Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

Morien

všechny recenze uživatele

Podivná křečovitost, u které jsem místy i měla dojem, že by mě mohla bavit, nicméně čím blíž ke konci, tím častěji mě spíš napadaly myšlenky, jakým nástrojem bych hlavního hrdinu ubila, kdyby se mi dostal pod ruku. Jestli má některý tvůrce potřebu projektovat se do svého díla jako bezcharakterní slaboch, ať tak nadále činí, ale já se bez pardonu vzdálím. Uvzdychaný projev Geislerové se po delší době rovněž omrzí a potom už na filmu nevidím nic, co by mě mělo zajímat. Vilma však byla dobrá. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Byli jsme na tom kdysi dávno se školou v kině a utkvělo mi to v hlavě jako celkem solidní film. Když jsem Výchovu dívek viděl teď po letech znovu, už mi to takové terno nepřijde. Nějak mi tam neseděl Ondřej Pavelka. Možná to byl záměr, aby to hrál tak necivilně civilně, když to byl vlastně "film ve filmu", ale mně to prostě nějak nesedělo. Jinak Aňa se vyřádila a líbila se mi i její kouzelná sestra Kristýna Nováková. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda to bylo tak blbé, že to moje intelektuální stránka nebyla schopna pochytit, anebo to bylo natolik intelektuální, že blbec, jako jsem já, z toho nemůže mít žádný zážitek. Nemělo to hlavu, nemělo to patu, nemělo to logiku, mělo to všechny otravné rekvizity pro film typického novodobého podnikání, hrdinové nesympatičtí. Doteď nevím, o čem to vlastně bylo, co mi to chtělo říct a proč to vůbec vzniklo. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Vieweghovu knihu jsem nečetl, ale jako film na nedělní odpoledne je to příjemné. Trochu mě otravovaly všudypřítomné citáty - pokud byly v knize, tak to omlouvá režiséra - v tom případě však jen vzrůstá můj nezájem vůči Vieweghovi.. tolik citátů, to snad využije jen někdo, kdo si musí něco dokazovat. Co se filmu týče, Geislerová, Pavelka, Lasica a Cibulková výborní! ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Za mě dobrý! Snad poprvé jsem viděl O.Pavelku jinde než v odpadním tv seriálu a dost mu to šlo. Až se divím, že jsme ho na přelomu milénií neviděli častěji. Film má 23 let, ale vůbec to na něm není znát. Zajímavá tématika romance, nevěry podána prostřednictvím myšlenek spisovatele. Celou dobu jsem žil v tom filmu a úplně zapomněl, že je to příběh v příběhu. Kromě celkem natahaného konce solidní počin. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama