Reklama

Reklama

Slavný americký western o šerifovi, který osaměle hájí zákon. Do malého městečka přichází lovec Morgan Hickman, který přiváží těla dvou dopadených mrtvých lupičů a žádá za ně odměnu 500 dolarů. Větší část města je jeho požadavkem pohoršena. Při čekání na odměnu se Morgan Hickman spřátelí s mladičkým šerifem Benem Owensem. Postupně jej učí důležitým znalostem pro jeho nebezpečnou profesi. Díky tomu se Owens postaví muži, který delší čas násilím ovládá město… Působivý western natočil klasik americké kinematografie, režisér Anthony Mann, jenž má na svém uměleckém kontě další výrazné tituly stejného žánru (Winchester ’73, Muž ze Západu, Muž z Laramie a Odhalená stopa), historické velkofilmy Cid a Pád říše římské či životopisný snímek Příběh Glenna Millera. Do hlavních rolí v Šerifské hvězdě obsadil dvě herecké hvězdy: lovce Morgana ztvárnil Henry Fonda, šerifa Bena Owense hraje Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

reich 

všechny recenze uživatele

Jestliže hledáte klasický western, který není dlouhý, má poutavý a vcelku originální zápletku, tak jste ho právě našli. Šerifská hvězda je filmovou lahůdkou, kterou divák shlédne najednou. Ve filmu si každou scénku naprosto podmaňuje excelentní Henry Fonda v roli lovce lidí Morgana a zdatně mu sekunduje Anthony Perkins jako šerif Owens. Jestli diváka upoutá právě hraní dvou hlavních hrdinů, tak do toho na scénu ještě vstupuje krásná a šarmantní Betsy Palmerová (Nona Mayfieldová). Ve vedlejší rolích se pak představí Lee Van Cleef coby darebák Ed McGaffey nebo John McIntire v roli doktora McCorda . Celý film pak znamenitě natočil, doslova člověk na svém místě, vynikající režisér Anthony Mann, který zúročil své zkušenosti z minulých projektů. Jednoduše, tenhle film se nedá hodnotit jinak než pěti hvězdami. 85% ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Klasický skvělý western tématicky připomínající slavný snímek V pravé poledne, tentokrát s excelentním Henry Fondou v hlavní roli. Na jeho mladém příteli Perkinsovi bylo sice vidět, že je nejen šerifský, ale i herecký začátečník, ale nějak mi to nevadilo. Zajímavý příběh, komorní atmosféra, příjemná hudba, humorné hlášky, málo násilí. Moc se mi to líbilo, zvláště proto, že se nám na ranči včera narodilo nové hříbátko poníka. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Zajímavý western nejenom o předávání šerifských zkušeností, mezilidských vztazích v malém městečku, vůdcích i smečkách. Henry Fonda samozřejmě vyniká, on to snad ani jinak neumí :-) Zajímavý je i mladý Anthony Perkins v netradiční westernové roli. No a ti "vůdci" podporovaní zmanipulovanou tlupou jsou bez té tlupy opravdu poloviční ... ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Poctivej zápaďáckej western, kde je na prvním místě čest, na druhym dobrosrdečnost a na třetim Henry Fonda s Anthonym Perkinsem. Především druhý jmenovaný zahrál přeměnu ze šerifa zelenáče na sebevědomím sršícího strážce zákona natolik přesvědčivě, že si touto rolí pravděpodobně otevřel dveře do Hitchcockova Psycha. Naproti tomu Henry Fonda na sebe jako ošlehaný pardál vzal tíhu takřka zbytku filmu a byl průvodcem jak pro mladého šerifa, tak pro diváka. Ve vedlejší roli pak potěšil Lee Van Cleef, jehož chvíle měla přijít o pár let později a s o pár dolary navíc... :) Sheriff Ben Owens: "I'm only temporary." Morg Hickman: "You're more temporary than you think." ()

pm 

všechny recenze uživatele

Šerifská hvězda- symbol, který pohodlní občané ctí, ale na hrudi jiných mužů, za nimiž se rádi ve svém zbabělém alibismu ukrývají, svým způsobem mi to připomínalo Zinnemannovu klasiku "V pravé poledne". Od chvíle, kdy lovec odměn Henry Fonda vjel se dvěma mrtvými darebáky do města, jsem věděla, co se ve filmu odehraje i jak příběh nakonec skončí. Bylo to předvídatelné, ale natočené způsobem, který mi nedovolil dýchat a udržel si mou soustředěnou pozornost. Viděla jsem dost westernů na to, abych okamžitě věděla, že tento film je výjimečný. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Plakát k tomuto filmu je prominentně uveden během úvodních titulků první série televizního sitcomu Happy Days (od r. 1974).
    (Zetwenka)

Reklama

Reklama