Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ačkoli zpráv o blížícím se konci války rychle přibývá, v táboře mobilní polní nemocnice 4077 má personál plné ruce práce. S uprchlíky, válečnými zajatci a raněnými vojáky, kterých je velké množství, jak se obě strany snaží před uzavřením příměří nabýt co největší převahy. Hawkeye se po smrti svého přítele nervově zhroutil a byl poslán na psychiatrii, kde se mu snaží pomoci dr. Sidney Freedman. Také ostatní mají v posledních dnech války plno starostí. B.J. je odhodlán vrátit se zpět tak, aby stihl narozeniny své dcery, Klinger si dělá starosti se Soon-Lee, která se pokouší najít své rodiče. Život tábora navíc naruší tank, který vrazí do tábora a zničí napůl postavenou latrínu. Proto si musí jít Charles ulevit do lesa a díky tomu narazí na skupinu čínských hudebníků, které zavede do tábora. Vzápětí je nemocnice kvůli tanku ostřelována nepřátelským dělostřelectvem. Otec Mulcahy je při obětavém zákroku otřesen blízkým výbuchem a ohluchne. Zatímco Charles seznamuje čínské hudebníky s Mozartem, vrací se k jednotce Hawkeye a Klinger požádá o ruku Soon-Lee, která jeho nabídku ráda přijme. A pak to přijde. Válka končí. V táboře se oslavuje a všichni mluví o tom co budou dělat až se vrátí domů. Plukovník Potter těší, že se po odchodu do výslužby stane venkovským doktorem, Charles se chystá nastoupit do nemocnice v Bostonu, Klinger chce zůstat v Koreji, ale Hawkeye uvažuje o tom, že nastoupit na chirurgii ve velké nemocnici, po čemž vždy toužil, možná nebude tím pravým. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (28)

  • Všech 256 dílů seriálu začínalo vždy přilétávajícím vrtulníkem. V posledním záběru seriálu je odlétající vrtulník. (sator)
  • Loretta Swit (Margaret) uvedla, že si často dobírala Davida Ogdena Stierse (Charles Winchester), že je samotář a že nezná ani jeho telefonní číslo. V epizodě Winchester dává Margaret knihu poezie. Když Swit během natáčení knihu otevřela, byl na ní papírek se Stiersovým telefonním číslem. Emoce herečky, které následovaly, byly opravdové. (sator)
  • Během stěhování je vidět, jak Radar (Gary Burghoff) pomáhá odnést kufr z budovy. Důvodem je opětovné použití záběrů z epizody Stěhování (1976), Radar totiž ze seriálu zmizel během 8. série. (sator)
  • Při balení tábora jsou použity stejné záběry skládání stanů a uklízení ostatních věcí jako ve dvojepizodě Stěhování, když MASH ustupuje před Číňany. (Cvrčíno)
  • Film, který je vlastně posledním dílem seriálu, nebyl natočen jako poslední. Jako poslední se natáčela epizoda Jak jde čas. (HappySmile)
  • Hlas reportéra Roberta Pierpointa v táborovém amplionu, který udává informace týkající se podepsání mírové smlouvy, je skutečný. Tvůrci měli 30 let staré pásky, ale jejich kvalita byla špatná, takže Pierpoint své oznámení o ukončení války namluvil znovu. Praskání a poruchy byly kvůli autentičnosti do nahrávky přidány. (HappySmile)
  • Když se natáčel poslední díl, producenty kontaktoval vzdělávací a výzkumný Smithsonův institut s prosbou o dar v podobě nějaké kulisy z filmu. Producenti okamžitě souhlasili a poslali jim stan, ukazatele a celý obsah Bažiny, kterou obývali Hawkeye (Alan Alda), B.J. (Mike Farrell), Trapper (Wayne Rogers), Charles (David Ogden Stiers) a Frank (Larry Linville). Smithsonův institut má Bažinu vystavenou dodnes. (HappySmile)
  • V době natáčení posledního dílu vypukl rozsáhlý požár v horách v Santa Monice. Zkušení filmaři si však zachovali chladnou hlavu a požár jednoduše do závěrečného dílu zakomponovali. (HappySmile)
  • Jediný díl, v němž se neobjeví název epizody. (HappySmile)
  • Winchester (David Ogden Stiers) učí orchestr domorodých muzikantů "Mozartův Kvintet pro klarinet a housle". Alan Alda (Hawkeye) se seznámil se svou ženou, která hraje na klarinet, právě při této skladbě. (JayCZ)
  • Poslední epizoda byla původně plánována jako hodinová, ale Alan Alda (Hawkeye), který ji režíroval, měl problémy se do této stopáže vejít, a tak mu CBS přidala 30 minut, což televizi vůbec nevadilo, protože za reklamu při vysílání seriálu brala 450 000 amerických dolarů za 30 sekund, a herci nikdy nedostali za tuto půlhodinu navíc zaplaceno. (JayCZ)
  • Tři minuty po skončení závěrečného dílu stoupl odběr vody v New Yorku o 1 350 000 000 litrů. Vědci to vysvětlili tím, že většina lidí počkala na konec a poté odešla na záchod. (JayCZ)
  • Poslední díl seriálu byl v USA druhým nejsledovanějším televizním pořadem v historii po přenosu z přistání na Měsíci. Sledovalo ho tehdy 51 milionů amerických domácností (téměř 106 milionů diváků). (109)

M*A*S*H (1972) (seriál)

  • William Christopher (otec Mulcahy) většinu pátého roku natáčení proležel s infekční žloutenkou a celých osm měsíců byl připoután na lůžku. Kdyby marodil ještě delší dobu, ze seriálu by ho pravděpodobně vyškrtli. David Ogden Stiers (Charles Winchester) zase dostal hepatitidu během natáčení závěrečného dílu seriálu. (HappySmile)

M*A*S*H (1972) (seriál)

  • V seriálu Simpsonovi (od r. 1989) v epizodě Napůl slušný návrh odlétá Marge pryč na víkend se svým bývalým přítelem Artiem Ziffem a Homer na ni mává ze země. Hned poté začne hrát znělka ze seriálu M*A*S*H a vedle Homera je vidět nápis z oblázků "Keep Your Clothes On" (Oblečení si nechte na sobě), což má být narážka na poslední díl M*A*S*He Nashledanou, sbohem a amen. (HappySmile)

Reklama

Reklama