Reklama

Reklama

V květnu si dělej, co chceš

  • Česko Útěk za životem (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Květen roku 1940. Aby se vyhnuli hrozící německé invazi, opouštějí obyvatelé vesničky v severní Francii své domovy, stejně jako miliony jejich spoluobčanů. Německý chlapec Max cestuje s nimi. Jeho otec Hans se postavil proti nacistickému režimu a byl uvězněn v Arrasu za to, že lhal o své národnosti. Hans je nakonec osvobozen a vydává se hledat svého syna v doprovodu skotského vojáka, který se snaží dostat zpátky domů. (Cinemax)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (15)

johnsnow 

všechny recenze uživatele

Pekná francúzska vojnovo ladená dráma o hľadaní syna za čias obsadzovania francúzska nemeckými vojskami. HERCI: Kedže nejak veľmi sa o francúzsku kinematografiu nezaujímam tak som nepoznal ani jedného ale všetci to zahrali bravúrne. Obzvlášť starosta a Škótsky vojak sú dobré vytvorené a zahrané postavy. No a tá mladá učiteľka na tú bola radosť pozerať. AKCIA: Vzhľadom na typ filmu tu nie je takmer žiadna ale tá čo to je sa dá a je aj celkom krvavá. Mne osobne sa páčila akcia na farme alebo nálet nemeckých šťúk na farmárov. PRÍBEH: Rozdelený na 2 časti: Prvý sleduje chlapca putujúceho z farmármi do bezpečia, ten je nudnejší ale zaujímavo podaný, ten druhý sleduje jeho otca a Škótskeho vojaka ktorý spoločne hľadajú chlapca. Koniec je síce takou neistotou, čo bude ďalej ale u mňa to práveže vyzdvihuje autentickosť pretože vtedy bola neistota na každom kroku. 5* zaslúžene. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Človek by ani neveril, ako sa s ním osud dokáže pohrať. V dobe, keď riešim každodennosť a evakuáciu u nás v 1944 mi príde do cesty film, kde sa to isté rieši vo Francúzsku o pár rokov skôr. Priepastné rozdiely, výsledok rovnaký. Túžba zachrániť sa, donútení všetko zanechať a brať len to najpotrebnejšie. Keď do toho pridáte nejaký príbeh, zápletku, Divíziu Duchov, niekoľko Nemcov v uniformách a dopravných prostriedkoch, dostanete toto. Trochu dlhé, trochu nezáživné, ale v konečnom dôsledku poučné a podávajúce pohľad na vojnu aj zo strany civilov. 3 z 5 ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Doufám, že se ještě dožiji toho, že bude tento a podobné filmy (ať německé nebo francouzské) považovány za podobnou "agitku" jako většina sovětských filmů do perestrojky. Už jinde jsem popsal proč, ale udělám to stručně i zde. Jde o vytvoření paradigmatu (dle Wikipedie "obecně přijímaného schématu"), že Francouzi se během války chovali korektně (až na pár lichvářů) a Němci vlastně válku (taky) vyhráli, protože porazili nacismus. Ale, jak to v podobných případech bývá, ideologie a inspirace se nekamarádí. Průběh filmu je "nestabilní a plný vaty", zápletka "laciná", obrázky "žánrové", hudba "pořád stejný Morricone", zkrátka něco jako Gambrinus - nikomu to moc nechutná, ale pít se to dá. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dobrodružný, dramatický příběh, který můžeme v podstatě zařadit jako road movie uprchlíků, kteří se snaží zachránit před postupující německou frontou. O jejich peripetiích je tento film. A rozhodně není špatný. Jen zapadne za celou řadu obdobných válečných témat, které jsme ale viděli již zpracované daleko lépe typu: Běž chlapče běž, Jdi a dívej se, Město 44, Pianista a jiné. Jeho dramatická rovina zde není díky bohu tak patetická, bohužel ale ani tak napínavá. A čím tedy ve výsledku tento snímek je? Průměrnou podívanou s několika světlými pasážemi, na kterou se rádi podíváte u žehlení či při čekání na návštěvu, ale rozhodně jí nevěnujete svůj čas cíleně a opakovaně. 70% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Vo filme boli dve dejové línie. Jedna o úteku oyvateľov celej francúzskej dediny pred Nemcami na Juh (zbytočné, aj tak ich napokon Nemci dostihli) druha línia o otcovi (nemecký antifašista na úteku) ktorý v tom virvare stratil sedemočného syna. Zaujímavý francúzsky snímok dramatický a smutný. Zaujímavá bola voľba hudby, kým nemeckú líniu podfarbovali tóny Schubertovej serenády Leise flehen meine Lieder, Durch die Nacht zu dir;...., tak nostalgický príbeh francúzov na úteku podfarbovala hudba a Ennio Morricone . ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Vojáci Britského expedičního sboru (BEF) jsou převážně vybaveni americkými samopaly Thompson M1A1 ráže 11,43 mm. Britská armáda skutečně na začátku války převzala do své výzboje určité množství Thompsonů - varianty M1928 s charakteristickým 50ti ranným bubnovým zásobníkem. Verze M1A1 ve filmu odehrávajícím se v květnu 1940 se začala vyrábět až v říjnu 1942. (bejkovec)

Reklama

Reklama