Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedinou cestou, která spojovala Leningrad se zbytkem země, bylo rozsáhlé Ladožské jezero. Tudy probíhaly evakuace civilního obyvatelstva. Uskutečňovaly se na starých, nepříliš bezpečných lodích, které byly navíc přeplněny. Na jednu z nich se dostává i dvojice hlavních hrdinů, mladičká dívka Nasťa a voják kadet Kosťa, který je tam poněkud inkognito, na přání svého otce, který evakuaci organizuje. Společně s nimi je na lodi i vyšetřovatel NKVD. Nastin otec si prošel pověstnými čistkami a jeho půvabná dcera utkvěla mladému příslušníkovi tajné policie v paměti. Loď vyplouvá potmě, v noci ale přijde silná bouře, která ji poškodí, a navíc se stává cílem náletu německých letadel. (ČSFD)

(více)

Recenze (12)

ARI50 

všechny recenze uživatele

Rusko se teda nepředvedlo, jejich válečné bomby mám rád ale tohle se nepovedlo. Celou dobu příběh neumí diváka držet v pozornosti, celkem se nic neděje a moc se ani nestane ke konci, a oto ani nejde ale film je prostě slabý. Tady se šetřilo a nebo prostě nechtělo udělat velkofilm škoda, trailer byl skvěly a těšil jsem se teď jsem spiš unuděn. Scéna s lodi potěšila ale film nezachránila. Dramaticky se film snaží hodně ale co dodat. ()

Pttak 

všechny recenze uživatele

Z tohohle filmu mám takový rozporuplný dojmy. Chvílema se mě zdálo, že se ve vážných scénách Nasťa (Marija Melniková) tak trochu culí (usmívá). Což nepřidalo na vážnosti některých situací. Naopak některý válečný scény se mě fakt líbily. Víceméně jako celek to funguje, ale když to porovnám s jinými válečnými snímky, tak je tenhle filmek podle mě prostě jenom průměr. Takže za tři. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdysi na střelnici nás poučovali o střelbě dávkou: První rána zasahuje břicho, druhá hlavu, třetí sestřeluje nízko letící vrtulník. No, tady jedna rána z Mosinu, za kterou by se nemusel stydět ani Zajcev, sestřelila nízko letící Messerschmitt. Pochopitelně to byl poslední náboj, aby to bylo správně filmové, už chyběla jen deaktivace bomby vteřinu před výbuchem. I když technicky je to povedené, realistické to moc není, skutečně to obrazově připomíná spíš holyvůdské dojáky než ruskou syrovost (tak jak nám jí naservíroval třeba nedávný Ržev). Vedlejší dějová linka s Nastiným otcem byla lepší a dobíjení německého postavení na výšinách bylo natočené mnohem realističtěji než ústřední událost okolo taženého prámu, což je škoda. Na druhou stranu dobrý závan skrze odkazy na politické procesy a postavu důstojníka NKVD, který zde podobně jako ve zmíněném Rževu vystupuje jako skrz naskrz parchant (na konci sice trochu prozře, ale to už to tolik nekazilo). Díky tomu si nakonec tvůrci zaslouží alespoň průměrné hodnocení. ()

netWoor 

všechny recenze uživatele

Rusové se snaží dohnat Hollywood. Což o to, řemeslně se jim to povedlo, bohužel je dohání i po scenáristické stránce. Název Zachránit Leningrad nemá s filmem nic společného, vlastně jde o takovej válečnej Titanik (s Ryanovskou bojovou vsuvkou, aby se neřeklo, která tam ale vlastně nemá co dělat) s naprosto kokotskou zápletkou, kde jsou jen kokotské postavy, které se jak kokoti chovají. Z toho jedna je excelentní snajpr (vlastně každej, kdo tam vystřelil). Opravdový výsmech ruskému válečnému filmu, v kontextu tohoto filmu i Panfilovci jsou veledílo. Dám dvě, bo jsem dokoukal. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Před 14 dni proběhla v Rusku velmi očekávána premiéra filmu Zachránit Leningrad, samozřejmě i mě zajímalo filmové zpracování této válečné události. Bohužel musím konstatovat, že film má víc much než jsem schopen přehlížet. První co mě mrzí, že rusové se nedrží své filmařské řeči založené na syrovosti a autentičnosti, tady ta snaha o Hollywood byla až do očí bijící a když se k tomu přidala neschopnost zaměřit se na motivy a jednání postav na úkor událostí, které následně vyzněli do prázdna "bitva o kopec" a pokupě to drželo jen proto, že to bylo na jedným filmovým pásku bylo zle nedobře. Naštěstí jsou rusové velmi zručný pokud jde o obrazovou složku, takže třeba akční nálety na loď mě bavili, ale fakt měli Němci k dispozici jen dvě letadla ? Mohlo to být ještě velkolepější přece. Proč se třeba fimaři více nazaměřili na civilisty v podpalubí, to mohlo vyznít hodně tísnivě. Schváleně jsem se koukl na hodnocení ruských diváků a ani oni a že jsou to velcí patrioti a k dané události jist ěmají emotivnější vztah než já tento film nehodnotí nějak nadšeně, ŠKoda naprosto promrhraný potenciál. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Petrohradu v Rusku. (ČSFD)
  • Zbraně použité ve filmu byly puška Mosin-Nagant, pistole Tokarev TT-33, samopal MP-40 a kulomet MG-34. Letadla útočící na loď byly Messerschmitt BF-1019. (K98)

Reklama

Reklama