Reklama

Reklama

Epizody(7)

Recenze uživatele dr.fish k tomuto seriálu (7)

Královnina smečka psů (útržek anglický) (1994) (E01) 

Pominu-li už samotnou volbu historického pozadí, zůstává nám ještě volba herců a jim do úst vložených dialogů. Vše vysoce převyšuje vše, co jsem doposud v televizní tvorbě viděl. Klobouk dolů nad tak propracovanou inscenací. Naposledy mne takhle dostala inscenace Španělé v Praze. Kdo má rád dialogy, kde jediné slovo není zbytečné a navíc ho lze vykládat různými způsoby, toto je ten správný film pro něho....100% ()

Nevěra po císařsku (útržek římský) (1994) (E02) 

Oldřich Daněk dokáže napsat skvělé dialogy i v případě vcelku nezáživného setkání císařovny s velitelem loďstva. Útržek je velmi "divadelní", ale po pěti deseti minutách strhne, a drží diváka až do konce. I když jsem měl pocit, že Brodská ve své roli "plave", Munzar vše zachránil a byl opět (!) bezchybný. 80% ()

Jeden den velkokněžny (útržek ruský) (1994) (E03) 

Tentokrát mi chvilku trvalo, než jsem si zvykl na styl vyprávění a humoru, ale pak to stálo opět za to. Útržky jsou krásné právě tím, že je každý jiný. A ten ruský je především o absurditě carského dvora. Stěžovat si na ubytování ve dřevěném domě? Podle papírů je přece z kamene, není tedy důvod ke stížnostem! A konec konců, film je přece o začátcích Kateřiny Veliké! 90% ()

Dva pokoje ve Versailles (útržek francouzský) (1995) (E04) 

Hana Ševčíková v roli Marie Antoinety mile překvapila. Bohužel u Ivany Chýlkové jsem se nedokázal zbavit předpojatosti, dle mého se hodí na role moderních žen, historie jí nesedí. Bartoška odehrál svého znuděného Ludvíka znuděně a nezúčastněně. Naštěstí dobré dialogy zachránily podivnou chladnost inscenace. Útržky francouzský a pruský zkrátka pokulhávají za útržky ostatními. 70% ()

Císařovna na chvíli (útržek pruský) (1995) (E05) 

Jako velký fanoušek "útržků" musím s politováním napsat, že útržek pruský je pro mne zklamáním. Alespoň po tom anglickém (viděno po sobě). Jiřina Bohdalová svou roli nezvládla (zvládla jen prudit) a její císařovnu jsem jí ani za mák neuvěřil. Být zpruzená a naštvaná neznamená ještě hrát. Evidentně neměla vztah k roli, ani k historické postavě. Petr Haničinec zachránil situaci, jakmile se objevil. Díky za to...60% ()

Záskok pro Sissi (útržek rakousko-uherský) (1995) (E06) 

Nádherný rozhovor hereckých legend Hlaváčové a Maciuchové. Být manželkou Franze Josefa, prvního úředníka státu, určitě nemohlo být jednoduché. Etiketa mnohé vyžadovala, osobní život však vyžadoval mnohé též, a svoji cestu a metody si každý musel najít sám. Sissy se dala na cestování, aby nemusela být u dvora, císař měl tajné milenky (Schrattová-Maciuchová). Oba císařští manželé si zřejmě dokázali vzájemně vyjít vstříc, ale jejich život nebyl šťastný. Sissy propíchli pilníkem, jejich syn a následník Rudolf se zastřelil, císařův bratr byl zastřelen v Mexiku a strýček v Sarajevu. Císař zůstal sám a nakonec rozpoutal 1.světovou válku. V pozadí těchto budoucích událostí je diskuse dvou žen Franze Josefa úchvatnou podívanou. A Jiřina Jirásková to na závěr jako obvykle "rozštípne"...100% ()

Vzpomínka na Hamleta (útržek norský) (1995) (E07) 

Legenda o Hamletovi patří z pera anglického klasika k největším divadelním kusům naší civilizace. Oldřich Daněk v ní ale jako historik viděl příliš mnoho trhlin. A tak nechal Klaudia přežít a vyprávět nám svou interpretaci Hamleta se všemi v podstatě logickými zákulisními čachry. Celé to do sebe pěkně zapadá a zdá se to být téměř pravdivější než původní hra. Zkrátka precizní fabulace... anebo že by vůbec ne? 90% ()

Reklama

Reklama