Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Balón je thriller ako vyšitý, s potenciálom značného komerčného úspechu vo východnej Európe. Má svoje chyby (nerozpracovaná línia Frank - Clara, permanentné prestrihy na zazerajúce pohľady). Napriek tomu je to asi najlepší nemecký film tohto roka. Predovšetkým preto, že je pútavý, dynamický, má dobrú výpravu a perfektný scenár. Je to malý nemecký blockbuster. O to viac zamrzí, že ho z kín stiahnu už týždeň po premiére. Zaslúžil by si dobré promo. A veľkú pochvalu za CZ kino dabing. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Divácky vděčný akční styl dobře doplňuje dobře vystiženou atmosféru strachu těch, co se odlišují od většiny. 1) 50letý režisér a producent, jindy také herec a scenárista Michael Helbig by měl začít točit horory. Chvilkové náběhy na tento žánr byly jasně patrné._____ 2) Spoiler! Čti až po zhlédnutí filmu. Film je dost věrným zobrazením skutečnosti, jak ji popisují německé zdroje nebo anglická Wiki anebo také český novinový článek._____ 23) Zaujali mě 19letý Jonas Holdenrieder (starší syn Frank, zamilovaný), 12letý Tilman Döbler (mladší syn Andreas) a dále i 28letý David Kross (otec Wetzel), kterého jsem oknírovaného vůbec nepoznal. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Od komedianta Bullyho som nečakal takýto typ filmu. Príbeh o pláne dvoch rodín počas studenej vojny újsť na západ vo vlastnoručne vyrobenom balóne natočil poriadne napínavo. Miestami to má skoro až hororovú atmosféru. Obidve rodinky sú zároveň dostatočne sympatické, aby si získali divákovú priazeň a v pätách majú nekompromisného agenta Stasi, ktorý ide na svoje obete psychologicky, takže o to viac naháňa strach. Posledných 20 minút som skoro od napätia nedýchal. K štvrtej hviezdičke mi tam chýbalo nejaké väčšie zdramatizovanie v prvej polovici filmu. Možno váhanie niektorého člena zdrhnúť. Proste hlbší rozbor postáv. Takto sa jedná o skvelú napínavú jednohubku, ktorú si znova nepustím, ale za jedno pozretie rozhodne stojí. 7/10. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Napínavé drama o útěku dvou rodin z východního Německa, obzvláště pak druhá polovina graduje úplně perfektně a člověka donutí to prožívat s nimi. Zajímavý příběh a povedené zpracování. Filmů o útěku před komunismem je třeba víc, ať už je nahání Stasi nebo STB. Jediné, co mi trošku kazilo dojem je fakt, že jsem to sledoval v originále s anglickými titulky a ty titulky se zrovna dvakrát nepovedly. Ale to je jen moje chyba. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak Nemci sa opäť raz vytasili s niečím zaujímavým a výborne spracovaným - áno vieme ako ťažké bolo z Nemecka utekať na Západ. Ten moment, keď si človek uvedomí, že cesta späť už nie je... Už je len cesta k záchrane v podobe šikovných rúk a hlavičky.... Napínavé do posledného momentu, nervy drásajúce a na záver aj emotívne... A fantasticky zahrané. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Balón je od roku 2017 vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu. (Saur.us)
  • Strelzykův syn jezdí na československé Jawě 50 Mustang. (bighead)
  • Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) a Günter Wetzel (David Kross) se znali 4 roky, pracovali spolu v továrně. Nejprve plánovali, že postaví helikoptéru. Tento záměr zavrhli z obavy, že nezvládnou sestrojit funkční motor. (klukluka)

Reklama

Reklama