Reklama

Reklama

VOD (1)

Luce je černošský mladík, který se narodil ve válkou zmítané Eritreji, do které se zapojil jako tzv. dětský voják. Adoptovali ho bílí Američané Peter a Amy Edgarovi, a teď je ve Virginii hvězdou střední školy jako vynikající atlet se skvělým prospěchem. Chová však nepřátelství k učitelce dějepisu, Afroameričance Harriet, kvůli níž byl jeho kamarád DeShaun vyloučen z běžeckého týmu poté, co našla v jeho skřínce marihuanu a zavolala policii. Harriet zavolá do školy Luceho rodiče a ukáže jim jeho esej. Zadáním bylo vybrat si nějakou historickou postavu; Luce si zvolil černošského politického radikála, panafrikanistu a marxistu Frantze Fanona, který vyzýval k násilí. Harriet to posloužilo jako důvod, proč prohledat Luceho skřínku, a našla v ní zakázanou pyrotechniku. Rodiče jsou znepokojeni, ale Lucemu nic neřeknou. Zeptají se ho ale na Harriet. Luce o ní mluví negativně, říká, že není objektivní, že předsudečně vyzdvihuje některé studenty, aby to vyhovovalo jejím názorům (např. ze Stephanie, o které se říká, že ji na večírku spolužáci sexuálně zneužili, dělá trpící oběť), a on že nechce být tokenizován. Tvrdí, že sám v násilí nevěří, že prostě vyhověl zadání referátu a vybral si historickou postavu a popsal její názory. Pokud jde o skřínku, má ji společnou s ostatními členy atletického týmu a o rachejtlích nic neví. Harriet má sestru Rosemary, která trpí duševní chorobou. Rosemary zdemoluje dům a Harriet ji odveze „k doktorovi“, protože je příliš labilní, než aby mohla žít u ní. Amy se sejde se Stephanií, ta jí řekne, že chodila s Lucem, ale rozešli se (o čemž Amy nemá tušení). Že na večírku ji nějací chlapci napadli, ale Luce se jí zastal… (TV Nova)

(více)

Recenze (23)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Atmosféra dosť dobrá a herecké výkony vskutku slušné. Príbeh zaujímavý, len miestami som mala pocit, že sa v ňom trochu strácam a neviem ako to je a o čom to je. Hudba tiež zaujímavá. 3,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tim Roth a Naomi Watts si adoptovali etiópskeho chlapca, ktorému sa v škole darí a je akoby vzorom čiernej komunity. Potom mu jeho triedna učka so žabím ksichtom dá za úlohu napísať esej a všetci sú strašne šokovaní, že chlapec spomína policajné násilie. Takže Octavia mu prehľadá skrinku a nájde niečo znepokojujúce. Môže to znieť zaujímavo, ale film sám o sebe nie je až tak atraktívny. Je to dráma, kde nie je ani jeden dôvod na úsmev, všetci sú tam nejak utrápení, pridáva sa k tomu taká zvláštna hutná hudba, ale aj tak to mnou nijako nehlo. Jediná šanca je teda ak ste ešte nevideli film o rasových a genderových stereotypoch. Ale to by ste za posledných 10 rokov museli mať vypnutý TV, nemať pripojenie na inernet a doživotný zákaz vstupu do kín. Niekto hovorí, že ide o úžasný psychologický thriller, podľa mňa šlo o únavnú nudu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po všech směrech divadelní, soustředící se hlavně a jen na postavy a jejich interakci mezi sebou. Slušné a neurážející, ale ne tak silné, jak by si přálo být. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Psychologické hysterické thrilleroidní drama. 1)  Problémy Ameriky se vší její korektností (nelze použít "rasistický" výraz colored, ale jen pojem of colour aj.), MeeToo a jinými specialitami mi připadají jako nemoci z blahobytu._____ 2)  Spoiler. Čti až po zhlédnutí filmu! Celou dobu jsem Louisovi bezvýhradně věřil a fandil. Hysterické chování a podezřívavost rodičů a zejména urputné učitelky Wilsonové mě silně lezlo na nervy. Nakonec se ukázalo, že všechno je jinak. Dostali mě._____ 3)  Mimochodem, kolik Eritrejčanů má podobně vysoký inteligenční kvocient, jaký vidíme u Luceho?_____ 4)  25letý Kelvin Harrison Jr. (Luce) s podmanivým úsměvem se do role hodil._____ 5)  Ovšem na jedné straně překvapující pointa mě současně i zklamala. Nedozvěděl jsem se, proč k celé věci došlo a proč se Luce choval tak, jak se choval. Asi si to máme, my diváci, domyslet sami._____ 6)  Výstižný koment: Sabrewulf*. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Relatívne priemerný námet, avšak pretavený do vynikajúceho scenára. Presne takéto fundované manipulácie, ktorými sa vyznačoval Luce, ma vždy akosi zaujmú. Aj keď to jeho správanie občas prerastalo až do takého podprahového psycho-teroru, stále to dokázal krásne skryť za svoj suverénny a inteligentný prejav. Chudiatko, pani učiteľka Harriet, nemala šancu! Aj keď, až príliš ľahko sa nechala vyprovokovať a vtiahnuť sa do jeho hier. A jeho rodičia ani nehovorím... Ako sa vraví, manipulátor par excellence! Film sa mi teda páči, aj keď najmä po konverzačnej a dialógovej stránke. Sem tam sa dej až príliš komplikoval, a úplne zbytočne, akoby nám popri tom všetko chceli ešte niečo naznačiť (a vlastne v konečnom dôsledku ani neviem čo?). Anyway, well deserved 4*! ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

