Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přepis divadelní hry E. A. Longena V tlamě velryby (z repertoáru Divadla V. Buriana). Fraška plná zápletek, převleků a všelijakých taškařic včetně jazykových parodií, to vše jen pro to, aby se Burian před kamerou vyřádil stejně jako na jevišti. Vlasta Burian zde vytvořil postavu Emana Pípy, kterého z finanční tísně má zachránit příjezd strýčka Jonáše z Ameriky. Eman měl rád Lidušku (A. Mandlová), ta si však vzala jeho bratrance Adolfa (Č. Šlégl). Eman se opije a tropí výtržnost – je odveden na psychiatrii, kde potkal dalšího svého příbuzného strýce Hanibala (T. Pištěk). Ten se zase souží pro tetu Matyldu, která však čeká na příjezd Jonáše, aby si ho vzala. Adolf si potřebuje vyřídit záležitost s bývalou milenkou (L. Hermanová), proto přemluví Emana, aby se přestrojil za strýčka Jonáše a tím odlákal pozornost jeho ženy. A tak začíná bláznivá komedie – vše končí příjezdem pravého strýčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Slušná bláznivá komedie (část děje se opravdu odehrává v příslušném ústavu), ale trochu disproporční – úvod v hospodě je natahovaný a navíc hledá vtip drobet rozpačitě, závěr zase uspěchaný. Ale čert to vem, vždyť je tu Adina Mandlová na kruzích, sádroví trpaslíci jako symbol nevkusu už ve třicátých letech a (což mě dostalo nejvíc) úhybné manévry Vlasty „kdo-že-je-Jackie-Chan?“ Buriana. ()

t0ny 

všechny recenze uživatele

Falešný strýček z Ameriky zaměňuje svatbu a mariáš, vykládá o New Yorku a já se úžasně bavím :) Bezkonkurenční Burian, krásná Mandlová a Theodor Pištěk coby vojevůdce kartáginských vojsk. - "Nó, ale teď máme v Americe strašnej problém s gangsterama, to je samej únos." - "Ale to já bych se bála." -"Né, takový voni vracej." ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian ve své životní pohybové, mimické a tady především vyprávěčské formě, kdy si film může dovolit na několik minut úplně zastavit a kamera i ostatní herci nechají krále komiků kecat, plácat, žvanit, blábolit a vymýšlet si další a další absolutní absurdnosti nejhrubšího zrna. "No, 1400 poschodí, to je asi opravdu moc, spíš 1200. - Ty mrakodrapy mají na obě strany stejný počet pater. Víte, já mám domovníka Japonce, on to má domů blíž! - Ona krmila v zoo krokodýli, už nekrmí!" Anebo ta Burianova angličtina! "I, I, I, do do do don´t understand. Wedding? Yes, vatting. I have vatting. Here. And here too!" ()

yelcin 

všechny recenze uživatele

Nemožem si pomôct , ale aj keď som videl skoro všetky filmy s V.Burianom stále ho považujem za naj herca českej kinematografie / a to vačšinou hral len komediálne úlohy/ a herci ako J.Marvan ,J.Sovák ,L.Pešek J.Werich sa radia v poradí až za ním.Neviem či je to s lútosti ako sa k nemu všetci zachovali po skončení 2.svetovej vojny /mám naštudovaný celý životopis aj povojnové výsluchy a som rád , že bol rehabilitovaný./ ,ale hodnotím všetky jeho filmy za perfektné. Stačí mi zaujímavá zápletka a trocha improvizácie a spevu či tanca. Tento film mi to splňa ,keď sa V.Burian /v roli bratránka Emana / po dohode s Č.Šlegrom začne vydávať za strýčka Jonáša z Ameriky , ktorého nikto nevidel 20 rokov .Situačné skeče ,prezliekačky, nahánačky a dialógy nekončia dokonca filmu.Vo filme V.Burianovy skvele sekundujú okrem už spomenutého Č.Šlegra aj A.Mandlová / rola Libušky ktorá neznáša bratránka Emana ,ale on ju miluje/ aj J.Marvan / docent na psychiatrii/ T Pištek /ako bratranec Haniball/ alebo H.Vítová./sekretárka , ktorá miluje Emana./ Scény z psychiatrie,reštaurácie , alebo ,,perfektná,, Burianova angličtina a opis Ameriky a vymyslených rodinných pomerov nemajú chybu .Film bol natočený v roku 1934 a môj syn , ktorý má teraz 7 rokov /2010/ ho vydržal pozerať celý a čo som sa divil aj sa pri ňom bavil !!!! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian exceluje. Já mám od něj raději jiné filmy a i po shlédnutí tohoto to tak zůstane. Přestože mnohdy je vidět jeho improvizace a při troše fantazie je jasné, kde jej nechali tvůrci se vyřádit. Často můžeme koutkem oka zahlédnout, jak se herci otáčejí, aby nebylo vidět, že se řehní. Slavný herec jistě dostal kopu prostoru a té beze zbytku vyušil. Nápaditý blázinec i honička v domě jsou už pak jen třešničkami na jinak skvělém dortu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Jonáš/Eman (Vlasta Burian) říká, že bydlí v Hopfenštokově ulici. Tak se skutečně jmenovala v Praze od poloviny 19. století do roku 1952 dnešní ulice Navrátilova na Novém Městě. (rakovnik)

Reklama

Reklama