Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Galadriel nachází nového spojence, Elrond naráží na chladné přijetí u starého přítele, Nori se snaží pomoct Cizinci, Arondir hledá odpovědi a Bronwyn varuje svůj lid před hrozbou. (Prime Video)

Recenze (141)

Estwen 

všechny recenze uživatele

Velkolepý vizuál vedle zatím vcelku mělce vyprávěného a roztahaného příběhu dává dohromady dojem nevyrovnanosti a nudy. Kdo čekal epos od začátku do konce, jako v trilogii, bude zklamán klasicky Tolkienovským popisováním krajinek a pomalým tempem. Hudba je vcelku zapomenutelná, což je škoda, Howard Shore má na víc. ()

Epero 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niektorí píšu, ako keby kritika bola len pre zmenu farby pleti. Nik normálny by len preto neodsúdil seriál. Ale je to jeden z bodov, ktoré vadia pri vernom vyobrazení stanoveného sveta. Pohlavia a rasy menili aj v Sandmanovi a ten sa mi veľmi páčil. Nesympatická hrdinka bola aj v novom Predátorovi (Prey) a dal som mu stredné hodnotenie, lebo film nebol zlý. Ale tu je to vo všetkých ohľadoch slabé.                         Scenár je slabý. Vôbec nám neukazujú kontext. V recenzii na prvú časť som uviedol čo z kníh vynechali. Ale aj ak nám vôbec za dve časti neukázali kto bol Morgoth (a máme veriť že vyrazili do vojny len kvôli zničeným stromom), čo sú Silmarili, ani kto bol Faneor ktorého kladivo tu ukážu. Nemáme kontext vzťahu elfov a ľudí. Neukazujú, či sú k ľuďom krutí, alebo ich ponižujú, proste nič. Takže scéna v krčme z jednotky, ako aj odpor voči Galadriel na lodi v dvojke vyznievaj prázdno. Neukážu nám nič o čiernom elfovi, ani o jeho ľudskej platonickej láske okrem toho, že je to matka a liečiteľka, ale má nám na nich záležať. Hoci ich vzťah je ako z rozprávky, v podstate si ani nepovedali, že sa milujú, ani spolu nič nemali. A keby to držali aspoň ako platonické náznaky, ale nie, scenáristi nám to musia priamo vysypať, že je tam niečo a že to nemusí dopadnúť dobre. A Galadriel nám pláva oceánom. Nik príčetný by nešiel preplávať oceán. Keď narazí na plť, tak samozrejme jediný kto jej podá pomocnú ruku je černoška, ale keď zistí že Galadriel je elfka, tak ju obviní z lži. Hoci neklamala, nepovedala že je človek a stále nevieme prečo je medzi ľuďmi a elfmi konflikt. Elrond a Durin sa stretnú a Durin je na neho naštvaný, lebo sa 20 rokov nezastavil. Pre elfov je to len kvapka v mori. Trpaslíci žijú tiež pár storočí, takže 20 rokov ani pre neho nie je tak veľa. A vôbec nepovedia, že by mu Durin poslal pozvánku na svadbu, alebo pozvánku na oslavu narodenia jeho detí. Takže čakať, že si z prsta vycucá že sa Durin žení a že má deti je absurdné. Keby ignoroval pozvánku, bol by zlý Elrond, takto je hlúpy Durin. Asi nechceli konflikt vyostriť, ale je to zas scenáristická úbohosť. ()

Reklama

inmax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po dvou epizodách a mém vlažném očekávání musím říct, že to dokázali. Je to nádherné na poslech, na pohled, postavy jsou zajímavé, příběh taky. Chvíli mi trvalo vyrovnat se s černými hobity (i jedné asiatky jsem si všiml) a černého elfa, ale připravovali nás na to už trailery, takže jsem si zvykl. Černá trpaslice mi už vyloženě nevadila, ani že není vousatá :) Navíc celá ta scéna s Durinem a jeho ženou pobavila. Teď jsem jen přemýšlel, čím se asi stříhá elf, že má tak dokonalý strojkový účes :) Normálně bych asi hodnotil 4* a nechával si rezervu na epicky finále ale musím vyrovnat zdejší stěžovatele, proto 5*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá epizóda ponúka zrejme o málo viac dynamických scén ako pilot, Bayona si dokonca povedal, že nám ponúkne aj čisto napínavú sekvenciu, ako zo správneho španielskeho hororu. Ak vás ale baví viac akcia na mori, tak si prídete určite na svoje, A ak sa tešíte do podzemného príbytku trpaslíkov, tak budete nadšení. Len treba brať ako fakt, že toto obdobie života v obľúbenom svete nebolo tak temné ako v Pánovi prsteňov a tak ani tento fikčný svet nie je tak temný. Možno sa to ale nasledujúcimi epizódami bude meniť. ()

Fidsta 

všechny recenze uživatele

První epizoda mě vyloženě nasrala - po půl hodině jsem jí musel vypnout a dokoukat druhej den. Postavy vypadaly, jak když zrovna vylezly od barbera (účes po stranách do ztracena, kolem uší setinkou, nahoře ztužovací pasta), rádoby hluboký debilní dialogy (kámen míří vždy dolů, wtf?; “Krása vyléčí duši” atp.), s Tolkienem, jehož velkolepého díla jsem celoživotní obdivovatel, to nemělo moc společnýho, bylo to vleklé a nudné a zprznily několik charakterů (Galadriel…). S druhou epizodou to mám ale přesně naopak. Nějak jsem se dobrovolně oprostil od toho, že by to měl bejt LOTR v tom Jacksonovském smyslu - pochopil jsem o co tu totiž půjde (a mělo mi to asi dojít rovnou, vzhledem k tomu, že ten seriál prakticky poskládali jen z dodatků na konci knížky). Je to pro mě prostě spíš taková fan fikce z “jakože tolkienova světa”, novej fantasy seriál, v němž se vyskytují postavy z kánonu. A nakonec to bylo v pohodě. Trochu se to rozjelo, dokonce jsem z toho měl místy i ten “LOTR pocit” (Khazad-dum a hudba) a celkově to bylo koukatelný. S černýma postavama nesmyslně rozmístěnýma ve všech rasách napříč středozemí ve výsledku problém nemám, ač jsem předpokládal, že to bude jako mnohem víc jako pěst na oko (akorát teda u těch hobitů mi to vůbec nesedí), trpasličí princezna asi v pohodě, ačkoli ta postava celkově je taková eeeh, Arondir mi přijde elfsky správně zkoprnělej (jako tehdy Legolas), takovej ten výraz do dálky… Škodí tomu primárně to, že se to vydává za nového LOTRa a pokračování Tolkienova díla. Jako fantasy seriál to totiž obstojí. Je asi škoda to prvoplánově odsoudit a nedat tomu šanci, je rozumný si to pustit a trochu se na to naladit. Ve svém okolí neznám asi nikoho, kdo by na Tolkienovi fanouškovsky lpěl víc než já (fakt jsem do toho zažranej už od mala), ale ve výsledku jsem to přežil a plánuju ve sledování pokračovat. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama