Reklama

Reklama

Nesl v sobě nebe i peklo a touhu naplnit smělé sny přes nepřízeň totalitního režimu. Drama o vynikající osobnosti, slavném kardiochirurgovi, který se za nepříznivých okolností odvážil měnit panující zásady a zvyklosti v lékařství v době totality. Doktor Zbigniew Religa věří, že je možné zachraňovat lidské životy, ohrožené vážnými vadami a nemocemi srdce. Opouští slibně se rozvíjející lékařskou kariéru ve Varšavě, aby se chopil příležitosti a založil kardiochirurgickou kliniku v hornickém městě Zabrzehu. Naráží přitom na nedostatek financí, odpor starších kolegů i dosavadní hranice znalostí svého oboru. Nevzdává se! V 80. letech minulého století uskuteční první transplantaci srdce v Polsku... Forma thrilleru, zdánlivě nevhodného žánru pro samotné téma, umožnila režisérovi Lukaszovi Palkowskému ukázat složitou a rozporuplnou postavu hlavního hrdiny, kterou svým pojetím hereckého ztvárnění působivě naplnil Tomasz Kot. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Videli ste už tú známu fotografiu, na ktorej chirurg kontroluje funkcie pacienta po úspešnej transplantácii srdca, ktorá trvala 23 hodín a v pozadí spí jeho asistent? Mne sa dostala do rúk nedávno, a to som ani netušila, že čoskoro uvidím skvelý poľský film o tomto chirurgovi. Film aj o tom, že bez odvahy nikto nikdy nikam nedošiel. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Né že by ten film byl pro každého, ale pro mne teda krása...I když mi lékařské téma není moc blízké, tak to, jakým stylem je film natočen, to musím opravdu smekat...Určitě nic pro ty, kterým se dělá nevolno při pohledu na otevřený hrudník a v něm tepající srdce...V osobě Religy vidím ten boj nejen proti tehdejšímu režimu, ale i lidem, kteří zastávali staré smýšlení a báli se jít dopředu, házeli mu klacky pod nohy a často zde funguje taková ta lidská bezmoc (silná scéna s děvčetem na začátku)...Jak se říká: "Kdo nic nezkusí, ten taky nic nezkazí"...Religa má zajímavě vykreslený kontrast, špičkový kardiochirurg a při tom kouří jak fabrika a chlastá jak o život... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci poslední léta předvádí hodně slušný výkony s těmi svými životopisnými dramaty. Nejenom, že Bohové nabídli kvalitní příběh, ale ještě ho tvůrci nabídli se skvělými hereckými výkony, solidním hudebním doprovodem a výborným technickým zpracováním na úrovni vrcholové evropské kinematografie. Klobouk dolů. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny zivotopisny film, ktery se opira o velmi zajimavy namet a silnou postavu polskeho kardiochirurga, ktereho vytecne ztvarnil Tomasz Kot. Skromna vyprava, ktera je o to vice jakoby skutecne vypadla z 80. let. Ani po technicke strance neni filmu co vytknout. Bohove bez debaty zaslouzi to nejvyssi hodnoceni. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Obsah filmu mi hodně mluví z duše. Životopisný snímek v nejlepším slova smyslu. Nelehká doba polských lékařů, kteří v té době byli pionýry svého řemesla. Ale i nelehká věc s takový lidmi vyjít, to platí i dnes, hlavně ve špičkových oborech. Aby se takový člověk vyšvihl, chce to hodně ostré lokty a na těch se pak jen těžko tupí hrany. Ale to jen tak pod pokličkou. Nám pacientům je to jedno, hlavně, když se takové operace povedou, což se v 80. letech rovnalo malému zázraku. A herecký výkon Tomasze Kota? To už byla jen taková malá třešínečka. Hodně silná čtyřka. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Zbygniew Religa byl v letech 2005–2007 polským ministrem zdravotnictví. (majky19)
  • Ako je vo filme vidieť, Dr. Zbigniew Religa (Tomasz Kot) bol tuhým fajčiarom. V roku 2009 zomrel na rakovinu pľúc. (IceQueen)
  • Zbygniew Religa se svým týmem provedl první úspěšnou transplantaci srdce v Polsku v roce 1985. (majky19)

Související novinky

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (více)

Reklama

Reklama