Reklama

Reklama

Nepříčetná

  • USA Unsane (více)
Trailer 1

Po traumatickém zážitku se stalkerem, ze kterého se ještě úplně nevzpamatovala, se Sawyer Valentini (Claire Foy – TV seriál The Crown) ocitá v psychiatrické léčebně. Jen chvíli po nástupu do přísně střeženého ústavu zachytí pohled místního zaměstnance, o kterém je přesvědčená, že patří muži, jenž ji pronásledoval. Ale byla to skutečnost, nebo pouhá iluze? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (200)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

To, že ide o film natočený za 10 dní na "ajfóne", som sa dozvedel až po pozretí. Išlo o celkom príjemné prekvapenie, keďže som dumal nad tým, či sa tvorca snažil zachytiť perspektívu bezpečnostnej kamery alebo pohľad kamery zachytáva naopak, iná osoba, no proste dačo podobné-originálne. Steven Soderbergh je už známa firma, takže katastrofu som nečakal, no ani takýchto podarený psychologický thriller nahraný na mobile. Na tému stalking som popravde nevidel toľko kvalitných filmov aby som mal s čím porovnávať, no tento mi celkom sadol. Prvá polovica ktorá ma držala v napätí kedy divák netušil, či je hlavná postava reálne psychicky chorá alebo ju stalker reálne prenasleduje, ma bavila viac. Druhá polovica bolo zbytočne za vlasy pritiahnuté nereálne horrorové klišé, takých som už videl mraky, kleslo IQ, nehovorím, že v každej scénke ale bolo to oveľa slabšie. Takže práve preto je moje hodnotenie také aké je. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Chápal bych, že chce můj oblíbený režisér Steven Soderbergh natáčecím stylem zachytit tíživost oné situace, do které se božská Claire Foy dostane, ovšem tím, že film točil na svůj mobil mi celkem zkazil zážitek ze sledování. Až do konce jsem si nezvykl na podivnou formu a rozlišení. A co se týče příběhu, ani to mě extra neuchvátilo, pro mě tedy zatím nejslabší Soderberghův kousek, co jsem měl tu čest doposud vidět. A nejvíce mě zaujalo, že se hlavní hrdinka jmenuje Sawyer. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Filmy odehrávající se v psychiatrických léčebnách či zařízeních mi nikdy nějak zásadně nevadili, takže jsem byl na tento kousek i docela zvědavý. Zvláště když jej má na svědomí docela uznávaný režisér Steven Soderbergh, od kterého už jsem pár kousků viděl. K mému překvapení jsem však záhy zjistil, že celý film je natáčený formou, která mi zrovna moc po chuti není. Režisér však ukázal, že se dá natočit jakžtakž slušný film i na iPhone 7 Plus a s nepříliš velkým rozpočtem. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem tuto skutečnost s mobilem vydýchával, ale dokonce filmu jsem si na to zvykl. Psychothriller s letmým dotekem hororového žánru nám místy nabídne celkem zajímavě zpracovanou atmosféru, ale už jsem viděl mnohem lepší kousky na podobné téma (nedobrovolní pacienti, oběť pronásledovaná stalkerem do blázince či vězení taky není zrovna originálním počinem). Soderbergh však vše vsadil hlavně na jednu kartu a ta mu v rámci možností vyšla. Tím esem v rukávu bylo obsazení Claire Foy, která si nevedla vůbec špatně, no a celé to stálo hlavně na jejím dobrém hereckém výkonu. Byla jen škoda, že se tu věnovalo hlavně psychologické podstatě příběhu (když už se tohle počítá i do hororového žánru) a nedošlo i na více brutality. Když už se totiž ke slovu přihlásilo i nějaké to násilí, nebylo to vůbec špatně provedené. 50% ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Zaneprázdnená pracovníčka Sawyer (Claire Foy) sa dôsledkom nerozvážnosti stane pacientkou psychiatrickej liečebne. Tvrdí, že jej stav je výborný, lenže tým nikoho nepresvedčí. Po akceptovaní faktu, že sa z miesta tak skoro von nedostane, sa musí postaviť najväčšiemu strachu svojho života. - Pred pozeraním som si hovoril, ako môže režisér s viac ako tridsaťročnými skúsenosťami u filmu natočiť svoj prvý horor a použiť v ňom ten najohranejší twist, kedy sa na konci ukáže, že je hlavná postava na hlavu. Pán Soderbergh ale príjemne prekvapil a jedná sa o niečo úplne iné a dosť uspokojivé. Z priebehu sa vela prezradiť nedá, ale funguje kvalitne hlavne vďaka presvedčivo zahranej hlavnej úlohe, kedy hlavnej postave jednoducho musíte držať palce. Dám tomu tri hviezdy, pretože mi velmi chýbala krv a nejaké gore scény, ktoré by to potiahli ešte vyššie. Pár hodín po zhliadnutí mi začína byť fakt lúto, že z toho prostredia režisér nevyťažil poriadnu atmosféru, ale to ma kvôli jeho absencii žánrových skúseností neprekvapuje. + herečka z Vampire Academy + herečka z Stranger Things + herečka z Hide and Seek + herec z The Blair Witch Project, Hatchet a The Town That Dreaded Sundown + herečka z Sweet, Sweet Lonely Girl ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Tak niekto natočil film na mobilný telefón, čo už. Svojim spôsobom už dávno boli natočené milióny podstatne lepších príbehov bežných ľudí, ktoré svoje "filmy" uverejnili na rôznych sociálnych sietiach a určite to boli zážitky podstatne lepšie ako práve tento. Aj keď pôsobil veľmi dôveryhodne, práva snaha režiséra pôsobiť autenticky bola z môjho pohľadu najrušivejším faktorom. Ak k tomu prirátame prehnané reakcie postavy vo filme a ich nezvládnuté prevedenie v podaní Claire Foyovej a rovnako tak nie príliš dobé gradovanie napätia tak zážitok z filmu nijako neoslní a človek sa nevyhne porovnaniu s inými filmami odohrávajúcimi sa v podobnom prostredí či sériou AHS Asylum, a z tohto uhla pohľadu Nepríčetná prepadla na celej čiare. Možno ak by som mal možnosť vidieť film na veľkom plátne kinosály zážitok mohol byť o niečo lepší, takto to bolo utrpenie, v ktorom som dúfal, že Sawyer nakoniec za svoje správanie a herecký výkon "zařve"... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 21. února 2018 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Steven Soderbergh natočil celý film za 10 dní na svůj iPhone 7 Plus, a to v rozlišení 4K. Stal se tak prvním známým režisérem, který se k podobnému kroku odhodlal. (boni)

Související novinky

Soderbergh se vrací do akce

Soderbergh se vrací do akce

05.02.2018

Začnou se hollywoodské filmy točit na iPhone? V nejbližší době to samozřejmě nehrozí, Steven Soderbergh si ale myslí, že pomalu míříme právě tímhle směrem. Co udělal proto, aby tenhle trend nastolil?… (více)

Reklama

Reklama