Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (204)

Dado 

všechny recenze uživatele

To, že súkromný rebríček najlepších zhliadnutých filmov z roku 2018 budem upravovať aj nejaký čas po jeho uplynutí, som samozrejme predpokladal. Nerátal som však s tým, že mi do tohto poradia výrazne zasiahne akási nemecká dráma, o ktorej existencii som až donedávna ani len netušil. Asi aj vďaka tomu ma príbeh dvoch východonemeckých rodín, ktoré sa koncom 70. rokov rozhodli utiecť do SRN vo vlastnoručne zostrojenom balóne, tak výrazne oslovil. Je nepochybne namieste vyzdvihnúť kvalitnú výpravu či vynikajúce herecké výkony, no to, čo vo mne bude rezonovať najdlhšie, je jednoznačne atmosféra filmu. Budovanie ťaživého napätia začína prelínaním záberov z príprav na veľký útek s úzkostlivým pátraním tajnej polície a v záverečných minútach vrcholí priam neuveriteľne napínavým a strhujúcim spôsobom. Nemeckú kinematografiu budem odteraz určite sledovať omnoho pozornejšie. (90%) ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Příběh zdánlivě působí jako by byl vycucaný z prstu, o to víc překvapí, že jde o snímek natočený podle skutečné události. První polovina solidně odsýpá a o napětí není nouze, k čemuž přispívá i dramaticky vystavěná hudba. V druhé polovině děj místy trochu drhne, přesto stojí za to film dokoukat až do konce. (75%) ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad toho, jak lze absenci vyššího rozpočtu nahradit schopnou režií a smysluplným scénářem. Balón je nejsilnější ve svém tempu, ve schopnosti diváka zaujmout a neztratit ho. Neustále se něco děje, zároveň není divák přehlcený, takže vysoké tempo děje není na škodu. Postavy jsou sympatické, některé řeší dilemata, která by vydala na samotný film (syn rozhodující se mezi pudem dospívání a dospěláckou zodpovědností). Příjemné překvapení. 7/10 ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Za mne dobrý, dobový a napínavý. Není to ničím vyloženě šokující, ale jako celek to dobře funguje. Oproti českým filmům to navíc nepůsobí televizně a lacině. Docela mne pobavilo, když jsme si říkali, jak ti hlavní herci moc nevypadají jako Dederóni... No a na konci byli vidět ti reální lidé, a to už Dederóni rozhodně byli. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Když chtěl dostat synátor dopis z branky, a zaštěkal pes, normálně jsem se lekl. To je jenom důkaz toho toho, jaká se tady povedla tvůrcům zdařilá paranoidní atmosféra, kdy si člověk nemůže být ničím jistý, nikomu věřit a nervozitu může vyvolávat i jenom zatažené počasí a zavřené dveře domu. Do toho ale mixnuto i s pár klidnějšími momenty a výraznou rodinnou linkou, takže to zdaleka nebylo celou dobu tak pochmurné. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Bratr Petera Strelzyka (Friedrich Mücke) Erich Strelzyk byl zatčen tři hodiny po přistání. Byl obviněn z „pomoci a podněcování k útěku“. Stejně dopadla Strelzykova sestra Maria a její manžel. Všichni byli odsouzeni na dva a půl roku. O jejich dřívější propuštění se zasadila Amnesty International. (klukluka)
  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)
  • Michael Herbig pripravoval film šesť rokov, pričom hneď na začiatku sa stretol s Günterom Wetzelom, ktorý mu porozprával príbeh o svojom úteku teplovzdušným balónom. Získanie práv na remake z roku 1981 (Nočný prechod) však trvalo veľmi dlho, pretože obe rodiny sa maximálne vzdali svojich autorských práv v prospech Disney. (Arsenal83)

Reklama

Reklama