Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brankář přináší dramatický životní příběh legendárního fotbalisty Manchester City Berta Trautmanna, který se v poválečné Anglii prosadil navzdory svému německému původu. Příběh muže, který miloval fotbal, Anglii a ženu svého života Margaret, a díky svým výjimečným schopnostem a vytrvalosti se dokázal z nenáviděného „nácka“ stát britským národním hrdinou. Bert Trautmann se narodil v Německu v roce 1923 a během války se jako výsadkář aktivně zapojil do bojů. Ke konci války byl zajat britskými vojáky a držen v táboře, kde si všimli jeho talentu. Navzdory počáteční nenávisti fanoušků působil v týmu Manchesteru v letech 1949 až 1964. Zlom v jeho kariéře přišel v roce 1958 ve finále Anglického poháru, kdy pro svůj tým vybojoval vítězství, když dohrál zápas navzdory život ohrožujícímu zranění. On a jeho životní láska Margaret ale musí čelit i dalším ranám osudu… (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (90)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Áno, môžeme si tu odškrtávať všetky klišé životopisných športových snímok, ale ak toto nepredstavuje pre vás problém číslo jedna, tak každý fanúšik žánru a futbalu si film užije ako finále európskeho pohára. Ako finále majstrovstiev Európy a sveta už nie, až o zas tak výnimočné dielo nejde. Je ale uveriteľné, civilne zahrané, má tú svojskú anglickú špinavú atmosféru, rozumej dedinský štadión, škaredý tréner, obhrublí foookujúci hráči, zasmradená šatňa. A nakoniec aj staré Wembley. Pokiaľ ale nepoznáte životopis Berta Trautmanna, tak vás, najmä ku koncu, prekvapí viacero dejových zvratov. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

příjemný a povedený (skoro)životopisný film.Možná kdyby se tvůrci nesnažili obsáhnout úplně všechna témata (romantická linka,válečné trauma,sport,těžký úděl Němce v poválečné Anglii,rodinná tragédie,...) mohlo to být ještě lepší a soudržnější,ale vzhledem k reálnému základu asi nebyla jiná možnost.Obsazení je sympatické,nicméně Davida Krosse,který tu má konstantní výraz ať se mu děje cokoliv,tu zastiňuje Freya Mavor.Ta mě zaujala už v seriálu Twice Upon A Time,kde byla jediným světlým bodem a tady je ještě lepší...80% ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Je to predovšetkým o tolerancii, možno viacej, ako by si niekto želal. Divák, ktorý očakáva výsostne športový film bude určite sklamaný, mne táto kombinácia spolu s romantikou a drámou z prostredia povojnového Anglicka imponovala. Výsek zo života legendárneho brankára v službách Manchesteru City je zaujímavou prehliadkou tolerancie, lásky ale i nenávisti a vysporiadania sa s vojnovými hrôzami. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nepříliš výrazný snímek po první hodině ztratil drajv, chyběla zápletka a film připomínal spíš hraný dokument._____ 1)  Téma s dítětem, při vší tragičnosti, jen stěží mohlo být centrálním motivem během čtyřleté vojenské služby._____ 2)  Barvitý a dobrodružný Trautmannův život by si zasloužil kvalitnější zpracování, možná i seriál._____ 3)  Zajímavý koment Volodimira2***** stručně vysvětluje, co předcházelo filmovému ději._____ 4)  Hlavním tahákem filmu je pro mne 28letý pěkný David Kross (Bert Trautmann). ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Poměrně přeceňovaný film, řekl bych. Aniž by jste někdy o Trautmannovi slyšeli, nebo si o něm něco vygooglili, budete dvě třetiny stopáže o krok napřed, protože je to fádní a předvídatelný příběh. Navíc vcelku nudně natočený. Takto jde dělat životopisný film o nějaké superzajímavé postavě, ale ne o neznámém brankáři. Téma vypořádání se s válečnou minulostí a přijetí ze strany Angličanů, tvůrci ničím neobohatili, takže fajn dobovka, ale co dál? Trochu zajímavější byl až přechod do Manchesteru, ale i přes dvě dramatičtější události, je to jaksi bezkrevné. Scénář se otírá o mnohá témata, která by jiskřila, pokud by se do nich tnulo, ale Rosenmüller neměl koule na to, aby diváky(a producenty) poslal do nekomfortní zóny. Zůstal u životopisného klišé. Přitom ten příběh vybízel k zařvání Válka je vůl! Nebo dokonce: lidi jsou bestie bez ohledu na barvu vlajky. Bohužel proběhlo jen zašeptání: mějme se rádi, válka už skončila. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (5)

  • Bert Trautmann nikdy nenastoupil za reprezentaci Německa. (Elephant13)
  • Natáčení začalo 8. června 2017, natáčelo se v Irsku. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. října 2018 na filmovém festivalu v Curychu. (Varan)

Reklama

Reklama