Reklama

Reklama

Nejlepší

(festivalový název)
  • Polsko Najlepszy (více)
Trailer
Životopisný / Drama / Sportovní
Polsko, 2017, 104 min

Hrají:

Jakub Gierszał, Kamila Kamińska, Anna Próchniak, Arkadiusz Jakubik, Janusz Gajos, Artur Żmijewski, Magdalena Cielecka, Adam Woronowicz (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou filmu je sportovec, který nadchnul celý svět, ale v domovském Polsku je dodnes prakticky neznámou osobou. Fascinující příběh plný úpadků, návratů a nezvyklé síly je inspirován životem Jerzyho Górského, muže, který dokončil tzv. „běh smrti“ a ustanovil světový rekord v triatlonových mistrovstvích světa a mj. také dobyl titul mistra světa ve vzdálenosti „Double Ironman“ v čase 24 hodin, 47 minut a 46 sekund. Tohoto rekordu by Jerzy nedosáhl, jestliže by se v jeho životě neobjevily dvě ženy. Jednu ztratil, druhá se stala motivací, aby zabojoval o svůj život. (3Kino Fest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (63)

emma53 

všechny recenze uživatele

Když pominu fakt, že Lukasz Palkowski nám to trochu na naše oko vymazlil, tak klobouk dolů před Jerzym, potažmo před Jakubem Gierszalem, který ho hrál bezkonkurenčně skvěle. Jeho feťácké eskapády byly tak odporný, že se tomu nedalo nevěřit. Měla jsem chuť tam mezi ně (do jejich doupěte) vlítnout a zkontrolovat, jestli je to opravdu nějaká jiná neškodná šťáva. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Začátek mně vysloveně sral, protože sledovat feťáka a jeho trable to mně vážně nebavilo, ale to není chyba filmu, nýbrž moje, jenže to jsem nečekal jak film rozkvete a člověka ke kterýmu jsem zpočátku cítil odpor si zamiluju. Film má skvěle vystavenou vyprávěcí gradaci a díváka k sobě nenápadně připoutává a samozřejmě ten konec, ten konec, fandíš i když nechceš. Pro podobný typy lidí, jakým byl hlavní hrdina - bojovníky s osudem mám slabost. Jakub Gierszał je můj první letošní herecký objev roku. Zahrál velmi složitou roli, dalo by si říci až dvojroli, vlastně téměř trojroli naprosto lehce a přirozeně. A Łukasz Palkowski ? Klobouk dolů pane režisére. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Mladí Jerzy (Jakub Gierszal) a jeho přítelkyně Grasnya (Anna Próchniak) jsou ve skvotu s jejich přáteli. Vypadají zdravě a cítí že mají vše pod kontrolou. Vtipkují o statistikách kolik studentů na západě bere drogy. Uplynou dva roky a heroinový vypadá téměř k nepoznání.Jerzy vypadá jako kdyby měl jen půlku mozku. Je známá věc v typologii podle Boydena, že lidé, kteří v dětství neměli dostatečnou výživu pozornosti, dotyků, lásky si ji v dospělosti nahrazují například drogami. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem s hodnocením neváhal ani na moment, přestože mám smažky rád asi tak jako flanďáky. U tohoto filmu mi feťáci nevadili, protože mi tvůrci dali dost prostoru k tomu, abych je mohl nesnášet a abych si mohl místy škodolibě mnout ruce, zároveň jsem při závěrečných titulcích zjistil, že jsem se po celou dobu nečekaně dobře bavil, a i když byl příběh hlavního (anti)hrdiny jistě patřičně upraven, je mi to vlastně jedno a hodnotím plnou palbou. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„COPAK JE, JUREKU? SLYŠÍŠ MĚ? MLUVÍM S TEBOU! CO JSEM TI PROVEDL, ŽE MĚ CHCEŠ NECHAT VYHLADOVĚT K SMRTI?“ … „SKONČIL JSEM S TEBOU! A SE ŽIVOTEM, KTEREJ SEM VEDL.“ … „NIKDY MI NEUTEČEŠ.…“ /// Úvod, to jsou hnusný feťácký máničky v socialistickým Polsku, předvedený svižnou týnejdžerskou filmařinou. A pak přichází fajnový feťácký dno… takže vděčná filmařina, protože silnej příběh, kterej je postavenej na odrazu z toho dna, může posrat akorát scénárista nebo režisér. Neposrali. Třeba ten okamžik po prvním triatlonu… trošku sportuju, takže… prostě to cejtím! A to, že závislost překoná jen silná osobnost, to není z hlavy ani rejži, ani Jerzyho Górského. Jen tady to tak nějak filmově polopatisticky vidíme. Zpověď narkomana, kterej (naštěstí nebo čirou náhodou?) něco dokázal. Finále, to je ten dvojitej Ironman – zase fajn předvedený, včetně pocitů, takže lidská filmařina. Prostě věci, kterým věřím, takže emoce… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Knihu „Najlepszy. Gdy słabość staje się siłą“,kterou v roce 2017 napsal Łukasz Grass, neznám. 3.) Často si chcu čuchnout lepidla. 4.) Zjistím, proč nikdy nemůžu vyhrát ultra maraton. 5.) Thx za titule „num71“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Jerzy Górski byl od 16 do 30 let  závislým na drogách, v závěru své narkomanské kariéry vážil 50 kg, užíval denně heroin a vykouřil 100 cigaret. Cesta k vítězství v roce 1990 v aironmanu mu trvala 6 let. (sator)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v poľských mestách Wroclaw, Legnica, Swidnica a Glogów. Časť natáčania prebiehala aj v Chorvátsku. (MikaelSVK)
  • Zatímco na předchozí Palkowského film Bohové (2014) přšlo v Polsku do kin 2,5 miliónu diváků, což bylo v 38 miliónovém Polsku vnímáno jako velký úspěch, na výrazně nákladnějšího Nejlepšího jich do kin zamířilo „pouze“ 750 tisíc a z komerčního hlediska šlo o propadák. (klukluka)

Reklama

Reklama