príliš zamotané, casto krát som sa strácal, nebolo jasne vedieť, "kto za koho kope". Octavia Spencer bola výborná. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Pro všechny, kteří si -stejně jako já- přečetli docela lákavý popisek a na úkor něj si chtějí film pustit: Ruce pryč!! Ten film jen tahá za nos, celou dobu něco buduje, aby se na to v závěru úplně VYKAŠLAL. Je až šokující, jak moc ten film zabil obrovský potenciál. Přitom když jsem koukal na rodinu, která o svém adoptovaném synovi začíná lehce pochybovat, protože se vyrojí pár indicií, které směřují k tomu, že by možná mohl být nějaký radikál/ terorista, sliboval jsem si od toho zajímavý film. A ještě lepší naději jsem zavětřil po tom, co nám film ukáže, že možná je problém v učitelce, která má psychicky narušenou sestru a mohla by mít prostě mindrák a na studenta si zasednout a chtít se mstít. Film pak celý průběh nechává diváka na pochybách, jestli je Luce skutečně hodný student a učitelka mstivá mrcha, či jestli je on v jádru zlý a učitelka jediná, která to celé dokáže poznat a to neustálé přepínání mezi tím, kdo že je tím skutečným zlem, je parádní. Pak už jsem jen čekal, že film to na konci rozsekne, odkryje karty a vyvrcholí tím, že buď Luce vezme do školy zbraň a začne střílet do spolužáků, nebo rupne v kouli učitelce, vytáhne během hodiny zbrań ona a zastřelí Luceho (nebo třeba sebe), no prostě že se stane nějaká neodvratitelná tragédie. Nejen, že se nestane lautr NIC, ale ještě film najednou dělá, jako by se vůbec nic nestalo a tak celé předešlé dění úplně VYŠUMÍ DO PRÁZDNA. Žádné vyvrcholení, žádná pointa, smysl nula. Něco jako kdyby jste svému děcku koupili čupr stavebnici, koukali na něj, jak ji celou vybaluje, jak si začne nadšeně třídit typy dílů na různé hromádky a poté začne něco stavět, vy šli něco dělat do kuchyně, za dvě hodiny se, celí natěšení, vrátili do pokoje a očekávali nějaký dojemný výtvor a místo toho by stavebnice ležela jen částečně rozestavěná, již netknutá a vaše děcko by sedělo u TV a čumělo na pohádky. TO je přesně koncept tohoto filmu. Úplně zbytečné mrhání filmovým materiálem a technikou. Vraťte mi ty 2 ztracené hodiny, sakra!!! ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jak se jako rodič/učitel postavit k indiciím, že se váš adoptovaný syn/příkladný jedničkář možná radikalizuje? Vnímavé (sociální) drama celou dobu naznačuje něco zásadního, aby ve výsledku přišlo se středoškolskou banalitou (i když i ta může být počátkem). Přímým vyzněním tedy zklamalo, byť teď při psaní komentáře zjišťuji, že se o něm dá přemýšlet i dál. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Obsah Luce vypadal opravdu zajímavě a výrazně, nicméně i když v podstatě celý film onu avizovanou zápletku nakonec skutečně dodržel, tak ve výsledku se jedná o vážně prázdný příběh, jelikož onen ústřední, řekněme konflikt mezi studentem a jeho okolím, je nedotažený, mdlý a především naprosto postrádající jakékoliv vyhrocení, gradaci a hlavně i pointu. Jednotlivé postavy se tudíž sice neustále dramaticky verbálně konfrontují, nicméně po celou dobu místo působivého a silného střetu budí film spíš dojem triviálního nedorozumění a nepochopení, kdy veškeré argumenty většiny postav nenabízejí nic jiného, než nezáživné výmluvy a ploché výčitky, bez toho, aniž by chtěli dosáhnout pravdy, což ovšem na druhou stranu, vzhledem k nulovému rozuzlení, ale evidentně nebylo ani tvůrčím cílem. Po pravdě, já vlastně ve výsledku nevím, co bylo cílem a smyslem tohoto snímku. Těch různých náznaků tu totiž bylo spousta, žádný z nich ale nebyl natolik směrodatný, aby dokázal diváckou pozornost upoutat k určitému vyústění, takže z daného konfliktu nakonec všichni zúčastnění odešli bez jakékoliv katarze, a v podstatě se tak ve výsledku ani nic moc nestalo, a pokud ano, tak divák se to tu stejně nedozví. Celý film jinak postrádá i daleko výraznější tah na bránu, dramatické okamžiky nefungují, atmosféra je hodně obyčejná, napětí se nevyskytuje vůbec, nicméně opakuji, tou nejzásadnější chybou přesto všechno zůstává skutečně nudný ústřední konflikt, jenž by se v reálu vysvětlil během pár minut, zde je ovšem roztažen do téměř dvou hodin a stejně bez vyústění. Celou tuto podívanou tak akorát oživují alespoň výkony jednotlivých herců, kdy mě osobně nejvíce přesvědčil Tim Roth, jinak jsem ale každopádně dost zklamaný, od Luce jsem totiž očekával rozhodně vyhrocenější, výraznější a emotivnější filmový zážitek. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Snaživá kráva, co má svých starostí dost, je potřebuje přidělávat ještě dalším. A taky na to dojede. Povedené sociální drama se skvělým obsazením. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

