Reklama

Reklama

Nepříčetná

  • USA Unsane (více)
Trailer 1

Po traumatickém zážitku se stalkerem, ze kterého se ještě úplně nevzpamatovala, se Sawyer Valentini (Claire Foy – TV seriál The Crown) ocitá v psychiatrické léčebně. Jen chvíli po nástupu do přísně střeženého ústavu zachytí pohled místního zaměstnance, o kterém je přesvědčená, že patří muži, jenž ji pronásledoval. Ale byla to skutečnost, nebo pouhá iluze? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (200)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemné překvapení s výbornou Claire Foy v hlavní roli. Pokud se mi snad s ní někdy nedej bože stalo, že mi do role neseděla, tak tohle není rozhodně ten případ. A Soderbergh opět ukázal, že je to režisér s velmi širokým záběrem. Jeho filmy možná nemusí sedět úplně každému, ale rozhodně jsou originální a velmi osobité. Tenhle řadím k jeho skoro nejlepším a musím říct, že mě z něho ještě teď trošku hučí hlavě. Maximální hodnocení zatím odkládám na neurčito a k psychiatrovi se po zhlédnutí tohoto filmu taky nechystám. Ani náhodou! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Opakuje, že si chtěla jen s někým promluvit, a že tam jednoduše nepatří. Jenže oni mají volné postele, pojišťovna cvaká, a tak se Claire Foy ocitá v psychiatrické léčebně, kde nepolyká jen pilulky, ale jde jí také o život. Protože ústav střeží i jedna nevyrovnaná troska, která byla zřejmě mnohokrát odmítnutá a která si nepřeje, aby se jeho oběť vrátila ke svému starému životu. Experimentátor Steven Soderbergh mezinárodně proslul jako jeden z vůdčích talentů nezávislého filmu 90. let, znovu využívá minimum prostředků a znovu vyvolává debatu o tom, kam kinematografii posouvá digitální éra. Neznamená to ovšem, že by ztratil něco ze svého filmařského instinktu, kdy rád redefinuje hranice. Navíc Foy hraje výborně. ()

Reklama

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Soderbergh chcel vytrieť zrak začínajúcim / nezávisláckym filmárom tým, že natočí svoj film na iPhone7? Neviem, samozrejme, či to bol jeho úmysel, alebo si chcel len sám vyskúšať niečo (zatiaľ) neobvyklé, ale myslím, že mu to vyšlo vcelku dobre. Horory z prostredia nemocnice či sanatória mám rád, takže obsahovo ma to podľa očakávania bavilo, hoci dej nie je nijak veľkolepý a logika, resp. reálnosť miestami výrazne kolísa. Vizuálne to nie je nič extra, „ozajstným“ filmom sa to vyrovná asi tak ako Found Footage počiny, ale pozerať sa to dá v pohode a oči nebolia. Hlavná herečka bola výborná a oceňujem tiež, že film vyložil karty na stôl vcelku rýchlo a nesnažil sa až do poslednej chvíle robiť z diváka debila, aby ho naťahoval s tým čo je reálne a čo nie. Byť to o niečo kratšie alebo svižnejšie, dal by som aj vyššie hodnotenie, takto aspoň silné 3*. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Filmy odehrávající se v psychiatrických léčebnách či zařízeních mi nikdy nějak zásadně nevadili, takže jsem byl na tento kousek i docela zvědavý. Zvláště když jej má na svědomí docela uznávaný režisér Steven Soderbergh, od kterého už jsem pár kousků viděl. K mému překvapení jsem však záhy zjistil, že celý film je natáčený formou, která mi zrovna moc po chuti není. Režisér však ukázal, že se dá natočit jakžtakž slušný film i na iPhone 7 Plus a s nepříliš velkým rozpočtem. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem tuto skutečnost s mobilem vydýchával, ale dokonce filmu jsem si na to zvykl. Psychothriller s letmým dotekem hororového žánru nám místy nabídne celkem zajímavě zpracovanou atmosféru, ale už jsem viděl mnohem lepší kousky na podobné téma (nedobrovolní pacienti, oběť pronásledovaná stalkerem do blázince či vězení taky není zrovna originálním počinem). Soderbergh však vše vsadil hlavně na jednu kartu a ta mu v rámci možností vyšla. Tím esem v rukávu bylo obsazení Claire Foy, která si nevedla vůbec špatně, no a celé to stálo hlavně na jejím dobrém hereckém výkonu. Byla jen škoda, že se tu věnovalo hlavně psychologické podstatě příběhu (když už se tohle počítá i do hororového žánru) a nedošlo i na více brutality. Když už se totiž ke slovu přihlásilo i nějaké to násilí, nebylo to vůbec špatně provedené. 50% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Psychothriller Unsane je brilantne vybrúseným dielom vo všetkých smeroch. Nepríjemný pocit paranoje, ktorým trpí hlavná postava sa aj vďaka zvolenému spôsobu natáčania na mobilný telefón, ktorý výsledný obraz skresľuje podobne ako rybie oko, len viac zhmotňuje a prenáša na diváka. To, čo sa deje hlavnej hrdinke, sa tak veľmi sugestívne prenáša aj na diváka. Jej pocity, keď sa nedobrovoľne stane pacientkou, potom, čo ju jej konzultantka dostatočne neupozorní na to, že čo podpisuje, nie sú len formality, ale súhlas s nastúpením dobrovoľnej liečby, sa viac ako presvedčivo prenáša aj na diváka. A aj keď je nepríčetný príbehom neoriginálny, spôsobom spracovania je mimoriadne pôsobivý. Soderbergh vyťažil z minimálnych nákladov maximálny efekt. A ako je vidieť, poloha psychothrilleru mu sedí zo všetkých asi najlepšie. Nepríčetná je tak vo výsledku perfektný "malý" film, ktorým Soderbergh dokázal, že na vynikajúcu film stačí celkom málo, ale musí sa to vedieť. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Steven Soderbergh natočil celý film za 10 dní na svůj iPhone 7 Plus, a to v rozlišení 4K. Stal se tak prvním známým režisérem, který se k podobnému kroku odhodlal. (boni)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. února 2018 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Související novinky

Soderbergh se vrací do akce

Soderbergh se vrací do akce

05.02.2018

Začnou se hollywoodské filmy točit na iPhone? V nejbližší době to samozřejmě nehrozí, Steven Soderbergh si ale myslí, že pomalu míříme právě tímhle směrem. Co udělal proto, aby tenhle trend nastolil?… (více)

Reklama

Reklama