Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

angel74 

všechny recenze uživatele

Příběh zdánlivě působí jako by byl vycucaný z prstu, o to víc překvapí, že jde o snímek natočený podle skutečné události. První polovina solidně odsýpá a o napětí není nouze, k čemuž přispívá i dramaticky vystavěná hudba. V druhé polovině děj místy trochu drhne, přesto stojí za to film dokoukat až do konce. (75%) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Za mne dobrý, dobový a napínavý. Není to ničím vyloženě šokující, ale jako celek to dobře funguje. Oproti českým filmům to navíc nepůsobí televizně a lacině. Docela mne pobavilo, když jsme si říkali, jak ti hlavní herci moc nevypadají jako Dederóni... No a na konci byli vidět ti reální lidé, a to už Dederóni rozhodně byli. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa to len mne, že ten strach bol jediným lákadlom filmu? Inak som veľmi pochyboval o celom priebehu úteku a to mi už prišli pravdepodobnejšie aj udalosti z filmu Občiansky preukaz. O to viac ma prekvapuje, že to bolo podľa skutočnosti. No, skutočnosť je niekedy prekvapujúcejšia ako film. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Napínavé drama o útěku dvou rodin z východního Německa, obzvláště pak druhá polovina graduje úplně perfektně a člověka donutí to prožívat s nimi. Zajímavý příběh a povedené zpracování. Filmů o útěku před komunismem je třeba víc, ať už je nahání Stasi nebo STB. Jediné, co mi trošku kazilo dojem je fakt, že jsem to sledoval v originále s anglickými titulky a ty titulky se zrovna dvakrát nepovedly. Ale to je jen moje chyba. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JAK DLOUHO JSME BYLI VE VZDUCHU?“ … „32 MINUT.“ …STAČILO TO?“…“MOŽNÁ“... /// Parádní film o cestě za svobodou… Dobře vystavěný napětí – před i po. Cílem snímku je ukázat STRACH. Hodně velkou roli tady totiž hraje STASI a její mravenčí práce. Možná je to napínavější a realističtější než ta doba tenkrát. Prostě kurevsky zajímavý, dramatický, napínavý a lidský. A samotnej útěk? To je drámo jako prase! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Mám rád tu na téma: Zdrhá celá rodina. 3.) Thx za titule „katrab“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Jde o druhé filmové zpracování útěku rodin Strelzykových a Wetzelových. Už v roce 1982 se tématu chytilo studio Disney a natočilo kritiky i zmíněnými rodinami nepříliš dobře přijaté drama Noční přechod (1981) s Johnem Hurtem v hlavní roli. (Saur.us)
  • Ve filmu Strelzykovi a Wetzelovi utečou na západ v balónu číslo 2. Ve skutečnosti se jim to podařilo až napotřetí. První balón byl z čisté bavlny, která byla příliš porézní a propouštěla horký vzduch. (klukluka)
  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)

Reklama

Reklama