Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce. (Falcon)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (333)

silentname 

všechny recenze uživatele

Disney pokračujú v tvorbe hraných remakov a nevyzerá to, že by sa tento trend mal na ďalšie roky zmeniť. A najnovším z nich je "Mulan". Budem ale úprimný. Tomuto filmu som celkom veril. Vyzeral zaujímavo, z trailerov pôsobil unikátne a okrem toho predsa by Disney nepriniesli zlý film, ktorý stál 200 miliónov dolárov, že? Dobrá správa je, že film nie je zlý. No to je asi aj najväčšie pozitívum, ktoré viem "Mulan" udeliť. Môžem uznať, že bojové scénky vyzerajú vynikajúco. Majú v sebe energiu a vyzerajú pôsobivo. Yifei Liu je ako Mulan celkom dobrá. Li Gong je tiež celkom okey. Jet Li, Jason Scott Lee... celkovo s hereckými výkonmi nemám problém. Filmu však niečo chýba. A chvíľku mi trvalo kým som si uvedomil čo to je. Šarm. Keď sa pozriem na animovanú verziu, tak ten pocit nemám. Film je milý, vtipný, dobre sa na neho pozerá a ani po rokoch nestratil nič zo svojho čara. Ten film má osobnosť a šarm. Tu to však akosi chýba. Z ničoho to na mňa neplynie. Film sa snaží pôsobiť viac realisticky, no súčasne do toho prináša magické elementy, ktoré pôsobia ako by tam vôbec nemali byť. Okrem toho Mulan tu pôsobí absolútne perfektne silná Veci zvláda celkom šikovne a snaží sa zakryť aká je schopná a silná. Neviem či to bola zrovna najlepšia cesta. Vzťahy medzi postavami nepôsobia veľmi silne a celkovo neviem čím by som mohol túto verziu odporúčať viac oproti animovanej. Deti to baviť nebude. Fanúšikov pôvodného filmu to tiež podľa mňa nenadchne. Mám pocit, že Disney zase išlo viac o tržby než kvalitu. Hodnotenie: C+ ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Uf, vážně tohle pustil Disney do světa v roce 2020? Takový ten film, co si pustíte v osm večer a dokoukáváte ho o tři a půl hodiny později. Vizuálně asi nejslabší Disney. Některé scény na sebe pomalu ani nenavazují. Ale to je v podstatě jedno. Ten největší problém se ukrývá v samotném poselství, které je teda fest zlý. Žena může v mužském světě uspět jen tehdy, když má superschopnost, na své straně ptáka a císařovo povolení, že tedy za něj může bojovat až, když mu jde o život? Kdyby se tvůrci vydali cestou She's the Man, udělali by mnohem lépe. Takhle servírují jen vykostěnou válečnou agitaci. ()

Reklama

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

$200,000,000 spláchnutých do hajzlu. Nejde mi do hlavy, jak takhle drahý film může vypadat tak bídně. Sterilní zelené plátno křičí z téměř každé scény a je opravdu nemožné se do filmu ponořit. Válečné scény jsou vyloženě směšné a bez špetky náznaku nějaké epičnosti. Mluvící drak je nepřijatelný, ale i tak se tam kouzlí víc jak v původní animované verzi. Neochota studia Disney trochu riskovat a podporovat originální projekty je ostudná a na další žalostné adaptace milovaných a dodnes skvěle fungujících animáků jim příště dlabu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Líbivá nekonfliktní pohádka, která sice neutkví v paměti déle než den, ale rozhodně nenudí. Zklamaly mě bojové scény, od kterých jsem čekal víc a to i přesto, že se jedná de facto o dětský film. Naopak se mi líbila výprava a výborné byly i kostýmy. Herecky vše OK a nutno poznamenat, že Li Gong je pořád kočka. Nic jsem nečekal, takže jsem docela spokojen. 65% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

V mém hodnocení se neodráží pohoršení nad politickými názory představitelky hlavní role, ani nad spoluprací štábu s institucemi, které provozují "převýchovné" tábory pro Ujgury (jinak bych musel dát odpad). Stejně tak bych Mulan nezazlíval neohrabané a nepoučené zacházení s čínskými kulturními prvky, jakkoli mě iritovala diletantská snaha film žánrově přiblížit wuxia tradici, což ve výsledku přineslo jen fakt, že postavy občas běhají po stěnách, zatímco spousta dalších klasických žánrových motivů byla pošlapána (ve světě wuxia fikce čchi nikomu nepropůjčuje vrozené superschopnosti, bojovníci musí procházet sebekultivací a jsou mezi nimi i ženy). Přeci jen, seznam filmů, které hřeší podobným způsobem by byl velice dlouhý a mnohdy jde o filmy dobré. Hlavní problémy vidím zde: 1) Tím, že má nově Mulan od narození schopnosti cirkusáka z planety Krypton, dochází k tomu, že z filmu zmizelo: a) chytré a nuancované feministické vyznění známé z animované verze b) jakékoli dramatické napětí a vývoj postav, protože Mulan se nyní nemusí nic učit, nemusí překonávat překážky, neprožívá nic, co by ji sbližovalo s dalšími vojáky atd. 2) Film nefunguje ani jako jednoduchý spektákl, protože Niki Caro neumí a) nechat vyznít silné emocionální momenty b) zinscenovat skutečně působivé akční scény. Mulan verze 2020 má pěknou výpravu, Yifei Liu to v červeném kostýmu a s rozevlátými vlasy sluší, ale tím se přednosti tohoto snímku víceméně vyčerpávají. Smutné. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (15)

  • Yifei Liu (Mulan) předváděla 90 % všech svých kaskederských kousků sama – jízda na koni, boj s mečem, bojová umění a bitevní scény. (ČSFD)
  • Pro film bylo vyrobeno zhruba 4 000 zbraní a 1 114 různých kostýmů, na kterých pracovalo během tří měsíců asi 40 lidí. (Duoscop)

Související novinky

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Čtvrtý John Wick verbuje posily

Čtvrtý John Wick verbuje posily

04.06.2021

Legendární herec a mistr bojových umění Donnie Yen se připojil k obsazení čtvrtého Johna Wicka. Yen, jenž má za sebou například z nedávna Rogue One: Star Wars Story nebo Mulan si má údajně zahrát… (více)

Reklama

Reklama