Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (204)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Film ničí už jen to, že už od začátku je zcela jasné, že se bude konat happy end. A kvůli tomu, že je to tak okatě jasné, tak divák nemá šanci být byť neparně napjat. Ale pokud jste fanoušky letů s balonem (viz Cinq semaines en ballon de Jules Verne), tak budete asi nadšeni. 62 % Celosvětový příjem k 25. 4. 2019: ‎$7,238,847, což je 0,65 násobek rozpočtu ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa to len mne, že ten strach bol jediným lákadlom filmu? Inak som veľmi pochyboval o celom priebehu úteku a to mi už prišli pravdepodobnejšie aj udalosti z filmu Občiansky preukaz. O to viac ma prekvapuje, že to bolo podľa skutočnosti. No, skutočnosť je niekedy prekvapujúcejšia ako film. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Všedné spracovanie nevšedného úteku z boľševickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) do kapitalistickej Nemeckej spolkovej republiky (NSR). Nepostráda napätie, sympatických hrdinov i remeselne kvalitné spracovanie. Doporučenia hodný film do súčasnej filmovej Izby revolučných tradícií. Mysliac tým individuálne revolúcie voči totalitnému systému, hoci diktované najmä ekonomicky. Vidinou lákavého sveta, plného tovaru, slobodného cestovania a dokonalých služieb. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když narazim na film z Německa, tak obvykle nad tim mávnu rukou a jdu od toho pryč. Kdyby se mě někdo zeptal na opravdu dobrej německej film, kterej bych mu doporučil, tak mě napadne snad akorát My děti ze stanice zoo, Das Boot a snad možná ještě Lola běží o život. Tak teď se k nim přidá i Balón. Atmosféra je tady fakt neskutečně hustá a u každýho zazvonění zvonku nebo zaklepání na dveře jsem měl pomalu infarkt. A když se na scéně objevil podplukovník ze Stasi, tak jsem si řikal, že takhle dokonalýho záporáka jsem ve filmu už hodně dlouho neviděl. Asi bude hodně pravdy na tom, že se řiká, že z toho východního bloku byla nejhorší tajná policie opravdu Stasi v NDR. I taková KGB byla proti nim jenom slaboučkej čajíček. Ale v závěru mi to přišlo, že film hodně odbočuje od skutečnosti. Některý ty scény byly dost přitažený za vlasy. 80% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Ballon" je pre mňa skutočne poriadnym prekvapením. Za november som už napäto očakával ďalší dobrý film, ktorý by som si mohol odsedieť v kine a potom nadšene o ňom ešte rozprávať. A tento film tam bude určite patriť. Myslím si, že film má veľmi dobrú drámu, kde som prežíval všetky udalosti spolu s našimi hrdinami. Vysoko som im fandil. Chcel som, aby sa z NDR dostali von. Chcel som veriť, že sa to podarí všetkým. A takisto, že nebudú nejaké konsekvencie pre nich. Nakoľko sa sústredíme aj na Stasi, ktorí neustále hľadajú zločincov, ktorí sa pokúsili utiecť cez hranice a zápasia s časom, tak film skutočne má dobrú drámu a bol som neustále v napätí, ako to reálne dopadne. Tempo a hudba filmu sú tu skutočne skvelé. Nenašiel som ani jeden nudný moment. Neustále som bol zvedavý ako to bude pokračovať. Na úvod ma trošku prekvapilo, že sa film už začína letom, no asi som si mal lepšie prečítať obsah, a vedel by som. Ale to je na mňa. Herecky je to podľa mňa spracované veľmi dobre a rovnako musím pochváliť aj dabing filmu, ktorý funguje skvele. Je tu niekoľko vynikajúcich momentiek, na ktoré nezabudnem a človek si pri tom uvedomí, v akej situácii kedysi museli ľudia byť. Občas si hovorím, či by tento svet vyzeral rovnako, keby sme nemali druhú svetovú vojnu. To by bola zaujímavá alternatívna realita, ktorú by som chcel vidieť. Ale to sa mi nikdy nepodarí, lebo som sa narodil v tejto. Celkovo si myslím, že film je veľmi dobrá voľba na návštevu kina. Ak to zvažujete, tak za seba hovorím, aby ste si film išli pozrieť. Podľa mňa budete s výsledkom spokojný. Ja rozhodne som. Hodnotenie: A ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Jde o druhé filmové zpracování útěku rodin Strelzykových a Wetzelových. Už v roce 1982 se tématu chytilo studio Disney a natočilo kritiky i zmíněnými rodinami nepříliš dobře přijaté drama Noční přechod (1981) s Johnem Hurtem v hlavní roli. (Saur.us)
  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)
  • Balón je od roku 2017 vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu. (Saur.us)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno