Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce. (Falcon)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (334)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Disney měl ještě na začátku března s Mulan jistojistě jiné plány. Patrně nejdražší 200mil. adaptace klasické disneyovky měla totálně zbořit kina v Asii (premiéra v již distribučně plně fungující Číně už za pár dní), ovšem nejenom tam a místo toho se zapíše jako první vlaštovka v revoluci distribuce filmů ve Spojených státech, a zatím to vypadá, že poněkud neúspěšně. Mulan mě zprvu vůbec nezajímala, dokonce jsem ani nedohnal původní animák, jak to tak v těchhle případech dělávám, ovšem velmi mě začínala zajímat s neustálými přesuny blockbusterů na příští rok, čímž se ten letošní na 5 měsíců prakticky vyprázdnil a nebýt Tenetu, je to můj nejočekávanější film konce prázdnin. První ohlasy mě definitivně utvrdily v tom, že nás zjevně nečeká žádná hitparáda a první půlhodina Mulan to jen stvrdila. Ovšem pak se naštěstí děj pořádně rozhýbe, čeká nás několik pohledných, přebarvičkovaných až kýčovitých akčních scén, jež kupodivu nejsou tak špatné, jak se snaží tvrdit velká část recenzí a minimálně můj oblíbenec Donnie Yen předvede dostatek pohledné bojové choreografie. A Yifei Liu do role perfektně sedí (ač v osobním životě dává jasně najevo, jakému směru je její srdce blíže) a dokonce zde má cameo herečka Ming-Na Wen, jež sice usilovala o roli matky, leč nespěla...neškodných 7/10 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Lepší než valná většina Disneyovek. Jejich fanda jsem nikdy moc nebyl, originální Mulan jsem neviděl a ani většina těch hraných remaků mě nezaujala, ale tady se mi už od trailerů líbil vizuál a doufal jsem v pohádkový velkofilm na půl cesty mezi amerikou a čínou, ve kterém se na poměry Disneyovek hodně kope, a který bude trochu méně otravně infantilní než to ostatní od nich. A přesně to jsem dostal. Neurážející rychle plynoucí pohádku s velmi krásnou kamerou a docela hezky natočenými kung fu bitkami (ale zase ten místy zbytečně rychlý střih, meh..). Příběh je funkční a vztah hlavních ženských postav je dost zajímavý. S animákem porovnat nemůžu a tak nevím jestli je tu vše stejné, ale toto je slušné vyprávění o ženské emancipaci které přitom nemá potřebu dělat z mužských postav naprosté kokoty (ne jako v Harley Quinn, ehm), a je to ve své jednoduchosti v příjemném kontrastu k často zbytečně překombinovaným příběhům originálních wu shu filmů jako Klan létajících dýk. Hlavně je ale dobře to osekání oproti originálu co do jinak tradičních Disneyovských propriet - představa že by tady začali bojovat s fantasy potvorami, tlačili na romantiku, nebo nedej bože začali zpívat, mě upřímně děsí. Romantická linka je tu jen jemně naznačená a to bohatě stačí, a z fantasy prvků jsou tu jen magické schopnosti hlavní záporačky - a škoda že se nezbavili i těch, udělat z ní jen další mistryni co kosí nepřátele svým mocným kung fu a létáním na drátech, jak je to už v žánru obvyklé, tak filmu to jen prospěje. A na to že je to Disneyovka má Mulan příjemně vysoký bodycount, krev samozřejmě bohužel neteče, ale jinak jsem neměl pocit že by se s soubojích drželi moc zpátky. Donnie Yen tu pár lidí taky seseká, a ještě příjemnější je vidět v trochu akčnější scéně i Jeta Li - u něj jsem se po jeho těžké nemoci bál že už tím nadobro skončil (chtít po těch dvou duel je docela bizarní, ne jen proto že tu hrají císaře a jeho generála, ale proto že Jeta Li by nedávno zmlátilo i pětileté dítě) Btw chápu že pro někoho je to hnusný barevný kýč, ale říkat že to vypadá levně vyžaduje hodně zvláštní druh slepoty - na výpravě ty peníze jsou vidět hodně, a film má kameru nekonečně lepší než třeba Aladin, který jen všude cpal digitální bordel, ale esteticky zajímavý záběr by v něm člověk těžko pohledal. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Tam, kde funguje animák alebo písané legendy, nemusí v hranom filme, aspoň v tomto filme to nefunguje. Tvorcovia akoby nevedeli, čo majú robiť, celý projekt pôsobí nasilu. Určite sa mu nedá uprieť snaha, vzťah otca a dcéry má svoju silu, aj kostýmy sú na úrovni, lenže všetko je vyrátané na efekt. Dokonca ani akcia nefunguje ako by mala. Nejde však o prepadák, Mulan si určite nájde svojho diváka, predpokladám, že tú nižšiu vekovú kategóriu. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Dosť nepodarená rozprávka. Vizuál je fajn, ten červený vták je pekný, zvyšok stojí za starú belú. Scény z bojov sa nevyrovnajú ani tým priemerným čínskym bijákom. Dej je až tupý, nezaujímavý, Mulan pár krát švihne mečom, trošku zabalansuje na lešení a je z nej legenda. To fakt v tej Číne je tak málo ľudí, že stačí jedna odvážna žena, aby zachránila celé kráľovstvo alebo dynastiu alebo čo to tam mali? Nič proti emancipácii, ale toto bolo fakt riadne prestrelené. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tu som mal pocit, že skutočnú radosť z filmovačky mali len kostyméri a architekti. Herci len prerozprávajú vždy to, čo je v scenári a nič viac. Réžia je o tom, kedy sa povie ideme a kedy stop, ale povedzme, že kameraman sa občas s niektorými zábermi pekne vyhral. Každopádne neustále cítiť, že celé dielo bolo robené ako zákazka a nič iné, ako prefabrikát, tak vzniknúť nemohlo. Je potom pomaly zázrak, že sa na to dá bez problémov pozerať, nenudiť sa a občas sa kochať peknými zábermi. P.S.: Originál som nevidel, takže nie som "znevýhodnený" obligátnym porovnávaním. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (15)

  • Ve filmu se objevilo 90 koní, kteří museli podstoupit několikaměsíční trénink. (Duoscop)
  • Natáčení probíhalo na Novém Zélandu a v Číně. Natáčelo se od 13. srpna 2018 do 25. listopadu 2018. (ČSFD)

Související novinky

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Čtvrtý John Wick verbuje posily

Čtvrtý John Wick verbuje posily

04.06.2021

Legendární herec a mistr bojových umění Donnie Yen se připojil k obsazení čtvrtého Johna Wicka. Yen, jenž má za sebou například z nedávna Rogue One: Star Wars Story nebo Mulan si má údajně zahrát… (více)

Reklama

Reklama