Reklama

Reklama

Stáří není pro sraby

  • Česko Plavčík (pracovní název) (více)
Česko, 2022, 85 min

Obsahy(1)

Máte sny? Nějaká nesplněná přání? Parta důchodců si je vyrazila na výlet splnit a vzpomíná na svá mladá léta brigádničení v obecních lázních. Kňoura (Jiří Krampol), Josefa (Rudolf Hrušínský ml.), Janatu (Luděk Sobota), Kačera (Jan Přeučil) a vnuka Tomáše (Robert Cejnar) čeká výlet, na který nezapomenou. Let vrtulníkem, spaní pod širákem, večeře v nóbl restauraci, závod s pilotem Formule 1, ale i zábava na kolotoči... Co byste si ještě v životě chtěli splnit? (TV Prima)

(více)

Recenze (100)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jo, Tomáš Magnusek. To je samostatný žánr. Těžko určit typ jedince, který tento žánr preferuje. Asi jsou to hlavně senioři, ale i já sám mu dávám občas šanci. Sleduji ten jeho urputný boj a snahu natočit alespoň jeden dobrý film. Jeho filmy jsou prostě jiné. Dává v nich prostor menšinám, seniorům, nejednou v nich hrály herecké hvězdy na něž se málem už skoro zapomnělo a které ostatní tvůrci již raději obchází obloukem. Jeho filmy jsou plné PP, ale kupodivu u něj jsem to ochoten překusovat, protože je mi jasné, že jinak by na tento typ filmů asi nesehnal peníze. Herecké výkony většinou zvláštně oscilují a dost často je tam velký kontrast mezi  herectvím herců - veteránů a komparzu, který je často v křeči při říkání i jediné věty. A vzhledem ke stáří některých herců i to jejich samotné hraní je někdy na hraně... Filmů s podobným námětem jako je tento už byla natočena hromada. Oprostěme se od opravdu leckdy ochotnických hereckých výkonů, jednoduchého humoru a místy šíleného scénáře. Sama osa příběhu o partě důchodců, přátel, kteří si chtějí ještě jednou naposledy vyrazit a splnit si své sny dříve než z nich budou ležáci nebo dokonce jen rozemletý popel v urnách byla docela ok. Během cesty samozřejmě vzpomínají na mládí, dávné veselé historky i křivdy. Bohužel zde zase Magnusek sráží myšlenku zpracováním. Ač se flasbacky odehrávají zřejmě mezi šedesátými a sedmdesátými lety, nepoznáte to. Herci mají soudobé účesy a ani oblečení nebylo ani náznakem dobové. Kdyby tam alespoň hodil nějaký vintage filtr... Flashbacky byly většinou děsivé a hned ten první ze skokanského můstku bych dokonce nedoporučil slabým povahám. Potěšila účast pana Freje, toho jsem měl jako herce vždy rád. Kdyby film skončil po rozhovoru Freje s Krampolem, mohlo to mít větší grády. Takhle to celé podivně vyšumělo kamsi do trapna, obzvláště ten kinedryl mne dostal...  Takže Magnusku, zase ne. Ale abych nebyl pes, nějakou tu hvězdičku dám, protože tady alespoň vidím zuřivou neutuchající snahu točit o opomíjených tématech, byť za ideou to zpracování těžce pokulhává... Takže za dvě přání. * * ()

5tipes odpad!

všechny recenze uživatele

Stáří není pro sraby, ale tenhle film ano. Fakt se na to nedívejte. Chudák Luděk Sobota i Přeučil, ty se alespoň snažili ze svých postav něco vykřesat, ale ostatní jakoby věděli, že to nemá smysl. Chválím alespoň přítomnost pana Freje. Scénář, hudba, režie, střih i kamera na opravdu velmi slabé, až školácké úrovni. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Ten člověk má i svoje lepší chvíle (a tím nemyslím jenom jeho zmenšení objemu), ale pak to celé vždy zabije typickým Magnuskem. Ono když po vzoru pejska a kočičky naházíte do hrnce Jedlíky (r.2013), Školní výlet (r.2012) a nebo třeba Pamětnici (r.2009), tak výsledkem těžko bude pěti hvězdičkové menu. Tohle zase celé špatně. Filmařská úroveň týdenní kurz v časopise Květy. Tuctový příběh, špatně natočený a zahraný (zklamal mne především Luděk Sobota se svým klasickým „blbečkem“)…..ostatní profese jsou jenom odrazem v zrcadle svého režiséra. Pane Magnusku, vy jste určitě milí a lidský člověk a já vám svým způsobem i fandím…..tohle mi ale už prosím nedělejte……vždyť Jiří Krambol si už své Waterloo po česku zažil!!!!!! ()

tsatsiki 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem shlédl film Staří není pro sraby. Hanilo to hodně lidí, včetně Mirky Spáčilové a uživatelů  a Csfd,ale já nevím proč. Mě se to líbilo, byl to milý příběh, hlavně se mi líbil konec, kdy Ladislav Frej oznámí Krampolovi, že jeho přání bylo se mu omluvit. BYLO TO PROMYŠLENÉ A PROPRACOVANÉ.Robert Cejnar si tam zahrál pěknou roli, i Katka Bláhová nebo Eva Burešová měli hezké role, spousta starých herců tam dostalo šanci si zahrát, jen ten produkt placement mě stval, ale někdo to platit musel.Jen škoda, že to nešlo do kin. Délka 80 minut filmu prospěla, protože to odsýpalo a za mě to je druhý nejlepší film od Tomáše Magnuska. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Je těžké hodnotit nezaujatě tento film, neboť Tomáš Magnusek usilovně pracoval na tom a to nikoli úmyslně, aby jeho jméno asociovalo takové "kinematografické stigma"...... Stáří není pro sraby není filmem uměleckým, na to si asi nehraje, nicméně je to filmem lidským. Bohužel PP  je dnes už nedílnou součástí a degraduje drtivou většinu současné produkce..... Ale zpět k samotnému filmu. Ať se to někomu líbí nebo ne, herecky je zvládnutý hlavními protagonisty nadprůměrně, civilnost byla velkým plusem a film mě jak pobavil, tak mě také donutil o mnohém popřemýšlet.... Svým způsobem Tomášovi Magnuskovi držím palce, ať už za jeho patriotismus a nebo za snahu...... ()

Galerie (61)

Zajímavosti (10)

  • Natáčelo se v Jindřichově Hradci, na zámku Doudleby nad Orlicí, v Liberci, Ratibořicích, Náchodě a Karlových Varech. (Zix.)
  • Scény v bazénu se natáčely v Dobrušce. [Zdroj: iDnes.cz] (rakovnik)

Reklama

Reklama