Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Dušan Klein natočil podle archivních materiálů československé bezpečnosti film Případ mrtvých spolužáků. Jeho děj se odehrává v roce 1963, kdy do tehdejšího Československa přijíždí západoněmecký obchodník Friedrich Schmidt. Nikdo netuší, že tu má zpravodajské poslání. Chce vyřídit starou záležitost z doby války, kdy se podílel na udání spolužáka Pavla Richtra, popraveného za heydrichiády, a zároveň navázat známosti s vhodnými lidmi, kteří by mohli jednou podle pokynů západní rozvědky pomáhat při narušování československého státu. Jeho cesta je spojena se smrtí tří dalších spolužáků… (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

A_Shearer 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, je tam zlý imperialistický agent a antisudetský hejt, dílo poplatné době vzniku, jenže zároveň je to (snad až na tu televizní estrádu) hodně povedená kriminálka, především dost atmosferická a docela přesvědčivě psychologická. Jelikož mě agitky z doby studený války nijak extra nepohoršujou (druhá strana na tom ostatně nebyla o moc lépe) hodnotím dost vysoko, protože to mělo kvality, o nichž si mohou dnešní české kriminálky nechat zdát. Jinak skutečně výborný výkon Riehse, ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Rozhodně žádná tragédie, ale ani žádné velké překvapení. Film, který je podobný seriálu o případech majora Zemana je jednoduchý a krátký. To jsou dvě největší výhody 31 let starého snímku, na kterém je věk dosti znát a neznalý tehdejší situace se budou v pár okamžicích ptát "proč...". Herecké obsazení může zapomenout na největší hvězdy, ale všichni odvádí své slušné výkony (v jejich případech slušné, obecně však průměrné a horší). ()

Reklama

evangelik 

všechny recenze uživatele

Nevzpomínám si, že bych tenhle film za totáče viděl. Tehdy by mi to asi moc nepřišlo, ale teď je to opravdu k nekoukání. Jednak jsem alergický na "dobráckého komouše" Jaroslava Moučku a ten primitivní ideologický "antisudeťáckej" nános! Ten pohled do nastaveného výstřihu Evy Hudečkové ovšem nebyl zas až tak odpuzující.... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Případ mrtvých spolužáků není tak úplně skutečný případ. Opět tu máme téma zahraničních agentů - konkrétně jednoho, s přesahem do období nacismu. A policisté si vystačí akorát s tím, aby Schmidta sledovali, což vlastně po celou dobu dělá i divák. Jak říká Jaroslav Moučka: "My jsme zvyklí na klasického agenta a když přijde někdo, kdo nám do té škatulky nepasuje, nevíme co s ním." Socialismus také musel zmínit, že všude nepadají marky z nebe, jak si každý myslí, říká bývalý Šmíd, nyní německý občan. Bohužel to rozhodně není napínavé pátrání jak se nás snaží Čt přesvědčit. A protože jim agent přece jen uteče, je potřeba dodat, že soudruzi udělali, co bylo v jejich silách, jak pro změnu říká šéf kriminalistů. Klasická kriminálka v duchu doby, což by nevadilo, kdyby alespoň měla pořádnou zápletku nebo přinejmenším skutečné napětí či drama. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Když po úspěšné kariéře majora Zemana povýšili na rajchsfírera ministerstva vnitra a našli mu teplý korýtko, musel nutně na jeho místo nastoupit stejně svědomitý major Sojka. A rovnou tu máme záhadu s pochybným zápaďákem českýho původu, jejíž historie začíná ve filmu Vyšší princip a kterou mu dohodil svědomitý podřízený soudruh kapitán kamarád (ten toho stihl!). Soudruh Pláteník... ehm, tedy... Major Sojka piluje svůj um na pozdější kariéru ve stranickém aparátu jakéhosi severočeského okresu a usilovně pátrá po neznámém třetím, který může vše rozplést. Komu se líbí případy majora Zemana, dostane ne moc akční bonusový díl s obměnou herců, zato stejné koncepce a stylu, někdy nápaditého střihu. Podezírám tvůrce, že to je nějaký původně neschválený díl. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • Součástí filmu je i TV pořad, kde spolužáci (až na jednoho) potvrzují slušnost spolužáka Šmída (Milan Riehs). V závěru pořadu je i rozhovor s autorem předlohy filmu Vyšší princip (1960) Janem Drdou. Jan Drda zde potvrzuje, že i jeho povídka má skutečnou předlohu. Ovšem film je točen v roce 1976 a Jan Drda zemřel v roce 1970, tedy 6 let před natočením filmu. (okindl)
  • Ve filmu se odkazuje na legendární film Vyšší princip (1960) od Jiřího Krejčíka. V jedné ze scén tento film právě běží v televizi a v jiné scéně je na něj odkazováno během televizní debaty. Oba filmy totiž společné téma a to udavačství a kolaboraci během druhé světové války. (Posheidon)
  • Film se odehrává převážně v Náchodě, dále je možné spatřit halu Masarykova nádraží v Praze, nebo například pražské Holešovice, konkrétně Letenský tunel a prostor před budovou ministerstva vnitra v ulici Nad Štolou. (nezavisla)

Reklama

Reklama