Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (204)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že komik Michael Herbig, všemi Němci oblíbený pro svoje zábavné scénky, se tu chopil režie historicky poměrně nervy drásajícího příběhu. Chopil se toho ale se vší vervou a výsledkem je hodně slušný film, který je tématem kvalitně hodně vysoko a zaslouží si pozornost každého, kdo má dobové filmy rád. Důraz je totiž kladen nejen na detaily z doby, ale především i na napětí, které tu vládne celé dvě hodiny - obzvláště scény z balónu jsou neskutečný. Osobně jsem navíc vůbec netušil, že se ve Východním Německu někdo pokoušel uniknout na západ v balónu a všichni, kdo to zkusili, si zaslouží obrovský respekt. Nedovedu si představit jak zoufalí ti lidé museli být, když něco takového zkoušeli a zaslouží si nekonečný respekt. Můžeme být rádi, že žijeme v dnešní době. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(14/2022) / Tak toto nemcom naozaj vyšlo. Špičkové, až hollywoodske spracovanie (naozaj v tomto prípade myslené ako pochvala, pretože čítal som už aj negatívny sentiment na túto tému ohľadne tohto filmu). Poriadna dávka napätia a stále veľmi aktuálna téma. Vždy bolo jasné, že ploty sa v socializme nestavajú na obranu ale na zabránenie úteku z raja. Každý jeden útek alebo pokus oň podkopával vratkú, vynútenú morálku. Každý podobný film je stále potrebný. Osobne sa aj divím, že Česko/slovenský filmári sa niečomu na tento spôsob vyhýbajú, námetov by bola kopa. Snáď sa raz dočkáme. Film Balón je príjemné prekvapenie, aj v Európe vieme natočiť atraktívne thrillery. (8/10) ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Skutečnými událostmi inspirovaný příběh, jak se dvě rodiny rozhodli utéct z Východního Německa do toho Západního a jako svůj prostředek si zvolili horkovzdušný balón. Opravdu film těží ze silného a napínavého skutečného příběhu, který byl samozřejmě ještě více zdramatizován. Avšak dobová atmosféra je tu velmi dobře zpracována a s tím dramatickým elementem se tu pracuje velice zručně, takže jenom občas je ta evidentní dramatizace do očí bijící (např. kriminalista ve školce). Jinak nejde moc co vytknout. Opravdu poutavý příběh odvážných lidí, kteří se rozhodli otočit svůj život vzhůru nohama. Ať to stojí, co to stojí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JAK DLOUHO JSME BYLI VE VZDUCHU?“ … „32 MINUT.“ …STAČILO TO?“…“MOŽNÁ“... /// Parádní film o cestě za svobodou… Dobře vystavěný napětí – před i po. Cílem snímku je ukázat STRACH. Hodně velkou roli tady totiž hraje STASI a její mravenčí práce. Možná je to napínavější a realističtější než ta doba tenkrát. Prostě kurevsky zajímavý, dramatický, napínavý a lidský. A samotnej útěk? To je drámo jako prase! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Mám rád tu na téma: Zdrhá celá rodina. 3.) Thx za titule „katrab“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Ballon" je pre mňa skutočne poriadnym prekvapením. Za november som už napäto očakával ďalší dobrý film, ktorý by som si mohol odsedieť v kine a potom nadšene o ňom ešte rozprávať. A tento film tam bude určite patriť. Myslím si, že film má veľmi dobrú drámu, kde som prežíval všetky udalosti spolu s našimi hrdinami. Vysoko som im fandil. Chcel som, aby sa z NDR dostali von. Chcel som veriť, že sa to podarí všetkým. A takisto, že nebudú nejaké konsekvencie pre nich. Nakoľko sa sústredíme aj na Stasi, ktorí neustále hľadajú zločincov, ktorí sa pokúsili utiecť cez hranice a zápasia s časom, tak film skutočne má dobrú drámu a bol som neustále v napätí, ako to reálne dopadne. Tempo a hudba filmu sú tu skutočne skvelé. Nenašiel som ani jeden nudný moment. Neustále som bol zvedavý ako to bude pokračovať. Na úvod ma trošku prekvapilo, že sa film už začína letom, no asi som si mal lepšie prečítať obsah, a vedel by som. Ale to je na mňa. Herecky je to podľa mňa spracované veľmi dobre a rovnako musím pochváliť aj dabing filmu, ktorý funguje skvele. Je tu niekoľko vynikajúcich momentiek, na ktoré nezabudnem a človek si pri tom uvedomí, v akej situácii kedysi museli ľudia byť. Občas si hovorím, či by tento svet vyzeral rovnako, keby sme nemali druhú svetovú vojnu. To by bola zaujímavá alternatívna realita, ktorú by som chcel vidieť. Ale to sa mi nikdy nepodarí, lebo som sa narodil v tejto. Celkovo si myslím, že film je veľmi dobrá voľba na návštevu kina. Ak to zvažujete, tak za seba hovorím, aby ste si film išli pozrieť. Podľa mňa budete s výsledkom spokojný. Ja rozhodne som. Hodnotenie: A ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Michael Herbig pripravoval film šesť rokov, pričom hneď na začiatku sa stretol s Günterom Wetzelom, ktorý mu porozprával príbeh o svojom úteku teplovzdušným balónom. Získanie práv na remake z roku 1981 (Nočný prechod) však trvalo veľmi dlho, pretože obe rodiny sa maximálne vzdali svojich autorských práv v prospech Disney. (Arsenal83)
  • Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) a Günter Wetzel (David Kross) se znali 4 roky, pracovali spolu v továrně. Nejprve plánovali, že postaví helikoptéru. Tento záměr zavrhli z obavy, že nezvládnou sestrojit funkční motor. (klukluka)
  • Pred nakrútením film bolo režisérovi Michaelovi Herbigovi dovolené nahliadnuť do tisícok strán hrubého spisu o lete tohto balónu, ktorý patril kedysi Stasi, bývalej tajnej službe NDR. Niektoré fotografie použil potom aj vo filme. (Arsenal83)

Reklama

Reklama