Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (350)

danoo 

všechny recenze uživatele

Kleinova básnická tetralógia u nás už zľudovela a má čo povedať azda každému. Tí skôr narodení ocenia na tú dobu nezvykle kritický tón voči normalizačnému socializmu, moja generácia Štepánove básničky, s ktorými zvádzal povoľné české panny a umelci určite kvitujú novátorský prístup k Tylovej hre Lesní Panna. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Básníkům, konkrétně hlavně těm, kteří přicházejí o iluze a jak jim chutná život, jsem přišel na chuť až s vlastní zkušeností s vejškou, shodou okolností také s medicínou. A natočené je to výborně. Perfektně zachycená medická atmosféra, výborně zpracovaní profesoři a typy studentů jsou až moc přesný. I po letech neztratil tenhle film vtip a atmosféru, hlášky stále baví, jen je rozdíl v tom, že i když jsem byl před pár lety stejně jako Štěpán zoufalej z anatomie, tak nakonec to je je čím dál tím horší a jen se usmívám nad primitivností pojmů jako posterior, anterior, medialis et lateralis. Jeden z vrcholů české komediální tvorby. PS: kamarádka taky přeřízla fibularis. ()

Reklama

Cedr 

všechny recenze uživatele

Asi můj nejoblínenější český film vůbec, což pří mé oblibě česk(oslovensk)é kinematografie asi moc neznamená, ale tohle je vážně celkem srdcovka. Navíc se to snad nikdy neokouká a to umí jen málo filmů. Skvěle vystihnutí vysokoškolské prostředí, atmosféra Prahy z očí dojížděcího studenta je stále stejná :) ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl celé série, minimálně co se zábavnosti týče. Málokterý český film má více scének a hlášek, které se staly, nebojím se říct, legendárními. Jediné, co je slabší oproti jedničce, je milostná linie Štěpána s Jeskyňkou, je to takové utahané a Jeskyňka svou chladností dostává svému jménu. To je asi jediné, co můžu této klasice vytknout. A tak dávám sice 4 hvězdičky, ale je to spíš 4 a půl. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to je, ale druhý film už mě tak nedostal, jako ten první. Snad jen to, že se pořád jedná o nějakou tu nešťastnou lásku, že je to pořád to samé. Kleinovi se daří skvěle zachytit charaktery a právě postavy a jejich promluvy jsou na filmu to nejlepší. Samotný příběh je trochu provinční. Bavil jsem se, ale ne tolik jako u prvního filmu z téhle pentalogie. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

  • Těsně předtím, než Štěpán Šafránek (Pavel Kříž) vstoupí s novinami do studentského baru, řekne číšník: “To jsi ty?“ Kamera následně zabere dveře, které jsou prázdné, a teprve poté se v nich Štěpán ukáže. (pávek)
  • Když Honza Antoš (Karel Roden) demonstruje svoji fotografickou paměť tím, že se během 10 sekund naučí jméno Mirečkova (Joseph Dielle) dědečka, ve skutečnosti Honza odvypráví většinu parodicky dlouhého jména pokrmu z Aristofanovy komedie „Ženský sněm“. (Rattus Rattus)

Reklama

Reklama