Reklama

Reklama

Epizody(7)

Recenze uživatele Hombre8 k tomuto seriálu (7)

Královnina smečka psů (útržek anglický) (1994) (E01) 

Víceméně divadelní hra odehrávající se v jedněch kulisách. Odehráno bravurně, stará česká herecká škola, která patrně nikdy nebude překonána. Obsah už je ale bohužel podstatně odpudivější, popisujíce zmrdy u anglického dvora. Není ale místo zde, soudit oného. ()

Nevěra po císařsku (útržek římský) (1994) (E02) 

Těžko říct, do jaké míry by byl takový dialog ve své době reálný, každopádně byl dost teatrální, ale vystavěn byl inteligentně a to cením. S Munzarem si Brodská herecky rozuměla podstatně líp než s matkou. ()

Dva pokoje ve Versailles (útržek francouzský) (1995) (E04) 

Změnilo se něco? Neničí snad zmrdi s těžkými poruchami osobnosti svět kolem sebe stejně jako tehdy? Neštěstí spočívá pouze v tom, že za to už nedojdou spravedlivé odplaty, tak jako tomu bylo u aktérů tohoto příběhu. Chvála historie a těch, kteří v ní dokážou číst. Píše se tu o nevýkonu Ševčíkové. Patrně to souvisí s nesympatickou postavou M. A. To jako že měla být ještě nechutnější, marnivější a afektovanější, aby to lépe odpovídalo dané osobě? To už by pak ale bylo z dnešního pohledu přehrávání. :-) Až na tu poslední větu... ()

Císařovna na chvíli (útržek pruský) (1995) (E05) 

Zpočátku poněkud nudné, ale postupně útržek gradoval a také díky hereckému triu (Když nedělá Vetchý ty svoje vyjevený ksichty, tak je dobrej.) se nedostal na pozici útržku nejhoršího. ()

Záskok pro Sissi (útržek rakousko-uherský) (1995) (E06) 

Tento útržek, byť se jedná o údajný příběh z mého rodného města, pokládám z celé série za nejslabší. Jednak kvůli řadě nepřesností, například - při vší úctě k paní Hlaváčové, která samozřejmě hrála bezvadně - ale císařovna byla pověstná svou anorexií (při výšce 172cm nevážila nikdy více než 55kg) a zejména extrémně dlouhými vlasy (většinou až pod kolena). Hlavně však - schůzka Schrattové a Alžběty Bavorské se nejspíš konala, ale dovoluju si vyslovit vážné pochybnosti, že se tomu tak stalo na zámku v Kroměříži. Jednak proto, že zde byl tehdy velmi nabitý program, setkání císařského a carského dvora bylo údajně naplánováno na minuty a hlavně je silně nepravděpodobné, že by se taková krajně konspirační schůzka, kde je Sissi v podstatě v roli kuplířky, odehrála na místě, kde bylo na malém prostoru doslova přelidněno. Dokonce se udává, že ani všichni příslušníci carské rodiny neměli samostatné pokoje. Nehledě na asistenci intendanta a přítomnost pošetilého manžela Schrattové, Miklose Kiss de Ittebe. Nicméně historické prameny skutečně uvádějí, že k podobnému setkání v Kroměříži opravdu došlo, proběhlo ovšem úplně jinak. Po divadelním představení pořádaném pro oba dvory 25. srpna 1885 v Lenním sále arcibiskupského zámku, byli (zcela mimo zvyklosti - proto asi ta legenda) na čajový večírek pořádaný carskou rodinou skutečně pozváni tři herci vídeňského Burgtheatru: Adolf von Sonnenthal,  Charlotte Wolterová  a již zmíněná Kateřina Schrattová. ()

Vzpomínka na Hamleta (útržek norský) (1995) (E07) 

Skvělé! Tahle brilantní alternativa Hamleta je dokonalým završením Daňkovy série a pro mne jako milovníka psychologických profilů historických (i třeba smyšlených) postav je Claudiova verze mnohem uvěřitelnější, než podbízivý komerční krvák Shakespearův. Jiráskové mlčenlivá tečka posunula tento díl na úplný vrchol nejen mého hodnocení. ()

Reklama

Reklama