Reklama

Reklama

Jeden den ve Velké Británii

  • Francie Un jour au Royaume Uni (více)
Francie, 2017, 90 min (Alternativní 56 min)

Režie:

Roland Théron

Obsahy(1)

Procestujeme křížem krážem Spojené království. Navštívíme kosmopolitní Londýn, skotská vřesoviště, nepokojný Belfast, a budeme sledovat nové cesty, na které vykročila země proslulá lpěním na svých tradicích... Zveme vás na bleskovou návštěvu země, která je hrdá na své tradice a současně žije rušnou současností. Londýňané milují svou královnu i multikulturní festivaly. Projedeme se po Temži a navštívíme rušnou finanční čtvrť plnou hypermoderních mrakodrapů. Daleko odtud se na melancholických vřesovištích Skotska dál prohánějí stáda ovcí. V sousedství pastvin vzniká nové odvětví rybářství zaměřené na chov lososů. Britové dnes také těží ropu v Severním moři a využívají pohybu moře během přílivu a odlivu k výrobě energie. V Belfastu, městě rozděleném na katolickou a protestantskou část, k sobě pomalu hledají cestu k usmíření jeho obyvatelé mezi zdmi pokrytými proslulými grafitti. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

tron 

všechny recenze uživatele

Zbožňujem Veľkú Britániu, ale toto bolo predsa len troška dlhé a jemne nudné. Našťastie to v poslednej chvíli zachránilo úžasné Škótsko; práve zaň pridávam štvrtú hviezdu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Úchvatně natočený dokument s mnoha leteckými záběry. Vždy jsem řadil Anglii za čtvrtou nejhnusnější zemi pro život co se týká životního prostředí za Holandsko Belgii a Dánsko, ale po shlédnutí dokumentu dávám první místo. Hustě zastavěná aglomerace v stokilometrovém kruhu od kraje Londýna, ropné vrty na severu, pole, déšť s větry,, život v somálské, indické nebo pákistánské čtvrti..."Tady je to trochu jako v Africe, proto miluji tuto zemi, která nás přijala a udělila občanství". Zemědělství je závislé na laciné pracovní síle ze zahraničí (830 tisíc Poláků) . Ani za finanční centrum neproduktivních fondových obchodů se nemají Londýňané čím chlubit. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Že v dokumentu skotská historička opěvuje vlastní "neporažený" národ, který se s Angličany prý spojil "dobrovolně", na rozdíl od porobených Irů a Welšanů je samo o sobě absurdní až dost. Ale bezvýhradné vychvalování imigrace, které samozřejmě ignoruje více než patnáctileté působení "asijských" znásilňovacích gangů (Manchester, Oxfordshire, Huddersfield atd.) je asi stejně důvěryhodné jako chvalozpěvy na východoevropské pracovní síly (kauza polského otrokářského gangu s více nez 400 nedobrovolných pracovníků) a ilustruje dnešní stav svobody slova v Evropě, který se bohužel začíná podobat právě tomu britskému (viz kauza Robinson a zdaleka nejen ta). ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Až se zas někdy budu chtít podívat na dokument o Velké Británii, určitě si nevyberu ten, který natočí Frantíci. Tohle byla jedna velká pruda, a když už se tam, krom nějakých vrtných plošin a dalšího průmyslu (who cares?!), začal řešit fotbal a legendární vítězství Lišek z Leicesteru, trvalo to asi pět vteřin. Každopádně se do Londýna musím dostat dřív, než ho celý koupí Rusko, Saudská Arábie a Katar, a než si tam postaví dalších padesát nevkusných skleněných mrakodrapů... ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Soudě podle tohoto technokratického dokumentu by bylo lepší se VB obloukem vyhnout, když tam není nic jiného než průmysl a segregační zdi. Ono ale nebylo ani řečeno kde se ta země vlastně nachází jestli v Africe či někde poblíž Indie - tuto informaci jsem tam postrádal. Jedna afroangličanka se tam vyjádřila, že se jí v Anglii líbí, protože to tam vypadá jako v Africe, tak snad toto by mohlo být geografickým vodítkem pro neznalé topkaře. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Obrovský zklamání. Další díly jsem neviděl, takže nemám s čím srovnávat, ale tohle byl prostě propadák. Jen samý průmysl, elektrárny, ropné plošiny a londýnští podnikatelé... takhle si pouhý JEDEN DEN v tak úžasné zemi rozhodně nepředstavuju. Je sice pravda, že sem tam mně něco zaujalo a že jsem se dozvěděl i něco nového, ale tenhle způsob pojetí dokumentu je opravdu nešťastný. 55%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokument pokračuje v tradícii minulých dielov a absolútne sa vyhýba bežným turistickým cieľom a známym miestam a faktom. Buď na to pristúpime, alebo sa nám film nebude páčiť. Z veľkej časti sa venuje farmárčeniu a tak sa môže zdať, že ide o nejakú poľnohospodársku krajinu. Na farmách pracujú hlavne Poliaci a ďalší východoeurópania, ktorí tak úspešne kolonizujú britský vidiek. Ale skôr sezónne ako trvalo. Veľkomestá zas pripomínajú Indiu a Afriku, ako trefne poznamenala jedna Somálčanka. Anglicko je tak najkozmopolitnejšou krajinou sveta, čo ale neplatí pre Škótsko. Keďže ide o nový film, nevyhol sa ani brexitu, s ktorým bude mať najväčšie problémy Severné Írsko. S dokumentom som spokojný, aj keď sú to slabšie štyri hviezdy. –––– Tady je to tak trochu jako v Africe. Jsem britská občanka a miluji tuhle zemi, která nás přijala a udělila nám občanství. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Kam míříš Velká Británie...? Jsou tam určitá vodítka, které naznačují fungování tohoto státu. Dříve VB kolonizovala svět, teď svět svým kapitálem kolonizuje Británii..., že to nese svá rizika a nevýhody je jasné. Londýn bude nadále růst, sever má nejhorší za sebou, ovšem taky se tam bude muset najít smysluplný dlohodobý rozvoj a postavit vše pouze na turismu nejde. Skotsko vyvolává zajímavé otázky, stejně se nakonec asi trhne. Už to nebude Velká Británie, ale ono to už bude stejně jedno. V globální vesnici prý na tom nezáleží, i když možná ne... ;) . 76%. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: český název Jeden den ve Spojeném království; originální název Un jour au Royaume-Uni; režie Roland Théron, Timothée Janssen. ()

bidja 

všechny recenze uživatele

Natočeno Britům za trest. Po vydařené Itálii (zde zřejmě pomohla spolurežie), ucházející Francii si ani nepřeji vidět co provedou Němcům.. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Frantíci o Spojeném království. Rybáři, práce na vrtné plošině, Eurotunel, Londýn se svou celkovou 1/3 obyvatelstva, vylidňující se jiná města, zeď v Belfastu, svérázné Skotsko. A taky prý nespočet největších fesťáků, na které chodí desítky tisíc lidí. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin zeměpisu. Žáci se při něm mohou dozvědět, jak vypadá život ve Velké Británii. Vhodnější je ale pustit pouze kratší vybrané pasáže, protože při zařazení celé epizody budou mít problém s udržením pozornosti. Jde o nejlepší díl z této série dokumentů. ()

LucillaK 

všechny recenze uživatele

Politicko-průmyslová selanka. Očekávala jsem "jeden den" napříč architekturou, krásou Británie a každodenním režimem některého z měst, i třeba nějaké ty tipy na méně známé a dobré destinace. Pár částí se dalo sledovat v pozoru (např. letecké záběry), ale většinou jsem se nudila. Británii miluju a milovat budu. Francouzi to neměli točit. ()

hanzlija 

všechny recenze uživatele

Multi-kulti je super a Brexit je fuj. A aby to nebylo tak okaté, tak k tomu dáme občas nĕjaké záběry na úžasnou krajinu. ()

Reklama

Reklama