Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Čtvrtá série nazvaná "Blackadder Goes Forth - Černázmije pokračuje" se odehrává za I. světové války. Hlavní postavou je kapitán britské armády Edmund Černázmije (to není chyba - po těch staletích už se to píše dohromady) snažící se dostat pod jakoukoliv záminkou z války. Skvělý plán mu ale vždy překazí generál "Mroží ksicht" Melchett a jeho pobočník, kapitán Darling, který kapitána Černouzmiji nenávidí. Kromě nich jsou zde opět jeho přátelé - pucflek svobodník Baldrick a naivní poručík George. (Fary)

(více)

Recenze (175)

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sem rád, že konečně můžu dát Černé zmiji plný počet hvězd, předchozí série na to neměly, ale tohle je bezpochyb nejlepší z nich. Boldrik u soudu byla největší pecka celého seriálu, škoda, že sem se toho dočkal až v poslední sérii, no více už toho není, ale věřím že 5. a dejbože 6. série by byly už totální špičky, protože se tento seriál zlepšuje každou sérií. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední, ale zároveň chronologicky nejbližší dějinná zpověď, tentokráte kapitána britské armády Blackadddera. Originálními hrátkami se slovy a vůbec významy slov se jednotliví představitelé prezentují v průběhu I. světové války a jak to tak bývá, vše je okořeněno luxusními gagy, hláškami a vůbec groteskními situacemi. Aby toho nebylo málo, tak do toho všeho vstupuje fakt absurdnosti s jakou se tato válka vedla a Edmund rázem má několikrát nahráno k naprosto geniálním glosátorským obratům. Čtvrté pokračování, tak nemohlo skončit o moc lépe. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další změna prostředí přináší možnost satiry úplně jiným směrem. Armáda a 1. světová válka tady dostávají na frak a nánosu dalších výborných hlášek Černé zmije a kompletního osazenstva. Díl Polní soud je určitě jedním z nejlepších z celého seriálu. Vrací se také spousta osazenstva z předchozích řad ve vedlejších rolích, což už tak nějak navozuje atmosféru postupného loučení se seriálem. Tu výborně dokresluje poslední díl, který není vesměs vůbec vtipný, ale nijak to nevodí, protože se tvůrcům podařilo dostat ze celého dílu spoustu jiných emocí, které byste tu možná ani nečekali. ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závěrečné setkání s králem všech cyniků a jeho přáteli v zákopech 1. světové války. Kapitán Cook *****. Jako vždy seznamka. Jako vždy na výbornou. Jen, kdo by si pomyslel, že takový imbecil jako je George umí tak pěkně malovat. Polní soud *****. Kapitán Černázmije putuje za zastřelení poštovního holuba před polní soud. Spousty vynikajícího humoru ad absurdum. První dáma *****. Zde nejvíce exceluje poručík George. Zábava od začátku do konce, tak trochu alá "Někdo to rád horké". Letecký kurs *****. Pošahaný letecký instruktor a přiteplený sadistický Rudý baron rulezzzz. Nejlepší díl série. Polní lazaret *****. Černázmije hledá v polním lazaretu německého špióna. Výtečně vypointovaný díl s opět skvělým partem pro Mirandu Richardsonovou. Sbohem *****. Tento díl je úplně jiný. Od začátku má posmutnělou atmosféru a ani Baldrickova káva ji nerozčeří. Díl alá "MASH" s dojemným závěrem. Dodatek: Tvůrci se v předchozích sériích naučili všem silným článkům a všem drobným nešvarům. Z nejsilnějších článků a za naprosté ignorace nešvarů stvořili čtvrtou sérii. To nejlepší. 100%. ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně nejlepší série tohohle skovstného seriálu ! Září jak Atkinson, Laurie, Robinson ( Baldrick forever) ale taky Stephen Fry a Tim McInnerny jako geniální dvojice Melchett - Darling. Absurdita zákopové války je v těhto šesti dílech dovedena k dokonalosti. No a hlavně se tu vyskytuje muj uplně nejoblíbenější díl ze všech 4 sérií - Polní soud. Ten opravdu nemá chybu. "Mám vychytralý plán pane, mám tu výbavu k vašemu útěku." "Výborně Baldricku, kdyby tam bylo kladivo, majzlík, zbraň, francouzký pas a falešný knír tak bych se odtud mohl dostat, tak co tu máme? ....... Tužka a miniaturní trumpetka !" "Ano pane, tužku tam máte proto abyste mi mohl napsat jak útěk dopadl a trumpetku máte pro případ, že byste muset při útěku zabavit nějaké otravné děcko!" ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • Tim McInnerny hrál postavu Darlinga s tikem v oku. Po šestitýdenním natáčení mu však tik zůstal a trvalo dva měsíce, než se jej zase zbavil. (Kulmon)
  • V roce 2000 se 4. řada seriálu umístíla na 16. místě v seznamu "100 nejlepších britských televizních pořadů" vytvořeném Britským filmovým institutem. (M4rkl4r)
  • V epizodě usvědčí domnělého špiona na základě chytáku, že Hull patří společně s Oxfordem a Cambridge k proslulým univerizitám. V roce 1917, ve kterém se přibližně odehrává 4. série seriálu, ještě neexistovala univerzita v Hullu, ta byla založena až v roce 1927. (Shakaar)

Reklama

Reklama