Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

campix 

všechny recenze uživatele

Skutečnými událostmi inspirovaný příběh, jak se dvě rodiny rozhodli utéct z Východního Německa do toho Západního a jako svůj prostředek si zvolili horkovzdušný balón. Opravdu film těží ze silného a napínavého skutečného příběhu, který byl samozřejmě ještě více zdramatizován. Avšak dobová atmosféra je tu velmi dobře zpracována a s tím dramatickým elementem se tu pracuje velice zručně, takže jenom občas je ta evidentní dramatizace do očí bijící (např. kriminalista ve školce). Jinak nejde moc co vytknout. Opravdu poutavý příběh odvážných lidí, kteří se rozhodli otočit svůj život vzhůru nohama. Ať to stojí, co to stojí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dramatická snaha o únik z tábora šťastnej budúcnosti a mizernej prítomnosti sa síce nevyrovnala filmu Životy tých druhých, ale aj tak ide o mimoriadny počin. Oceňoval som najmä kamerové skratky na všadeprítomné oči a uši Stasi, to aký obrovský aparát dokázala zmobilizovať kvôli obave, že im pár ľudí uletí na Západ. A pritom sám veliaci podplukovník preniesol kľúčovú vetu: "Proč je skrátka nenecháme běžet?" Všade vo svete je dominantnou úlohou hraničiarov zabrániť vniknutiu nežiaducich osôb, iba v socialistických zemiach sa pozornosť sústreďovala na zabránenie únikom. Nepovažujem Balón za bezchybný film, ale minimálne kvôli atmosfére a napätiu si štyri hviezdičky zaslúži. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Takže až tak úžasne bolo v tom ospevovanom východnom bloku, že ľudia boli ochotní riskovať všetko, len aby sa dostali za železnú oponu? Tento film bol rozhodne fascinujúci. Mal v sebe obrovský závan socializmu, ktorý sa tiahol v podstate celým príbehom. Plán preletieť oponu ponad oblaky v balóne bol absolútne jedinečný, no zároveň maximálne riskantný. A keď to na prvý pokus nevyšlo a začalo sa obrovské pátranie po potenciálnych "utečencoch", tak rodinke nezostalo nič iné, len skúsiť to znovu. Samozrejme, vyskytli sa tu aj obrovské neuvážené chyby, ktoré rodinku takmer prezradili, ale bol to thriller ako sa patrí. Záverečné fázy, keď to bolo len tak tak, boli síce na môj vkus trochu prehnané, ale na udržanie napätia to bolo zrejme nevyhnutné (aj keď ja takéto tlačenie na pílu ako bolo napr. aj vo filme Argo) moc nemusím. Ale inak celkovo spokojnosť. Vydarený film, ktorý by si mali pozrieť všetci obhajcovia socializmu a tejto éry. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velké tragické a pohříchu filmaři (zvlášť českými) nepříliš objevené a probádané téma Železná opona a neuvěřitelné příběhy jejího překonávání. Je dobře, že se tyhle filmy točí a že se mladým generacím ukazuje, co byl ten komunistický či socialistický ,,ráj" vlastně zač, k snímku samotnému mám jen jednu výhradu - to štěstí, které tvůrci přisoudili těm dvěma unikajícím rodinám, bylo až hollywoodské - upřednostnil bych míň scénáristického tlačení na pilu... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sympatická a napínavá hra na efekt, která se bohužel za celou dobu ani nepokusí být něčím víc a tak zůstává jen solidně natočenou, atmosférickou jednohubkou. Ono to sice funguje, dokonce přesně tak, jak Herbig zamýšlel, ale ve finále z toho žádný silnější dojem prostě nemám a to především z toho důvodu, že postávám chybí životnost a nějaký charakter. Dvě rodiny chtějí zdrhnout, Stasi po nich jde a rozvinutější to není. Je tu teda pár vedlejších postav, které na rozdíl od hlavních postav trochu životnosti mají (především sousedé hlavní rodiny), ale jsou tak moc upozaděné, že na nich vlastně nesejde. Ubližuje tomu také snaha udělat z toho thriller za každou cenu, skrze neuvěřitelné náhody, epickou hudbu hrající a zesilující vždy podle plánu a lehké umělosti. Je sice možné, když to má být podle skutečné události, že se ty náhody staly, život občas takové chvíle přináší, ale tady bych to spíš šacoval na přidané oživení scénáře. Přitom to ani nebylo potřeba, námět je silný už jen sám o sobě, ale Herbig to nejspíš "nutně" potřeboval udělat atraktivní pro co nejširší publikum. U mě to spíš ztratilo na síle a pokazilo šance pro čtvrtou hvězdičku, ale pokud tyhle mínusy pro někoho nejsou problém, rozhodně se nedivím tomu, že ho to nadchne. Silné 3* ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Strelzykův syn jezdí na československé Jawě 50 Mustang. (bighead)
  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)
  • Režisér Herbig o svojej motivácii natočiť tento príbeh: "Keď došlo k úteku, bol som vo veku Fitschera, mladšieho syna Strelzykovcov, a keď som videl film od Disneyho, bol som vo veku staršieho syna Franka. A pochopil som, že títo ľudia riskovali všetko pre život na slobode. Táto trúfalosť, šialenstvo tohto príbehu – to ma úplne pohltilo." (Arsenal83)

Reklama

Reklama