Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh o kopáčích vltavínů, pro něž se ilegální těžba těchto polodrahokamů stala nekontrolovatelnou vášní, ale i způsobem obživy... Propletenec přátelství, zrady, lásky a zklamání nás zavede do specifické a unikátní společnosti nelegálních prospektorů, kteří se pohybují za hranicí zákona a ve střední Evropě 21. století žijí svůj sen o nezávislosti a svobodě – až do hořkého vystřízlivění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (162)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Kritici (kritičtí, nespokojení uživatelé) poukazují na to, že se scénář nesmyslně odchýlil od knižní předlohy. Rozumím jim. Taky jsem trpěl jako zvíře třeba u Obsluhoval jsem... V případě Zlodějů mám to štěstí, že jsem knihu nečetl. Můžu tak hodnotit pouze film. A ten mě příjemně překvapil. Byl tady příběh, byly tady prokreslené figury, jejichž chování jsem neměl potřebu zpochybňovat. Televizní kamera je obvyklou daní za našponovaný rozpočet. Úplně bez chyb to ale určitě nebylo. Osobně mi tam chybělo vyústění linky s dvojicí zlodějů. Kdyby je hlavní hrdinové skutečně zabili, získal by jejich příběh na dramatičnosti. Takové společné tajemství už by od nich vyžadovalo pořádné ústupky. Pokud je nezabili (předpokládám, že ne- jsme v Česku, ne na divokém západě), tak se tam ti chlápkové měli někde aspoň mihnout. Celkově příjemné překvapení, čekal jsem to podstatně horší a on z toho byl takovej správně chlapáckej film. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Film má docela dobrou atmosféru. Velkou slabinou ovšem je afektovaná postava Jenovéfy, jejíž linie nevyřčeného znásilnění (co jiného to mohlo být?!?) má zajišťovat pnutí, které je vynuceným hybatelem a spíš takovou obezličkou, aby se vůbec něco dělo. Kluci sami o sobě nějakým způsobem fungují a jejich rozmíšky jsou velmi uvěřitelné. Atmosféra divokého západu je ovšem rozdupána po scéně, kdy je Marek Adamczyk zpacifikován dvěma policisty s baterkami a dostane pokutu. Mno... Neotřelé téma potěšilo, výsledek ovšem nenadchl. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý počin tihle Zloději a samotný námět byl velice originální! Možná v rukách někoho zručnějšího z toho mohl být solidní thriller ve stylu severských drama, ale nebyl. Ačkoliv děj je mnohdy velmi vyhrocený, nějak výrazněji to s vámi necloumá. Je to škoda. Oba hledači mi přišli typově fajn, jednoznačně však vedl Pavel Liška a Jenovéfa Boková. Pavel Liška zde nehraje svého klasického v řeči zadrhávajícího Joudu jak jej většinou známe, ale kluka tvrdě protřelého životem, který je pro svůj prospěch schopen okamžitě pozapomenout na přátelství či vděk. Uznávám ale, že to nečinil primárně kvůli sobě, ale aby zajistil rodinu. To jej samozřejmě neomlouvá, ale zároveň to z něj dělá spíše nemorálního jedince než vyloženého všehoschopného grázla. Já na rozdíl od jiných zde do ,,prostorů'' kopat nechodil, jen jednou jsem kdesi na jihu po dešti procházel pole a hledali jsme také ta krásně zelená rozstříknutá sklíčka .-). A znám lidi co našli i pěkně velké kousky jen tak na procházce. Samozřejmě se musí koukat pod nohy! :-) Takže neovlivněn vzpomínkami na dolování s neustálým strachem, že zaslechnu diesel Defenderu od VP hodnotím film s čistou hlavou. Za originalitu trochu přitlačím, ale za ten závěrečný souboj by to bylo skoro jen na dva vltavíny. Dám ale tři, atmoška byla super. * * * ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, že takový film, jako je Zloději zelených koní, běžel v Česku v kinech brutálně omezeně. Nejenom, že v minimu kin, ale dokonce i v počtu minima promítání. Přitom je to škoda. Téma je zajímavé, herecké výkony Pavla Lišky a Jenůfky vysloveně luxusní. Jen to celé možná působí hodně obyčejně a prakticky ze života. Filmu totiž chybí jakákoliv výraznější dramatická linka a jak začne, tak i skončí. Rozuzlení je daleko více realistické, nežli filmové, což určitě není na škodu. Jen se z toho stal takový malý český film, na rozdíl od velkého českého dramatu, kde hlavní rolí jsou vltavíny. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Wlodarczykova dosavadní režijní filmografie by ve mně sama o sobě moc důvěry nevyvolávala, a i z jiných důvodů jsem byl k tomu filmu dost skeptický. Ukázalo se ale, že úplně zbytečně - ten film mě vážně bavil a upoutal mou pozornost od začátku do konce. V první řadě je to díky vynikajícímu námětu - s Hájíčkovou předlohou sice obeznámen nejsem (ostatně od tohoto autora jsem dosud nečetl nic), ale vše naznačuje tomu, že by to vůbec nemuselo být marné čtení, a nevybavuji si za poslední dobu jiný český film, který by mě po této stránce tak nadchnul (kolem námětu filmu - hledání vltavínů - se ostatně točila i většina otázek na tiskovce po novinářské projekci - zdá se, že většina lidí o tom v životě neslyšela, včetně samotných tvůrců filmu; osobně mi to téma přijde naprosto fascinující). Ten film mě dostal výbornými hereckými výkony (Pavel Liška naprosto famózní, Marek Adamczyk velmi dobrý, a z Jenovéfy Bokové jsem pravidelně upadal do mdlob - snad v žádné předchozí roli se mi nikdy nelíbila víc), dokonale zvolenými lokacemi (na kterých se v reálu skutečně kopou vltavíny), a celkovým technickým zpracováním, které mi velmi sedlo. Co by na tom filmu mohlo někomu vadit, je možná přemíra vulgarismů, jimiž se se to tam jen hemží - vybavuji si diskuzi jakýchsi dvou ženských za mnou, z nichž jedna se pohoršovala nad tím, jak vulgárně se v tom filmu mluví - je fakt, že i mě to trochu zarazilo, na druhou stranu uznávám, že spousta lidí tak v reálu prostě mluví, a ten film to prostě jen reflektuje, aby se svým postavám přiblížil. Ještě mě tam zarazilo to, že hlavní postava jezdí předpotopním favoritem, ale to režisér zdůvodňoval tím, že se film neodehrává v současnosti, ale blíže neurčité minulosti, řekněme někdy v devadesátkách (samotná předloha se prý odehrává ještě dřív a její děj je navíc roztažen na plochu kolem 10 let, od čehož se filmaři z mnoha důvodů odklonili). Do kina na ten film podle mě moc lidí nepřijde (můj odhad je 30 tisíc max.), ale až to půjde brzo v České televizi, mohl by ten film oslovit celkem slušnou hromadu lidí - osobně bych mu to přál. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení filmu probíhalo v Praze, Příbrami, Berouně nebo Českém Krumlově. [Zdroj: iDnes.cz] (rakovnik)
  • Z jukeboxu hrají písně „Když jsem bejval tramp“ od Olympic a „Ó, gramofón“ od Wohnout. (SONY_)

Reklama

Reklama