Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český režisér Oldřich Lipský natočil mnoho kvalitných filmov, ktoré sa zapísali do dejín tuzemskej (československej) kinematografie. Niektoré takmer až zľudoveli. Ako príklad uvediem tituly: "Jáchyme, hoď ho do stroje", "Marečku, podejte mi pero!", "Limonádový Joe" alebo "Adela ešte nevečerala". Avšak sci-fi komédia "Srdečný pozdrav zo zemegule", ktorú zrežíroval v roku 1982, dozaista nepatrí ku jeho špičkovým dielam. Pôsobí to veľmi rozpačitým dojmom. Scenáristicky by to nebolo ani tak špatné, ale hlavne vďaka absolútne nevhodnému hereckému obsadeniu to celé skončilo takmer v odpade. Jiří Menzel bol dobrý režisér, ale ako herec bol značne nepresvedčivý a rušivo toporný. No a dvojica obsadená do hlavných úloh návštevníkov z inej planéty, v podaní Júliusa Satinského a Milana Lasicu, bola hotová katastrofa. * ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Na smetisku pristane mimozemská loď maskovaná za smetný kontajner a z neho vylezú dve rozkošne debilné kreatúry v oblekoch aby tu skúmali pozemský život. Návštevníci z kozmu spôsobujú chaos všade kam vkročia, chlastajú saponát a keď dostanú pracovný záchvat tak vykopú kanál, ale ukazuje sa že ľudia na zemi sú v skutočnosti omnoho väčší exoti ako párik naivných ufónov ktorí skúmajú či je čakan ovládaný na diaľku z centrály. Pretechnizovaný les s vypchatou kukajúcou veveričkou a medveďmi vo fronte na jedlo, alebo vedátorský pomätenci na medzinárodnom sympóziu o vesmíre jasne dokazujú že kto je skutočný mimoň. Alebo tá scéna keď santusák hodí do automatu gombíka a vyjde odtiaľ fľaša rumu priviazaná na reťazi, he-he. Lasica a Satinský sú v najlepšej forme a trieskajú úžasné sprostosti na čele so "zatracenou skurvenou robotou". Nádherná debilina, vždy som to žral. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadá jako taková ta nesnesitelná lidová satira, která se s ironickým úšklebkem dívá na naše prosté lidské snažení, což je vždycky naprosto nesnesitelná disciplína. Naštěstí se film díky cenzorním zásahům v druhé polovině překlene do parádně dadaistické změti přehnaných situací a zmatených jak postav, tak hereckých výkonů. Tím se přiblíží k etalonům československého dadaistického sci-fi Talíře nad Velkým Malíkovem či Monstrum z galaxie Arkana, přičemž jeho hlavním problémem je, že se nedostal na jejich úroveň horečnatosti. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

V rámci komedií typu "mírumilovní mimozemšťané přistáli na Zemi a chtějí ji poznat" snad jeden z nejlepších počinů, co jsem kdy viděl. Je to vtipné, má to dost dobrých nápadů a hlášek, dívá se na to dobře, překvapivě to je i povedeně satirické... Akorát teda v druhé polovině už to nemá takové tempo jak v té první a i těch nápadů podle mě ubylo. Proto zůstanu jen u 4*, ale i tak se mi to líbilo. Ačkoli nechápu, proč zrovna tahle Lipského komedie tu je v modrých číslech, přičemž třeba mnohem horší Zabil jsem Einsteina, pánové... je v červených. Osobně to nechápu ani u Tajemství hradu v Karpatech, které mi vždycky přišlo přeceňované, ale zase tu nechci do nikoho rýt, je to otázka diváka a jeho vkusu. 4* ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Ty automaty na snídani jsou super! Asi bych si nepochutnala, ale hrozně moc bych si tu atrakci užila! Nestárnoucí a vtipná sci fi jednohubka, ozdobená hláškami, které oceňuji až jako dospělá. "Jak byste reagoval na návštěvu mimozemských civilizací?" "Nechte mě, já nemám čas reagovat na nic, já jdu na schůzi" .... "hele, řekni, miluješ mě? Hele slyšíš? Budeš mi psááát?" ........ "Promiňte pánové, neviděli jste tady profesora Cimrmana?" :-)) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Milan Lasica (mimozemšťan A) mal veľmi záporný vzťah k vedecko-fantastickým (sci-fi) filmom. Nikdy ich neobľuboval, ani sa na ne nikdy veľmi nedíval, ani ich nevyhľadával a táto jeho, dá sa povedať, skoro averzia voči takýmto filmom trvala až do jeho smrti. (Raccoon.city)
  • Dr. Jánský (Jiří Menzel) si na procházce pohvizduje píseň „Krásný hled je na ten Boží svět“. Stejnou píseň si pak o několik měsíců později pohvizdovala pod režijním vedením Jiřího Menzela ve filmu Slavnosti sněženek (1983) také postava Jaromíra Hanzlíka. (Haniczka)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama