Reklama

Reklama

1922

Trailer

VOD (1)

Nebraský farmár Wilfred James (Thomas Jane) sa v roku 1922 rozhodne s pomocou svojho syna Henryho, čisto z finančných pohnútok, zniesť zo sveta manželku Arlette. Krátko po tom, čo spoločne jej zúbožené telo zakopú do starej studne, začne rančer čeliť desivým vidinám a podivným útokom agresívnych potkanov. Jeho život sa začne rúcať a Wilfred nadobudne dojem, že brutálne zavraždená manželka ho po smrti prenasleduje. (Karamanlis)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V roku 1922 sa oddaný farmár Wilfred James (Thomas Jane) musí vysporiadať s problémami, ktoré mu spôsobuje jeho žena. Tá zdedila obrovské množstvo úrodnej pôdy, ale namiesto toho, aby pomohla Wilfredovi a ich synovi Henrymu (Dylan Schmid) vybudovať prosperujúcu farmu, sa chce so synom presťahovať do mesta. Otcovi so synom je jasné, že matka chce zničiť všetko, na čom im záleží. Musia sa odhodlať k razantným krokom kvôli tomu, aby neprišli o všetko, čo ich stálo dlhé roky tvrdej driny. - Predlohy majstra Stephena Kinga tento rok v hororovom žánri bezkonkurenčne dominujú a 1922 je ďalším parádnym prípevkom z dielne Netflixu. Thomas Jane dokazuje, že je jeden z najvšestrannejších hororových hercov súčasnosti a podáva excelentný výkon. Viacmenej všetko tu funguje tak, ako má. Parádne kulisy, perfektne zahrané pasáže plné emócií a hlavne to, čo je u hororu najdôležitejšie. Strašidelné scény. Tie sa v niektorých miestach posúvajú až k hranici paranoie a už dlhšie ma žiaden horor v tejto oblasti tak nepotešil. A to som sa obával, či to vôbec bude hororové. S výsledkom som spokojný a nechcem zbytočne viac prezrádzať. Ak nepoznáte predlohu, radšej si o filme nič nezisťujte, pretože Vás v mnohých momentoch prekvapí. Kto nemá rád potkanov, tomu dôrazne odporúčam, aby sa tomuto hororu vyhol, pretože by uňho mohlo dôjsť k ťažkej psychickej ujme. + herec z The Mist, Endangered, The Veil a Before I Wake + herec z Nurse 3D a The Unspoken ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Nepříliš nápaditá adaptace typické Kingovské novely. 1922 je původně příběh ve stylu řecké tragédie, příběh, který nezačíná pro hlavní postavu dobře a bude jenom hůř, příběh o fatálním rozhodnutí hlavní postavy a bizardních ranách osudu, které ho následují. Adaptace tohle nedokázala dobře prodat, i když povinné dějové prostocviky splnila. Místo aby se soustředila na to, co měla v příběhu zdůraznit, drží se příliš otrocky předlohy, aniž by byla stejně úderná. Hororové elementy zrovna tak nebyly pojaté jako něco, co zrovna tak dobře můžou být jenom halušky hlavní postavy. Suma sumárum tři kukuřičné klasy tenhle film získává na výpravu a výkon Thomase Janea. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Už někdy v páté minutě filmu je jasně naznačeno, co se stane a o čem to pak asi všechno bude. Takže člověk doufá, že to bude jinak anebo když už to má být takhle, tak ať je to alespoň nějak sofistikované nebo v dalším vývoji něčím překvapivé. Jenže tůdle nůdle. Po marném čekání na spasení se objeví krysy, které překvapí jen tím, že si je King neodpustil. A ta návštěva ze záhrobí je pak překvapivá asi jako zima v lednu. Z tohohle námětu by těžko vykřesal něco víc i mnohem větší tvůrce než je Zak Hilditch (jehož These Final Hours přitom vůbec není marná záležitost). Výchozí materiál by možná stačil na půlhodinový kraťas - pak by z toho snad byl alespoň průměrný snímek. Ale 100 minut? Ti, kdo se nechali nalákat zjištěním, že muziku dělal Mike Patton, známý coby zpěvák Faith No More a člen různých avantgardních hudebních projektů jako Mr. Bungle nebo Fantomas, asi taky nebudou soundtrack k 1922 považovat za nějaké jeho zásadní dílo. Celkově je to jedna z nejslabších a nejzbytečnějších kingovin, jaké jsem kdy viděl. Na závěr si neodpustím dva vzkazy zdejším přidavačům žánrů: 1) Pochybuju, že takhle si někdo představuje "krimi". 2) Já vím, že na csfd musí být vše, co je "horor" zároveň automaticky i "thriller", ale co kdybyste s tím už šli konečně do prdele a nechali se nahradit někým, kdo umí používat vlastní mozek? ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Thomas Jane exceluje v této povedené Kingovské adaptaci zabývající se dosahováním vlastních cílů za každou cenu a následky takových rozhodnutí. Můžete si být jistí, že se věci nebudou vyvíjet příliš pozitivně a neštěstí se budou kupit jedno na druhé. Režisér zvládá eskalování negativních událostí šikovně a dokáže solidně budovat a udržovat atmosféru. Bohužel se nevyhne několika přešlapům, zejména co se tempa snímku týče, kdy se některé chvíle příliš táhnou, ale krom toho se jedná o zajímavé dílo potvrzující, že Netflix umí zpracovávat knihy Stephena Kinga jako nikdo jiný. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

King není dobrej spisovatel a nikdy nebyl. Vždycky se můžete jen modlit, aby nějakou jeho povídku či knihu převedl někdo na filmové plátno s nadšením a režisérským umem, což se snad zatím povedlo jen třem lidem u třech filmů, že se na to dalo jako dívat a jeden člověk, který dokázal, že film může bejt lepší než knižní předloha a to byl teď Andy Muschieti a jeho dokonalé To. V 1922 funguje jen skvělý Thomas Jane a jeho epesní vidlák, skvěle zahraný a to především s naprosto drtivým, Jižanským přízvukem. Jinak se režisér bál jakkoliv Kingovu povídku ozvláštnit, obohatit o svůj osobní pohled nebo invenci a přitom by Hilditch na to opravdu měl, protože jeho prvotina je opravdu neskutečným filmem. Přitlačit na horor, vynechat ty dlouhé, nic neříkající záběry a mohl to být opravdu dobrý horor. Má to 101 minut a na první závan nějaké atmosféry čekáte snad 60 minut. Na jedno unavený podívání jo, ale víc nuda, než atmosféra, ostatně jako většina od Kinga.55%. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama