Reklama

Reklama

Chata na prodej

  • angličtina Bear with Us (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodiče prodávají starou chatu, pro kterou už nemají využití. Před předáním chaty novému majiteli se však matka (Ivana Chýlková) rozhodne uspořádat poslední pořádnou rodinnou slezinu. Zbytek příbuzenstva neprojevuje přílišné nadšení, tahle setkání bývají vždy dost náročná. Děda (Jan Kačer) už je duchem spíše nepřítomen, otec (David Vávra) tyto akce odmítá, syn (Jan Strejcovský) je věčně přiopilý a ironicky glosuje svět kolem sebe včetně rozpadajícího se vztahu s přítelkyní (Judit Bárdos). Babička (Jana Synková) je specialistkou na upřímné dotazy, které ostatní přivádějí přinejmenším do rozpaků. Nevyrovnaná dcera (Tereza Voříšková) na chatu přibere svého úspěšného německého přítele (Michael Pitthan), který se jediný na rodinný výlet těší, protože neví, do čeho jde. Naděje na idylický víkend na samotě u lesa rychle skončí, ale opravdové dobrodružství začne těsně nad ránem, když rodina zjistí, že se kamsi vytratil dědeček. Stopy vedou do lesa… (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

honajz 

všechny recenze uživatele

Hvězdička za přírodu a Jana Kačera - který se žel k hraní nijak moc nedostal. Přitom ta jeho scéna s králem na posedu mohla být skutečně velkolepá. Mohla, ale to by celý film nesměl být nudně roztahanou bakalářskou povídkou, kde se vlastně o postavách nic moc nedozvíme kromě povrchních atributů - stoicky klidný Němec, opilecký brácha, kterého sice otec k ničemu nepustil, ale přitom umí perfektně anglicky (kde se to naučil, když je prezentován jako nýmand?), sestra, která kdovíjak se seznámila se svým německým partnerem, a i když umí německy, taky se podceňuje, hysterická a rýpavá, sobecká babička, plus jedna Slovenka, o které nevíme už vůbec nic a která zde slouží (kromě role matrace) snad jen jako možnost poukázat na ty xenofóby (schválně to píšu špatně). Podívaj se Pavlíček a Bokšteflová na Domů na svátky od Jodie Foster nebo Výlet české Alice Nellis, jak se to dělá, jak se mají postupně odkrývat charaktery, jejich problémy, plány, cíle, a jak pomalu divákovi servírovat z toho plynoucí napětí a kolizi. Tady jste zůstali plavat na povrchu, asi jako kdybych sledoval hádku tří lidí v hospodě, jenže vy musíte divákovi nabídnout vše, veškeré nutné pozadí a podhoubí. A umět to dovedně filmařsky skloubit. Tohle je sled scének, z nichž nic nevyplývá, dokonce ani nálada té přírody a chaty, chybí vnitřní podpříběh, ústřední velké téma a samozřejmě následná velká katarze. Jako sorry, asi se vám líbilo, že jste jezdili na chatu chlastat a ožírat se a opékat jako každý zdivočelý Pražák buřty, ale pořád jde o pražský fenomén a třeba na Moravě se na chatu jezdilo makat na soukromých políčkách a večer se pilo, ale decentně, protože druhý den se šlo buď do kostela, nebo opět na zahradu,případně na společnou procházku do města na kafe. Ani ta muzika Ulrychových nebo Petra Nováka se sem moc nehodí. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nový film Tomáše Pavlíčka nepřináší nic víc ani nic míň než konverzační komediálně-dramatické vyprávění o jedné trochu zvláštní rodině. I když... která rodina není něčím zvláštní? V charakterech jejích členů se může poznat docela dost diváků. Maminka nechce prodat rodinnou chalupu, tatínek naopak ano. Již dospělý syn se rozchází a schází se "slovenským pokladem", dcera si pro změnu nabrnkla "zazobaného Němčoura". Babička každého dost kousavě vyslýchá a dědovi je všechno jedno... přesto je jeho postava (v dojemném podání pana Kačera) ve výsledku nejdůležitějším prvkem příběhu. Dialogy čas od času vyvolají pousmání, spíše ale vyšumí do prázdna. Na tuhle chatu se s oblibou asi vracet nebudu. