Reklama

Reklama

Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas. (Cinemart)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (460)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Svatá konzumní zombie noci upije, ale happy end nepřidá." Aneb Mrtví konzumenti neumírají. A proč se po useknutí hlavy z emočně prázdných zombíků tolik práší? Protože Jarmuschův humor je děsně suchý. Není to žádná pouťová taškařice s rozvernými zombíky ze Zombielandu, je to jen k uzoufání pomalé korzování po ospalém Centervillle. Smutné rozjímání o prázdnotě našich lidských duší a z ní pramenící nenažranosti. Jenom je škoda té čokoládové hipsterky z Clevelandu – kočička k sežrání, příliš krásná na skutečné sežrání, tohle Jarmusch nemusel. Ačkoli, vlastně musel. Když už to bylo ve scénáři... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu ostalo všetko zhruba v polovici cesty. Jarmuschov príspevok na tému zombie apokalypsy sa snaží silou mocou reflektovať záner, lenže Jarmuschov štýl nie je na to dvakrát stvorený (na rozdiel od gangsterky, westernu, upírov...). To však neznamená, že nejde o fajn letnú oddychovku. Len neviem, či presne o toto Američanovi išlo. Vtipy mohli byť vtipnejšie, Adam a Selena v "spoločnej" scéne ale skutočne rulezzz, akcia svižnejšia, respektíve ešte mdlejšia, aby bola fakt groteskne vtipná a sociálny komentár je tak doslovný, že teraz fakt neviem, či sa Jarmusch bojí dementnosti publika, alebo je to nejaký implicitný, extrémne inteligentný humor. Každý nech si tak z tohto filmu zoberie - nezoberie, čo chce - nechce. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Hmm, s Jarmuschovou tvorbou to asi budu mít rozporuplné. Zatímco jeho předchozí příspěvek na poli žánru Přežijí jen milenci mě nadchl a nebál bych se ho označit za jeden z TOP horrorových filmů posledních 10ti let, co jsem viděl, tentokrát stvořil jenom čistý průměr. Průměr, který sice v rámci žánru opět ozvláštnil svým pomalým nezávislým stylem, ale vzhledem k obsahu, který není ničím jiným, než tuctovým zombie horrorem a ničím moc nevybočuje (maximálně tak WTF zvraty typu kosmická loď), mu to tentokrát za mě ne vždycky fungovalo. Jako ano, máme tady TY ZOMBIE, ale než pořádně zaútočí na celé město, musíme přečkat dobrou polovinu filmu, která mimo jeden dokola hraný country song často ani nemá čím upoutat, schází jí totiž jakákoliv atmosféra, větší dramatičnost nebo humor. Bill Muray se už zřejmě definitivně rozhodl, že své dřívější úspěšné komické herectví bude nahrazovat přítomností na plátně s jedním znuděně zachmuřeným výrazem, ale s výjimkou Tildy Swinton mě tu popravdě nezaujal ani nikdo z dalších herců. S příchodem zombíků se film výrazně zlepšil, i ten Jarmuschův nezávislý styl tu vytvářel s náhlými humornými záblesky v kontrastu se samotným děním nevšední (občas i podmanivou) atmosféru a vytáhl to ve druhé polovině na průměr, ale... Zatímco ve výše zmíněném snímku se podařilo Jarmuschovi překvapit netradičně uchopeným příběhem upírů, v rámci zombie subžánru je to dějově vesměs další z tuctových variací s lačnými monstry jdoucí po lidském masu. Kdo chce vidět nějakou tu zombii jinak, musí se holt aktuálně uspokojit s filmy starými 80 let. [50%] ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Krásnej důkaz toho, že ani spousta známejch herců nezaručí kvalitní film. Sice jsem nečekal, že se tenhle film zařadí k mým oblíbeným zombie komediím kterými jsou Shaun of the Dead(2004) a Juan of the Dead(2011) ale zároveň jsem ani nečekal, že půjde o takovou(mrtvolnou) nudu. Od Jima Jarmusche jsem kdysi viděl Ghost Dog: The Way of the Samurai(1999) a nyní až tenhle film. Je možný, že má ve svý filmografii spoustu snímků, který jsou tady na ČSFD v červených číslech ale já osobně po tomhle zombie výplodu nemám touhu a ani chuť jeho další filmy zkoušet. Mám takový neblahý tušení, že Jim Jarmusch a jeho filmová tvorba nebudou zrovna mojí krevní skupinou. Hodně chcíplý 2 hvězdy. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Mŕtvi neumierajú sú poriadne divný film (najmä čo sa týka správania postáv a dialógov), ale musím sa priznať, že mne sa práveže tá divnosť celkom páčila. Ale hej, zas nejaká veľká pecka to nie je. A dialóg o scenári si fakt mali radšej odpustiť, to sa Jarmusch dostal niekde na úroveň vtípkov zo základnej školy. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (13)

  • Postava Adama Drivera má na klíčcích od auta přívěsek ve tvaru lodi „Star Destroyer“ ze Star Wars. Je to drobné pomrknutí na fanoušky vesmírné ságy, v níž Driver hraje záporáka Kylo Rena. (luka4615)
  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 14. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Jarmusch jednu roli napsal také pro Daniela Craiga. Ten však měl v době natáčení volných pouze deset dnů, během kterých měl Jarmusch natáčet scény s Adamem Driverem, který byl rovněž velmi vytížený. Nakonec tedy Craigovu roli vyškrtl. (WernerDMZ)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Reklama

Reklama