No, pro mě je to rozhodně zajímavý film. Drama o chudáčkovi maličkém chlapci z Eritreje potažmo Etiopie, kterého adoptují američtí bílí bohatí manželé a zdá se, že z něj vychovali naprostého správňáka s nejlepšími známkami a ještě k tomu geniálního sportsmena. Všechno by bylo hepy kdyby....Kdyby nám ze šprta nezačaly naskakovat pupínky divného pocitu jeho totální manipulace každého a každým. Moc nechápu záměr režiséra, poněvadž zde to vypadá na pozitivní rasismus obrácený naruby a to už mi hlava pomalu nebrala. Z toho mám akorát pocit, že když se ti nelíbí kam jsi se dostal a máš se dobře, tak se vrať do válčící země a udělej si pořádek tam a pak budeš asi konečně spokojenej. Za mě 85% ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Tak mi řekni, na čí straně jsi! .. Na naší straně, Amy.. Na naší? .. Mé rodiny..." Takové prapodivné drama, vlastně ani moc nevím, co jím chtěli tvůrci přesně vyjádřit. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Naomi Watts a Octavia Spencer, to je ten důvod, proč jsem to chtěl vidět. Do konce jsem se dodíval, ale víckrát to vidět nemusím, mně to prostě nechalo zcela bez emocí. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Intelektuálny americký pár si adoptuje 7 ročného Afrikána, že aká je Amerika veľkorysá. Harmonicky vychovávaný Luce sa stáva príkladom pre rodičov, ktorí si myslia, že majú doma anjela. Tento mýtus o Luceovi vyvráti profesorka, ktorá sa popri inom rada pletie do mravných pokleskov študentov. A oheň je na streche. Objavia sa u Lucea prskavky a začne sa riadny hypersenzitivní boj, kde sa hľadá skutočná pravda. Pomaličky vyplávajú bežne obscénne zábavky študentov, ktoré sa dostanú na druhú koľaj, nakoľko profesorku vyfauluje Lucea s rodičmi, zo školy, navyše okorenené černošským striptízom, ako to už v podobných obohraných príbehoch, býva zvykom. Trápna, mľandravá, nezáživná paródia bez precedensu. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Malo to potenciál ale celkovo je to len priemerná sociálna dráma s dobrými hercami ale bez nejakej vyraznej katarzie. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 6/10 ... Vizuální stránka: 7/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 3/10 ... Celkový dojem: 5/10. ()

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Ze schopnosti kluka v teenage věku mě až mrazilo v zátylku. Skvělé herecké výkony všech postav. Film jako celek na mě ale působil tak nějak nedotaženě. Trochu rychlejší gradace a míň prostoru pro mé vlastní scénáře by mi bylo příjemnější. ()

Reklama

Reklama