Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

Fr 

všechny recenze uživatele

„JAK DLOUHO JSME BYLI VE VZDUCHU?“ … „32 MINUT.“ …STAČILO TO?“…“MOŽNÁ“... /// Parádní film o cestě za svobodou… Dobře vystavěný napětí – před i po. Cílem snímku je ukázat STRACH. Hodně velkou roli tady totiž hraje STASI a její mravenčí práce. Možná je to napínavější a realističtější než ta doba tenkrát. Prostě kurevsky zajímavý, dramatický, napínavý a lidský. A samotnej útěk? To je drámo jako prase! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Mám rád tu na téma: Zdrhá celá rodina. 3.) Thx za titule „katrab“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa mi to spočiatku také strohé, bezemočné, proste nemecké, možno viac politické, ale to iba prvých 20 minút. Potom sa dej stáva stále zaujímavejším, príde veľmi veľa napätých situácií, ktoré režisér famózne vystupňoval a určite oproti realite zdramatizoval. Silne prezentovaná myšlienka úteku za slobodou a ukázanie pravej tváre socializmu robí z tohto výborný a dosť originálny film, ktorý urobil v podstate za málo peňazí dosť veľa muziky. A netreba na to ani Hollywood. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když narazim na film z Německa, tak obvykle nad tim mávnu rukou a jdu od toho pryč. Kdyby se mě někdo zeptal na opravdu dobrej německej film, kterej bych mu doporučil, tak mě napadne snad akorát My děti ze stanice zoo, Das Boot a snad možná ještě Lola běží o život. Tak teď se k nim přidá i Balón. Atmosféra je tady fakt neskutečně hustá a u každýho zazvonění zvonku nebo zaklepání na dveře jsem měl pomalu infarkt. A když se na scéně objevil podplukovník ze Stasi, tak jsem si řikal, že takhle dokonalýho záporáka jsem ve filmu už hodně dlouho neviděl. Asi bude hodně pravdy na tom, že se řiká, že z toho východního bloku byla nejhorší tajná policie opravdu Stasi v NDR. I taková KGB byla proti nim jenom slaboučkej čajíček. Ale v závěru mi to přišlo, že film hodně odbočuje od skutečnosti. Některý ty scény byly dost přitažený za vlasy. 80% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Čas je díra, čas je bič. Lepší kdyby vůbec nebyl. Nejednou chceš svůj balón. Ztracenej je v dětství nebi. Letí dál a stoupá výš. Letí proudem roků zpátky. To jen čas trh oponou. Věci mizí - kde už jsou? Nejednou chci svůj balón. Zpuchřelá a prasklá duše. Jistě řeknu - to je on! Poznám ho, měl jsem ho rád. Každa další známá věc, kaugummi a pflege dusche, Drážďany a schone schuhe a zde Simson Motorrad. Mý gumoví indiáni z ulice unter den Linden. Později jsem se tam zpil, zrovna když byl feuer werk. Tmavý pivo se sirupem, řízek v sósu s knedlíkem, cigára Káro byly fajn. Pak z U-Bahnu na S-Bahn. Nejednou chci svůj balón a nesměle to zkouším řici, vraťte mi to všechno zpět, na tábor chci k moři jet, co má v létě deset stupňů a Trabanta v pryskyřici. Jedno jak se změnil svět já chci zpátky svůj balón! Nejednou chceš svůj balón, ztracenej je v dětsví nebi. Všechny věci cos měl rád, na tebe tam tiše čekaj. Až se tvůj čas naplní, letíš proudem roků zpátky. Někde najdeš svůj balón, nech ho zatím - ať si lítá. *** ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k memu plnemu hodnoceni se nejedna uplne o bezchybny film, ale je to snimek, ktery umi zaujmout. Me nejvice budovanim atmosfery a strachu, kteremu divak proste musi uverit. Samotne lety balonem jsou velmi dramaticke a vyborne natocene. Kamera me vsak zaujala temer v kazdem zaberu. Hudba vyborna, ackoliv jsem mel misty trochu pocit, ze uz moc tlaci na pilu. Herecke vykony dobre, ale asi nikdo neexceloval. Ohledne nametu jsem mel hned jasno, ze tento film musim videt. Bohuzel v kinech dlouho nevydrzel... ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Michael Herbig pripravoval film šesť rokov, pričom hneď na začiatku sa stretol s Günterom Wetzelom, ktorý mu porozprával príbeh o svojom úteku teplovzdušným balónom. Získanie práv na remake z roku 1981 (Nočný prechod) však trvalo veľmi dlho, pretože obe rodiny sa maximálne vzdali svojich autorských práv v prospech Disney. (Arsenal83)
  • Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) a Günter Wetzel (David Kross) se znali 4 roky, pracovali spolu v továrně. Nejprve plánovali, že postaví helikoptéru. Tento záměr zavrhli z obavy, že nezvládnou sestrojit funkční motor. (klukluka)
  • Strelzykův syn jezdí na československé Jawě 50 Mustang. (bighead)

Reklama

Reklama