Reklama

Reklama

První akční hrdina

  • angličtina First Action Hero
Trailer

Obsahy(1)

Mladý filmový fanoušek zjišťuje, že se stal hlavním hrdinou akčního filmu, který navzdory jeho vůli vytváří nevyzpytatelný Režisér. Podaří se mu díky znalosti žánrových pravidel porazit zákeřné padouchy a zachránit svou životní lásku? Krátký film debutujícího Jana Haluzy skládá poctu tvorbě Oldřicha Lipského a Václava Vorlíčka i nejslavnějším hollywoodským akčňákům. To vše v originální hře s postupy akčního žánru, jaká v české kinematografii nemá obdoby. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

Marze 

všechny recenze uživatele

Školometská výkladová kratochvíle o mistrech české akční školy. Toto prý snad dokonce šlo v kinech na velkém plátně místo jako video na internetu. Útvar je to zvláštní. O komedii moc nejde, nebo se jí alespoň moc nedaří. Je zde zcizování, komentování a vysvětlování. Vždy se shrne děj každého filmu, zpravidla jazykem až snaživě lidovým – „Jak si na něj otvírá zobák, co?“, načež jeho akční prvky podrobí rozkladu naopak slovníkem badatelským – „Tematizuje střet dvou kultur“. Limonádový Joe, Cesta do pravěku, Kdo chce zabít Jessii?, Adéla ještě nevečeřela, Kuky se vrací, Akumulátor 1 – cožpak si skvosty komedie zaslouží být účelově pitvány na prvočinitele honiček? ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Pokud poselství Prvního akčního hrdiny mělo být o tom, že Češi dokážou taky natočit plnohodnotný akční film (když chtějí), rozhodně to nefunguje. Samo o sobě to shazuje celý žánr akčních filmů jako podřadný druh zábavy svázaný absurdními pravidly, která se zde tvůrci snaží napodobit, ale jak sami přiznávají, nedokáží se vymanit ze sevření parodického humoru, což má více méně za následek vyznění, že Češi seriózní akční film natočit opravdu neumí. Pokud ovšem diváci budou na tenhle kraťas nahlížet jako na nenáročnou blbinu bez jakéhokoliv poselství, která využívá právě žánrová pravidla jako zdroj humoru, budou všichni spokojeni - několik zajímavých nápadů, jak využívat (ne)realističnost akčních snímků pro okořenění zápletky, tam je. Vyšší ambice ovšem První akční hrdina v mých očích rozhodně nemá. Jsem docela zvědav, jak to bude s uvedením tohoto snímku do běžné kino-distribuce, protože se mi to zdá jako opravdu prapodivné rozhodnutí. [LFŠ 2019] ()

Reklama

Prubner 

všechny recenze uživatele

Pravidla fikčního světa mi byla poněkud nejasná (Do jaké míry ovládají režisér s operátorem děj filmu ? Jak mohou oba existovat ve stejném světě jako hrdinové jejich filmu ? apod.). Ironické komentování pravidel akčního žánru je fajn, ale film samotný postrádá vtipné nápady, resp. je jich tak málo, že nevystačí ani na tu půlhodinu. A když už tvůrci nějaký nápad mají, opakují ho do omrzení (deštník, tenisová raketa). Dovedu si představit, že jiní tvůrci by ze stejného příběhu upletli celovečerní komedii nabitou fóry. Jenže Haluzova invence nestačí ani na krátký film. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jak jsem na to byl zvědav, tak jsem zklamán. Podivná hříčka, která s gustem komentuje a převrací pravidla a klišé akčních filmů, jejíž logika mi ale unikla, humor mě minul (a soudě podle ticha v sále nejen mě) a z akčních scén trochu zaujala a pobavila jen závěrečná bitka v dlouhém zpomaleném záběru. To, že krev, výbuchy a triky rvaly oči svou počítačovostí, byl ten nejmenší problém. Od teď si budu dvakrát tolik vážit tupých a klišovitých akčňáků, které si na nic nehrají a jednoduše baví. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Prapodivný pokus o parodii na akčňáky, u kterého jsem po celou půl hodinu nechápavě kroutil hlavou. Nepřišlo mi to vtipné, celý ten nápad je divný a ještě divněji vedený, Hádek jak drsňák působí směšně a Mádl jako hlavní hrdina snad ještě směšněji (obzvlášť když už se konečně pokusí toho akčního hrdinu "hrát") a na parodii mi to přišlo málo parodické, protože ty akční scény mi nepřišly moc využité. Jestli to fakt měla být pocta Lipskému a Vorlíčkovi, jak se zde zmiňuje v obsahu, tak si s tím Haluza měl mnohem, mnohem, mnohem, mnohem, MNOHEM VÍC vyhrát. I na 30 minut těch nápadů bylo zoufale málo, i ten stěžejní (postavy si uvědomí, že jsou ve filmu) je nepromyšlený a dost divně využitý. A navíc to celé tak líně utíká, že jsem se až divil. Fandím každému českému pokusu o něco, co se tady normálně netočí, snahu budu cenit vždycky, ale jako bohužel píšu u většiny takových pokusů - nepovedlo se to. 2* ()

Galerie (111)

Zajímavosti (6)

  • Po Finále Plzeň a Letní filmové škole se první promítání mimo festivaly uskutečnilo ve Vyškově, kam film přivezl producent Radim Procházka. (Pedro72)

Reklama

Reklama