Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Přepis divadelní hry E. A. Longena V tlamě velryby (z repertoáru Divadla V. Buriana). Fraška plná zápletek, převleků a všelijakých taškařic včetně jazykových parodií, to vše jen pro to, aby se Burian před kamerou vyřádil stejně jako na jevišti. Vlasta Burian zde vytvořil postavu Emana Pípy, kterého z finanční tísně má zachránit příjezd strýčka Jonáše z Ameriky. Eman měl rád Lidušku (A. Mandlová), ta si však vzala jeho bratrance Adolfa (Č. Šlégl). Eman se opije a tropí výtržnost – je odveden na psychiatrii, kde potkal dalšího svého příbuzného strýce Hanibala (T. Pištěk). Ten se zase souží pro tetu Matyldu, která však čeká na příjezd Jonáše, aby si ho vzala. Adolf si potřebuje vyřídit záležitost s bývalou milenkou (L. Hermanová), proto přemluví Emana, aby se přestrojil za strýčka Jonáše a tím odlákal pozornost jeho ženy. A tak začíná bláznivá komedie – vše končí příjezdem pravého strýčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

otík 

všechny recenze uživatele

Stará česká komedie s neustále hláškujícím Vlastou Burianem. Tento film přeměnil v one man show, kde kromě obvyklých neuvěřitelných hlášek vyměňuje obleky, fousy a vlasy a hraje strýce Jonáše z Ameriky. Jeho angličtina je nezapomenutelná stejně jako všechny scény s ním. Velmi zdařilý černobílí snímek. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian exceluje. Já mám od něj raději jiné filmy a i po shlédnutí tohoto to tak zůstane. Přestože mnohdy je vidět jeho improvizace a při troše fantazie je jasné, kde jej nechali tvůrci se vyřádit. Často můžeme koutkem oka zahlédnout, jak se herci otáčejí, aby nebylo vidět, že se řehní. Slavný herec jistě dostal kopu prostoru a té beze zbytku vyušil. Nápaditý blázinec i honička v domě jsou už pak jen třešničkami na jinak skvělém dortu. ()

Reklama

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Bezvousý Burian perlí jako mladý synovec Eman, který má dědit po strýcovi z Ameriky Jonášovi. Aby zachránil svého bratrance, převlékne se za strýčka a jde zabavit jeho manželku a tetu Matyldu, i když neumí anglicky ani slovo. Ale vymýšlí si tak trefně, že je to asi nejzábavnější ničení angličtiny, co jsem viděla. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Dříve to byl jeden z mých nejoblíbenějších komediálních filmů, pak jsem to trochu přehodnotila. I když strýček z Ameriky je nezapomenutelný, stejně jako Adina v kruzích ("děvče, tobě vypadnou mandle!"), Čeněk Šlégl jako věrný manžel i milenec zároveň či postupně se na filmovém plátně prosazující Jaroslav Marvan. Trochu mně vadila role Hany Vítové, dokonalé ochránkyně nevinného Emánka... Jinak je to ale film velmi dobrý a právem patří mezi to nejlepší z "černobílé filmografie". ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

"Do Ameriky jezděj parníky, když tam přijdeš, připadá ti všechno veliký. Je to fakticky hrozně praktický, jet do Ameriky a umět anglicky." Angličtina Vlasty Buriana umí pokaždé rozesmát, podobně jako jeho tanečky, grimasy či zpěv a různé převleky. K plnému počtu moc nechybí, protože Karel Lamač natočil vskutku perfektní komedii. Good odpoledning. Yes allright. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Jonáš/Eman (Vlasta Burian) říká, že bydlí v Hopfenštokově ulici. Tak se skutečně jmenovala v Praze od poloviny 19. století do roku 1952 dnešní ulice Navrátilova na Novém Městě. (rakovnik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno