Reklama

Reklama

Slavný americký western o šerifovi, který osaměle hájí zákon. Do malého městečka přichází lovec Morgan Hickman, který přiváží těla dvou dopadených mrtvých lupičů a žádá za ně odměnu 500 dolarů. Větší část města je jeho požadavkem pohoršena. Při čekání na odměnu se Morgan Hickman spřátelí s mladičkým šerifem Benem Owensem. Postupně jej učí důležitým znalostem pro jeho nebezpečnou profesi. Díky tomu se Owens postaví muži, který delší čas násilím ovládá město… Působivý western natočil klasik americké kinematografie, režisér Anthony Mann, jenž má na svém uměleckém kontě další výrazné tituly stejného žánru (Winchester ’73, Muž ze Západu, Muž z Laramie a Odhalená stopa), historické velkofilmy Cid a Pád říše římské či životopisný snímek Příběh Glenna Millera. Do hlavních rolí v Šerifské hvězdě obsadil dvě herecké hvězdy: lovce Morgana ztvárnil Henry Fonda, šerifa Bena Owense hraje Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Doteraz pre mňa absolútne neznámy Mannov western, ktorý ale patrí k jeho najlepším. Keď máte k dispozícii Henryho Fondu, tak ani nepotrebujete Jamesa Stewarta. Vyjde to na rovnako, proste je to opäť klasický výborný western s obhajovaním tých správnych humánnych hodnôt. Mann tu išiel aj proti zabehaným klišé tých zlých indiánov a možno reagoval aj na súdobú politickú situáciu, kedy obhajoval právo na spravodlivý súd a tým pádom aj na dodržiavanie zákona. Lebo kde by sme bez neho boli a Mccarthyizmus ničil životy rad radom. Ale možno mu išlo iba o dodržiavanie westernových scenáristických formuliek. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Šerifská hvězda je méně známým westernkem, který třímá v otěžích silné trumfy. Henryho Fondu a výborně napsaný scénář a dialogy. Normanu Batesovi to na Divokém západě moc nejde. Světem protřelý kovboj v podání Fondy přichází, aby nezkušeného mladého šerifa naučil vše potřebné k tomu, aby znovu získal otěže v rukou nad malým městečkem a respekt jeho obyvatel. Člověk prostě nemůže být šerifem a zároveň nosit kolty příliš nízko:) V jedné z vedlejších rolí září i mladý Lee Van Cleef. "Jestli jste tu vycítil přílišný chlad, můžete počkat venku.", "Když šerif nezarazí prvního, kterej ho neuposlechne, jeho oddíl se promění v lůzu.", "Vemte si brokovnici. Ta mluví k davu hlasitěji." ()

Reklama

ladynka 

všechny recenze uživatele

Šerifská hvězda je pro mě neobyčejná zejména sympatickou postavou lovce odměn (Hickman). Po dlouhé době osobnost s minulostí, která to má ale v hlavě srovnané. V jednání úsporný, realisticky smýšlející a cynický, ale čestný. Takový předobraz Raylana Givense z Justified. Oba ví, že padouchy je lepší přivážet mrtvé :-) ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Perkins s Fondou maj skvělou chemii - sledovat jejich hašteření se a herecký matadorství je radost každou minutu. Dialogy jim napsal někdo, kdo už v padesátkách pochopil, že přehrávání nesmí dostat prostor a že je fajn se střízlivě držet ideálů (protože Divoký západ, že jo), aniž by se napřed vymáchaly v přehnaně patetických blábolech. Svou práci odvedl i kameraman a frajeři od dekorací, slušně vypadají kupodivu i akčnější scény (kterých je naštěstí pomálu). Asi tuhle Hvězdu zařadim do zásobníku filmů, který občas pouštim jako kulisu - strašně dobře se na ni kouká a ještě líp se poslouchá. ()

reich 

všechny recenze uživatele

Jestliže hledáte klasický western, který není dlouhý, má poutavý a vcelku originální zápletku, tak jste ho právě našli. Šerifská hvězda je filmovou lahůdkou, kterou divák shlédne najednou. Ve filmu si každou scénku naprosto podmaňuje excelentní Henry Fonda v roli lovce lidí Morgana a zdatně mu sekunduje Anthony Perkins jako šerif Owens. Jestli diváka upoutá právě hraní dvou hlavních hrdinů, tak do toho na scénu ještě vstupuje krásná a šarmantní Betsy Palmerová (Nona Mayfieldová). Ve vedlejší rolích se pak představí Lee Van Cleef coby darebák Ed McGaffey nebo John McIntire v roli doktora McCorda . Celý film pak znamenitě natočil, doslova člověk na svém místě, vynikající režisér Anthony Mann, který zúročil své zkušenosti z minulých projektů. Jednoduše, tenhle film se nedá hodnotit jinak než pěti hvězdami. 85% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Plakát k tomuto filmu je prominentně uveden během úvodních titulků první série televizního sitcomu Happy Days (od r. 1974).
    (Zetwenka)

Reklama

Reklama