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Tvorbu Tomáše Pavlíčka mám velmi rád, proto jsem v podstatě už předem věděl, že se mi ten film bude líbit (už samotný trailer mi přišel super). Na Chatě na prodej oceňuji - kromě skvělého námětu - kvalitní scénář i obsazení (všichni herci jsou velmi dobří), úžasné lokace, a samostatnou kapitolou je delikátní soundtrack - ani jednu píseň z filmu jsem neznal a o to víc se mi líbily! Rád se na ten film časem podívám znovu (předpokládám, že za čas půjde v České televizi), protože mi jeho humor hodně sednul a protože mi u něj v kině bylo dobře, jako už dlouho ne. UPDATE 2.9.2019 - Přesně jak jsem loni předpovídal, film odvysílala včera ČT1, kde jsem ho znovu zhlédl, a bavil mě úplně stejně jako prve. Ten humor mi prostě strašně sedí, mám rád i herce, kteří zde hrají (Judit Bárdos je zde neobyčejně sexy, a Tereza Voříšková, pardon, Ramba, je zde zcela fantastická!), kamera a všechny záběry zde jsou velká libovka, stejně jako ty písničky, a celkově to je prostě film, který se mi strašně trefil do vkusu - ale může to být i tím, že jsem měl možnost poznat Tomáše Pavlíčka osobně a mám i vztah k tématu filmu - takže mě mrzí, že si zde vysloužil tak nízké hodnocení. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Češi jsou národ chatařů, chalupářů a nejrůznějších kutilů. To se nedá popřít. Chvilkami vtipné a chvilkami smutné vyprávění, které bylo tak civilní, že se v něm musel najít každý. Já jsem tam naši rodinu našla. Měla jsem při sledování pocit, že se dívám do zrcadla. To mě malinko vyvedlo z míry. Naprosto uvěřitelný příběh ze života. Herecké obsazení bylo bezchybné. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Tak nějak mě ty nové české komedie nechytají za srdíčko, jak bych čekal. Chata na prodej má humor sušší než nejsušší martini. Je založená na pošťuchování se mezi nesourodými členy rodiny a blízkých. A používají k tomu velice břitký humor, ale postupem času se ze spojení břitký humor vytrácí to slovo humor. A z Chaty na prodej se stává jenom smutná vzpomínka na to, jak kdysi žili naši dědečkové a babičky a na to jak tehdy víkendová chata byla to nejvíc, co si mohli dopřát... ()

Galerie (48)

Zajímavosti (7)

  • Obsadzovanie hercov začalo prebiehať, až keď bol scenár vo finálnej fáze. Hercom tak nebol písaný priamo na telo. (classic)
  • Režisér Tomáš Pavlíček sa nechal pri písaní scenára inšpirovať skutočnými rodinnými historkami a postavami. (classic)
  • Děda (Jan Kačer) za celý film řekne pouze 8 slov a poprvé promluví až ve 29. minutě filmu. (CjKukis)

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

03.01.2019

Rok se s rokem sešel a přichází na řadu rozhodování o nejlepších filmech roku. Tentokrát je řeč o ryze domácích filmech a ke slovu se dostanou pro změnu kritici, dnes byly totiž čerstvě oznámeny… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Vary přivítají šestici domácích režisérů

Vary přivítají šestici domácích režisérů

02.06.2018

53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary uvede v soutěžním programu rovnou šestici českých snímků. V každé ze soutěžních sekcí se představí dva domácí režiséři. V Hlavní soutěži se o… (více)

Reklama

Reklama