaná láska, sockování cigaret a kafe, až po pár dobrejch skutků. A jako i když se u toho moc smát nedalo, tak to bylo aji docela zajimavy... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tohle přesně jsou filmy a příběhy pro Karla Kachyňu. Navíc i Jan Procházka, který se svého zatím posledního realizovaného scénáře nedočkal, uměl dělat dobré věci. Tady mě ale děj nezaujal tolik, jako u jiných filmů. Sledujeme příběh chlapce, sestřičky, lékaře a vrchní sestry. Tím se příběh lehce tříští. A nejde moc do hloubky jednotlivých osudů. O chlapci víme jen to, že ho matka odložila a nemá o něho valný zájem. Hlavní sestra kdysi chodila s lékařem a proto varuje mladší podřízenou. Také se nedozvíme nic podstatnějšího. A ani vyvrcholení jejich příběhů vlastně není. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Městem chodí Mikuláš je dramatický příběh o dětech, které tráví Mikuláše v nemocnici. Prolíná se tu spousta prvků, kterými se vyjadřovalo Kachyňovo dílo. Ať je to právě to nemocniční prostředí, tak děj ze života prostých lidí, tentokrát konkrétně dětí, tak především dramatický děj. Tentokrát by se dalo hovořit až o syrově ponurém s depresivní atmosférou staré nemocnice. Právě stáří nemocnice hodně dotváří tu depresivní atmosféru. Stará okna, z nichž je u obrazovek až doslova cítit, jak z nich táhne mráz z venku. Špinavá koupelna s oloupávající se omítkou a plísní na kachličkách. Co by tomu asi dneska řekla hygiena? A především byt doktora Abraháma, který vypadá ještě hůř než zmíněná koupelna. Abrahám depresivní atmosféře ještě dopomáhá svojí rolí úlisného, neumytého a smradlavého alkoholika. Hlavní roli hraje ale asi 12 letý kluk "lže a krade" a je to pořádnej hajzl. Dobře mu tak, že si roztrhl tu ruku. Já tento film viděl asi po 25 letech a jediné, co si vybavuji i po těch letech, tak je to právě ta roztrhlá ruka. [3767. hodnocení, 133. komentář, 76%] ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Chcel som si pripomenúť pamiatku pána herca Jozefa Abrháma a nechcel som jeho typické kladné role ale rolu kde hral človeka na šikmej ploche. A tento snímok je k tomu ako stvorený a navyše od režiséra Kachyňu. Prečítal som si pár komentárov a nestačím sa diviť, film nie je detský ! a neodohráva sa na Vianoce ! Je to veľmi ale naozaj veľmi smutný až depresívny film o samote, ľudskej zlobe ale aj o tom, že dobro sa môže skrývať v človeku ktorého odsúdime ako zlého človeka. Výborné ale vždy mi to tak pokazí náladu, napriek skvelému výkonu pána Abrháma. Dnes si predsa len dám niečo veselé - Polívčička byla?:-) 80 % ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ne každý prožívá Mikuláše v rodinném kruhu plném lásky a pohody...Nápad, atmosféra, skvělí herci, pěkná hudba a pár silných okamžiků => poctivé 4*. Městem chodí Mikuláš je snímek, který jsem svého času měl velmi v oblibě, poté jej nesnášel a nyní jej považuji za povedený počin v naši kinematografii a to nejen díky mistrně zahraným postavám, jež se honosí brilantně vystiženými charaktery. V širších souvislostech tento film pochopí spíše starší divák než dítě. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Ve scéně, kdy sestřičky shání doktora, Pipka (Alena Mihulová) nadiktuje telefonní číslo 26 318. Kateřina Hrachovcová na telefonu vytočí čtyřku a poté zcela jiné číslice, načež telefon zazvoní. (hermiona)
  • Televizní premiéra filmu se odehrála v roce 1992, do kin se snímek podíval až v roce 1996. (M.B)
  • Jan Procházka společně s režisérem Karlem Kachyňou napsal tento filmový scénář podle vlastní povídky „Lže a krade“ v roce 1969. K jeho realizaci už ale na úsvitu normalizace, kdy Procházkovo jméno figurovalo mezi zakázanými umělci, dojít nemohlo, a tak musel Kachyňa počkat dalších 20 let, než se k tomuto projektu svého dvorního scenáristy mohl vrátit. (Letní filmová škola)

Reklama

Reklama