Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitný, i keď konvenčný životopis. Nicholas Hoult je ako slávny spisovateľ veľmi sympatický. Držíte mu palce ako v partii, tak na škole a aj v láske. Nehovoriac o jeho pôsobení vo vojne. Práve zábery z nej sú z celého filmu najvýživnejšie, sledujeme počas nich Tolkienove predstavy kryjúce sa s postavami a výjavmi z jeho literárneho diela. Prekvapivo funkčná je aj milostná línia, ktorá vďaka obom hercom nepôsobí iba ako odškrtnutá položka v scenári. Ak by mal film aj emocionálne silnejšie finále (navarené tu naň bolo), hodnotenie by bolo vyššie. Dá sa skonštatovať, že ďalšie pozretie oboch trilógií po Tolkienovi už bude navždy iné. 70% ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Tento životopisný film o tatíkovi mého milovaného Aragorna mi dal jediné: že už vím, jak se jméno Tolkien správně vyslovuje. Jinak se nebojím napsat, že se jedná o jeden z největších a nejnudnějších "opruzů", které snad vůbec někdo natočil. Není tam pohříchu ani jediná zajímavé scénka, ani jediný slušný a podnětný dialog. Dialogy vůbec jsou otřesné. Jednou jedinkrát se tam mimo téměř jakýkoliv kontext ozve slovo Středozem a pak dokonce i slovo hobit. Mega zklamání. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film je zajímavý, ale neuchvátí. 1) Nikdy jsem nebyl vášnivý fanoušek Hobbita a Pána prstenů, možná proto, že jsem se s těmito díly seznámil až ve svém dospělém věku. Tolkien byl nesporně velmi úctyhodný pán, profesor anglického jazyka na Oxfordu, do smrti věrný své první lásce, do které se zamiloval ve svých 16 letech, člověk milující děti, Boha a svou vlast, dobrovolník v první světové válce. Nevěřím však, že by byl takový suchar, jak ho zobrazuje tento snímek. Nedivím se, že se jeho potomci od filmu distancovali._____ 2) A tak vedle působivých válečných zákopů jsem ocenil především pěkné herce. Jsou to: 30letý Nicolas Hoult (Tolkien), 18letý přitažlivý Albie Marber (mladý Robert Gilson), 24letý Ir, kudrnatý Patrick Gibson (starší Robert Gilson, syn ředitele koleje), 17letý Ty Tennant (mladší Chris Wiseman), 24letý Tom Glynn-Carney s rovnými světle hnědými vlasy (starší Chris Wiseman, hudební skladatel), Adam Bregman (mladší Geoffrey Smith) a 25letý Anthony Boyle (starší Geoffrey Smith, básník). ()

Necron 

všechny recenze uživatele

Farewell master - krasne a citlive propracovana zakladni cast zivota profesora, jazykovedce a pionyra fantasy (kam se hrabe Joanne Rowlingová se svym vykradenym a vyumelkovanym pop-trendy Potěrem?). Cely film je doprovazen dokonalym soundtrackem Thomase Newmana, uz jsem ho slysel 10x a porad me bavi .) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Věci nejsou krásné tím, jak nám znějí. Jsou krásné tím, co znamenají." I když jsem nikdy od Tolkiena nic nečetl - ostuda, já vím - tak mám rád a uznávám LOTRovskou trilogii, a proto jsem byl zvědavý na film, který zobrazuje mládí autora, který vdechl život tolika úchvatným místům a postavám. Divák si během filmu nejednou všimne okatých narážek na příběhy ze Středozemí - mě osobně nejvíce zaujaly výjevy z války. Nicméně jsem čekal, když vezmu v potaz, že se příběh z velké části točí okolo války, že bude obsahovat více silných scén. Zobrazení vztahu mezi Johnem a Edith mi přišlo odbyté, zato se mi však líbily scény s profesorem v podání Dereka Jacobiho. V závěru snímku hráli tvůrci už poněkud na city - ale budiž. I tak jsem ale rád, že jsem do filmu investoval čas, protože nabídl několik zajímavých momentů ze života jednoho z největších fantasy autorů všech dob. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • V roce 1911 John Ronald Reuel Tolkien vytvořil malou čtyřčlennou společnost, čajový klub (Barrovian Society - TCBS) ,kde s přáteli Geoffreyem Bachem Smithem, Robertem Gilsonem a Christopherem Wisemanem často diskutovaly o umění, literatuře a jejich budoucnosti. (ARI50)
  • Před uvedením filmu do kin se rodina J.R.R. Tolkiena a lidé řídící jeho pozůstalost od filmu distancovala a přála si na pravou míru uvést, že film neschválili a nepodíleli se na jeho tvorbě žádným způsobem. (Pajky3)

Reklama

Reklama