Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Čtvrtá série nazvaná "Blackadder Goes Forth - Černázmije pokračuje" se odehrává za I. světové války. Hlavní postavou je kapitán britské armády Edmund Černázmije (to není chyba - po těch staletích už se to píše dohromady) snažící se dostat pod jakoukoliv záminkou z války. Skvělý plán mu ale vždy překazí generál "Mroží ksicht" Melchett a jeho pobočník, kapitán Darling, který kapitána Černouzmiji nenávidí. Kromě nich jsou zde opět jeho přátelé - pucflek svobodník Baldrick a naivní poručík George. (Fary)

(více)

Recenze (175)

boshke 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle bych si představoval celou Černou zmiji. Všechno mi perfektně sedí. Laurie má skvělou postavu, na rozdíl od trojky, stejně jako Percy s Melchettem se mi mnohem více líbili jako generál a jeho slouha než v jejich starých rolích. I ten Baldrick se Zmijí se mi ve čtyřce více zamlouvali. Styl humoru mi byl taky mnohem bližší... Čtyřka určitě zlepšuje reputaci celého seriálu, který pro mne byl poměrně silným zklamáním. A to jsem fandou britského humoru... 100% ()

MarekT 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel poslední série příhod o Edmundu Blackadderovi byla sice slabší než ta třetí, to ovšem není důvod nedat plné hodnocení, jelikož i zde máme pilníkem dokonale vybroušené gagy týkajících se tentokrát válečného prostředí. Během sledování jsem zaznamenal i další změnu, kolikrát mě během této řady byl sympatičtější poručík George než jeho nadřízený kapitán Blackadder. Nemluvě o vojínu Baldrickovi. Další postavy jako Darling, jehož humor se v češtině ztrácí, nebo Melchett jsou standartní a vytváří s výše uvedenou trojicí dokonale sehraný kvintet (také proto, že Fry s Lauriem měli vlastní televizní show). K tomu se musí zmínit velice dojemný konec, který mě chytil za srdce. Mimochodem, pokud se vám líbila ve třetí sérii epizoda s Macbethem, zde se dočkáte zase Charlieho Chaplina jakožto terče vtípků. A zajímalo by mě, jestli po shlédnutí této řady budete mít ještě chuť na kávu. Na závěr pěkná stěží přeložitelná hříčka se slovy od Baldricka - "war started when a man called Archie Duke shot an ostrich because he was hungry". ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední série Černé zmije mi přijde zábavnější než trojka, ostrovtip je téměř v každé větě. Závěr čtyřdílné série se opravdu povedl, škoda jen snad poměrně jednoduchého a ne nijak originálního konce. Od Černé Zmije bych čekal víc. Díly: 1. Frontový malíř, 2. Polní soud, 3. První dáma, 4. Letecká esa, 5. Vojenský lazaret, 6. Sbohem. Hudba: Howard Goodall ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi najslabšia séria. Vidieť dochádzajúci dych. Oholený Baldrick vyzerá čudne, Tim McInnerny je v role, ktorá mu nedovoľuje vyniknúť a trademarky série (napr. nekonečné Black Adderove prirovnania) začínajú trošku vadiť. Napriek tomu sa jedná o vynikajúce zakončenie série. PS: Z konca posledného dielu mi zovrelo hrdlo... ()

rawen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snad je to tím neskutečně stupidním a nepovedeným dabingem TV Nova - nevím - Černá Zmije IV je snad ještě slabší než předchozí série, opravdu nevím kde vzala tak vysoké hodnocení - trapné juchuchů hlášky okořeněné několika málo povedenými. Trapné postavy George, Baldricka... Všechno je to samo o sobě průměrné a ve srovnání s klasikami britského humoru (MP, RD...) to naprosto neobstojí... 5/10 s oběma zavřenýma očima PS: druhé shlédnutí, tentokrát v originále, mi dojem napravuje, čtverka nedosahuje úrovně druhé a třetí řady, přesto je docela fajn a první řadu předčí s přehledem - Baldrick umí skvěle připravit ranní kafe a George je sice už trochu moc hňupovitý hňup, ale nevadí mi tam... Slušné zakončení celého spektáklu... nakonec 7,5/10 ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • Název poslední epizody "Sbohem" je odkaz na populární píseň z první světové války, kterou v roce 1917 složili R. P. Weston a Bert Lee. (Kulmon)
  • V roce 2004 se seriál umístil na 2. místě v anketě "nejlepší britský sitcom" vedené televizemi BBC, ITV a Channel 4. (M4rkl4r)
  • Tim McInnerny hrál postavu Darlinga s tikem v oku. Po šestitýdenním natáčení mu však tik zůstal a trvalo dva měsíce, než se jej zase zbavil. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno