Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rodině Novákových vládne pevnou rukou pedantický otec, který ji zatížil povinností včasných příchodů a vybavil řadou všemožných zákazů a příkazů. Zatímco manželka, redaktorka hádankářského časopisu, poslušně dodržuje režim, dcera Míša začíná přerůstat otci přes hlavu. Je tu ještě energická babička, deptající paní Novákovou zmatkem, který do rodinného života vnáší svými návštěvami. Není divu, že poté, co otec odjede do lázní, nastane pro všechny doma ráj. Zákazy mohou být porušeny, příkazy nevykonány a věci neuklizeny. Jenže jen do chvíle, kdy zvědavá manželka otevře dopis pro manžela a zjistí, že vzorný pedant má nemanželské dítě. Ráj se okamžitě mění v chaos. Přítelkyně paní Novákové radí oplatit nevěru nevěrou, babička začne podnikat rázná opatření směřující k jedinému možnému řešení, a to rozvodu. Navíc nic netušící pan Novák se z pravidelných telefonátů domnívá, že dítě, o kterém je neustále řeč, čeká Míša. Všemu nasadí korunu nejprve babička, která zahlédne Míšu s jejím chlapcem Tomášem, a poté Tomáš, který pojme vynucené seznámení s rodinou Novákových svérázným způsobem. A to ještě není všem překvapením konec. (TV Nova)

(více)

Recenze (156)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování divadelní hry, které si s sebou přineslo nevšední dramatické kvality a divadelně prokreslené postavy, počínaje opravdu skvělou Ivou Janžurovou trávící většinu času na štaflích, rozumující nad vším a nechápající už vůbec nic. Do páru ji přihrává tradičně kultivovaný Petr Nárožný a v dominantní, matriarchální, pro sebe tak příhodné postavě proti mužům zaujeté tchýni, popř. maminky či babičky exceluje Stella Zázvorková. Ivě Janžurové jako by z oka vypadla Zuzana Bydžovská, která se svou nerozhodností a labilitou skvěle doplňuje s poněkud namyšleným Miroslavem Vladykem. Snad jen sukničkářská postava Jiřího Krampola do celkové atmosféry trochu nezapadá. Těmito všemi servírovaný humor je povětšinou nesmírně inteligentní, jemný a vytříbený a místy až nečekaně absurdní (Rozmluva Ivy Janžurové s Zuzanou Bydžovskou o novém bratříčku). ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Rodina pána Nováka žije v stiesnených pomeroch a tak využíva v byte každý centimeter úložného priestoru. Všetko má svoje presné miesto. Pán Novák (Petr Nárožný) je totiž neuveriteľný puntičkár. Jedného dňa sa však systém rozpadá. V rodine sa objaví podozrenie z nemanželského dieťaťa, dcérin divný priateľ a všadeprítomná „najmúdrejšia“ babička a o bláznovstvo je postarané. ()

Reklama

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Iva Janžurová jako "podváděná" manželka, Petr Nárožný je zde pedantským manželem, Stelinka Zázvorková je zase na zabití. Zuzka Bydžovská je skvělá - holt talent se pozná a Mirek Vladyka taky hraje obstojně a v záplavě těch hereckých es se vůbec neztrácí (a ani neshrnuje koberec). Že se jedná o inscenaci divadelní hry, resp. film podle hry natočený, to je z filmu moc dobře poznat, právě proto se jedná o tak krásnou a inteligentní zábavu. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mám fuck ráda...Jedna z vlastností socialistických filmů je, že tam hráli sqělí herci, bylo to někdy vtipné a většinou nenáročné...Tento film je, ale hlavně díky Ivě Janžurové a Petru Nárožném, opravdu vtipný a vždy se na něj ráda podívám...Vztahy v rodině se nemění, akorát se mění doba...Za mě 85% ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Tomáš už nevydržel dorážení Míšy a holt se teda šel "představit" rodičům, když to musí bejt. "Škoda, že není doma i pan otec, vzal bych to jedním vrzem...!" Tak přesně tohle jsem byl kdysi dávno i já. Jak se představit rodičům své dívky, krutě a nemilosrdně (jak už tak život s námi často zametá) "Ahoj, já jsem Pavel. Budeme si tykat!" ... Nezmohli se na odpor :-) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (11)

  • Iva Janžurová (matka), Zuzana Bydžovská (babička) a Karolina Slunéčková (Alena) hrály své role už v divadelním představení „Domov v havárii“, které mělo premiéru v sezóně 1978–1979 v Divadle na Vinohradech. Jednalo se o první uvedení této hry na českém jevišti. (sator)

Reklama

Reklama