Reklama

Reklama

VOD (1)

Mulder a Scullyová odhalí satanistický kult vedený démonickou učitelkou. (Disney+)

Recenze (14)

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zlatá pečeť perfekce - 95 - 100%_ No, tak tohle je jedna z nejsilnějších, nejtemnějších, a také nejlepších epizod seriálu. Znepokojivá učitelka, skvělé postavy, naprosto unášející atmosféra, super děj, perfektní casting, a postupné odhalování tajemství. Taktéž báječná scéna s hadem, nebo halucinace. Neumím si představit že fanoušek seriálu by tuhle epizodu neměl rád. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Legendární díl seriálu. Dokonalých 45 minut temného atmosférického hororu. I v dnešní době je to neuvěřitelně mrazivé. Tato epizoda si zaslouží minimálně stejný věhlas jako "Home" ze 4. série. Z mého pohledu jde o jeden z nejděsivějších dílů ze všech. Téměř z každého záběru mi tuhne krev žilách, skoro vše tu působí strašidelně (obličej paní Paddockové při jejích černých mších mě zas nějakou dobu bude strašit ve snech). Kim Manners se jako režisér uvedl parádně. Poprvé režíroval epizodu Akt X a hned z toho byla takováhle bomba. Po vizuální stránce je to famózní. Herci v epizodních rolích jsou také velmi kvalitní. V tomto komentáři nešetřím superlativy, ale nemohu jinak. Tady se povedlo prakticky všechno. Právem jde o jeden z nejlepších dílů celého seriálu. Ale jestli chcete i nějakou negativní kritiku - jednu věc asi scenáristé úplně nedomysleli: jak je možné, že při totálním výpadku proudu fungují telefony (pevná linka) a Scullyová může pracovat na počítači s přístupem do databáze, k níž zcela jistě potřebuje internet? V roce 1995 zřejmě stroje fungovaly jinak :-). To je však jen úsměvná drobnost, ten díl je pro mě i tak dokonalý na všech frontách. ()

Reklama

helraiser 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprostý skvost. Rozhodně jedna z nejhorrorovějších epizod celého seriálu a co se týká této série tak rozhodně nejhorrorovější díl. Okultismus prochází celým dílem a stojí to opravdu za to. Neskutečná atmosféra, přímo až děsivá. Temná síla útočí na školu jejichž školní radu tvoří samí satanisti. Ritualy, vraždy a vše okolo okultismu v neskutečných kapkách. Temné finále už je jen třešničkou na dortu. Tleskám, geniální díl, pro hororového fanouška pastva pro oči a pohlazení po duši. ()

Leptictidium 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tady se s tím tvůrci nesrali 💀. Nejlepší hororový díl v Aktech X, někdy i dost drsný. Jedná se jen o jeden díl a i ten dle mého dokáže překonat i dost hororových filmů, například kdybych volil mezi Die Hand Die Verletzt a V Zajetí démonů, beru toto. Atmosféra tak úžasná a dechberoucí, že už to ani víc nejde. 10/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Aj diabol dokáže citovať Bibliu, keď sa mu to hodí.“ O tomto si, možno prekvapivo, trúfam hovoriť ako o jednej z najtemnejších (hoc nie nutne najlepších) častí Aktov X. Možno budem v menšine, ale trvám si na tom. Podozrivo zaspaté mestečko, ale v skutočnosti je to len kingovská pretvárka, kedy sa pod dokonalými fasádami domov a ukážkovo posekanými trávnikmi ukrýva najväčšie zlo. Mimochodom, majster hororu tu má nehmotné cameo na hranici povšimnutia: keď sa Mulder prehŕňa papierovými „zakladačmi“ v knižnici s vypožičanými knihami, na jednom svieti práve meno slávneho autora Cuja a Podpaľačky, ale (schválne?) skomolené na „Stehen King“. Inak je to fakt výborná časť plná rituálov, hadov (fuj!), žiab padajúcich z neba,  tiesnivých lesov, samovrážd. Je prítomná dokonca škola plná tínedžerov, čo je samozrejme samo osebe čistý horor, akiste mi dáte za pravdu. K tomu čierna mša, divní puberťáci a ešte divnejší dospeláci (najmä Susan Blommaert z Nožnicovorukého Edwarda si to vychutnáva), každý niečo tají, u nikoho neviete povedať, na čej strane stojí a aby nebolo srandy málo, voda do odtoku odteká proti smeru hodinových ručičiek a každý druhý dom sa môže pochváliť hlbokou, temnou pivnicou, dvere do ktorej sa samé od seba nahlas zabuchujú. Mulder a Scully sa za svoju dlhoročnú kariéru dostali do kontaktu s naozaj beštiálnymi vrahmi, netvormi, mimozemšťanmi a tajnými vládnymi agentmi, ale z tejto epizódy som mal pocit, že si skutočne zahrávali s nečistými silami čistého zla. Je to trocha mišung, pôsobí to na mňa dojmom, že tvorcovia chceli hada, žaby, sektu, lesy, školu a rituály, ale nevedeli, čo s tým, tak to všetko napchali do jednej epizódy. Paradoxne pôsobí konzistentne, takže to vôbec nevadí, skôr naopak (v zmysle: je to ozaj nepredvídateľné, netušíte, čo na vás vybafne v najbližšej scéne). ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama