Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (190)

berny2468 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké zklamání. Na snímky s podobnou tématikou nedám dopustit. Obzvláště jsou-li dle skutečných událostí. Ale Saljut-7 bohužel vyniká jen po technické stránce, kdy je vše fajn natočeno a vizuální stránka je krásně dotažená. Taktéž herci jsou velmi přesní a vy jim po celou stopáž fandíte. Bohužel příběhově už je to takové nezáživné. Některé scény vypadají stejně věrně jako scény ze Star Treku či Armaggedon. Ono i dle vyjádření pamětníků těchto událostíjde poznat jak moc je to dle "skutečných událostí". Ano, přirovnání k Michaelu Bayovi je naprosto trefné. Saljut-7 by evidentně rádo bylo další Gravitací, ale k tomu má hodně daleko. Ve výsledku to ani moc nepůsobí, že film natočili rusové. Což je myslím vcelku škoda. Některé scény splňují vysoké standardy. Bohužel většina nedává ani ty průměrné. Škoda, vcelku promarněná šance na pěkný film. 4/10. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Tak konečně film za který se Rusko nemusí vůbec stydět. Trocha od Apolla, trocha Gravitace, ale taky dle historie za časů studené války. Vesmírná stanice je poškozená a je na ni vyslána posádka, co ji ma nějak zprovoznit a hlavně zajistit, at se nedostane k nepříteli..Několik velice povedených dramatických/akčních scén a záběrů, technicky se nemají tvůrci zač stydět a vše to pěkně šlape od začátku až do konce. Spokojenost a klidně bych dal i kino. 8/10 ()

Reklama

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

vesmírné lítačky (je jedno kdo je natočil) nejsou moje parketa a s tím jsem do toho filmu šla jakože :"co to zas bude za slátaninu" , protože nikde nic zajímavého pro mě nedávali to za prvé a za druhé mě zaujaly hned první záběry,což je u mě k podivení.Musela jsem se podívat kdy byl film opravdu natočen ,protože nic nenaznačovalo že byl natočen před pár lety..Do posledního detailu se tvůrci drželi v tom roce 1985! Což je to velké plus které filmu dávám.Dobré výkony herců,kamery a v neposlední řadě opravdu kvalitní dabing (což znamená bez huhňání).Znovu opakuji :tenhle žánr jde naprosto mimo mě ale tady mě film opravdu zaujal a pobavil ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Bomba! Rusáci zabodovali! Dlouho jsem někomu ve filmu tak nefandil jako těmhle dvěma kosmickejm gerojum a mlátil s ovladačem do vzduchu jako oni s tím kladivem, takže mě ten konec tentokrát ani nevadil. Každý to tu srovnává s Gravitací, takže jo...trikově možná Gravitace o něco lepší, ale jen o chloupek, zato dějově, emočně tohle o ten chloupek zase lepší, přikovalo mě to k obrazovce a napětí se dalo často krájet, ale taky se člověk pobavil u ikonické hry osmdesátek nebo originálního popíjení vodky. Super kosmické dobrodrůžo a jdu hledat jak to bylo doopravdy. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Už ten fakt, že Rusové změnili (zfiktivnili) jména všech zúčastněných kosmonautů (a kosmonautky), dává jasně najevo, že tohle je fikce a nic než fikce, i když inspirovaná skutečnou událostí. Pro zajímavost jeden z oněch dvou přeživších vesmírných gerojů sám osobně nedávno prohlásil, že pravda ve filmu je tak 60%, zbytek je prý Hollywood... tedy Mosfilm. Já bych si nesměle tipnul, že ten poměr bude spíš opačný. Ale popravdě je mi to putna, protože tohle se Rusům fakt povedlo a já kvůli lepému vizuálnu prominu třeba i ten místy přepálený patos. Jen ta moje 60 palcová bedna byla na takovýhle velkofilm poněkud malá, tohle by chtělo pořádný plátno a nejlíp ve 3D. Mimo hlavní děj jsem si dobře užíval i některé jemné detaily (kosmonaut pařící kdysi slavnou ruskou digihru s vlkem a zajícem, olympijský medvěd coby neoficiální indikátor stavu beztíže), ale nejvíc mě dostalo finále. Když dva molodci mašlovali na orbitu kladivem do trubky ("Davaj! Ješčjo raz! Davaj!"), když pak naskočila elektřtina a spustila Alla Pugačova, když si ti dva borci zasalutovali s posádkou nepřátelského (tehdy ještě) Challengeru, když se dole na Zemi v sovětském kosmickém středisku všichni šťastně objímali a když k závěrečným titulkům procítěně pěl můj milovaný Voloďa Vysockij, zažíval jsem kvalitní diváckej organismus. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Posádka musela v rámci prověřování všech rozvodů i systémů, u nichž hrozilo, že jsou poškozeny vlhkostí, zkontrolovat kolem tisíce elektronických bloků a tři a půl tuny kabelů. K Saljutu se pak 19. září 1985 připojila loď Sojuz T-14 a Džanibekov se o pár dní později vrátil na Zemi. Savinych přistál o měsíc později. [Zdroj: epochalnisvet.cz] (klukluka)
  • Co ve filmu nebylo: Jídla bylo dost. Nejen zásoba, kterou si kosmonauti přivezli v Sojuzu T-13, ale přes zákaz řídicího střediska ochutnali z palubní zásoby stanice a zjistili, že v mrazivém prostředí se nic nezkazilo. Kosmická spižírna byla naplněna nejméně na několik měsíců pobytu. Horší to bylo s pitnou vodou. Spíše až kritické. V palubních zásobnících pitné vody systému Rodnik totiž zůstával led a zásoba, kterou si posádka přivezla, byla nanejvýš na osm dnů. Pokud by se zásobníky nepodařilo brzy rozmrazit, musela by posádka i přes slibné oživování Saljutu-7 stanici nakonec opustit. [Zdroj: iDnes.cz[ (klukluka)
  • Podľa producenta Bakura Bakuradzeho sa autori scenára spoliehali na denníky kozmonauta Viktora Savinycha, ktoré podrobne hovoria o celej expedícii, ale: „Pre človeka, ktorý nepozná jemnosti vesmírnej témy, je ťažké pochopiť všetky detaily. Preto bolo potrebné niektoré veci zjednodušiť, niektoré naopak posilniť, prispôsobiť nášmu chápaniu.“ Z týchto dôvodov boli pozmenené mená hlavných protagonistov. (Arsenal83)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama