Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Postava muže, ve kterém se sváří dřívější ideály a současná realita, je podle mnohých životní rolí Jacka Lemmona (v roce 1973 za ni získal Oscara). Jeho Harry Stoner chce za každou cenu přežít a pud sebezáchovy ho nutí jít až za hranici morálky. Falšuje účty, shání klientům společnice a nakonec se uchýlí i ke žhářství, když zapálí vlastní podnik. Zároveň ale touží po časech, kdy měl člověk své hrdiny a hodnoty, a přesto, že bylo všechno mnohem prostší, stál život za to. Jenže Harry se bojí opustit prázdnotu své zdánlivě úspěšné existence. (Magic Box)

(více)

Recenze (27)

bloom 

všechny recenze uživatele

Zachraňte tygra na první pohled vypadá jako malý film o krizi středního věku, u nějž divácký zájem vzbuzuje především zmíněné herecké ocenění Jacka Lemmona. Je ale zajímavý tím, že jeho hrdina toto životní období zažívá v Americe počátku 70. let 20. století - době, kdy podobným střízlivěním procházela celá americká společnost. Harryho uvažování, zda se s plným uvědoměním vzdát morálních ideálů a vyloženě prakticky si zachránit životní úroveň (plus pracovní místa svým zaměstnancům) je podobné pozvolnému vyprchávání kouzla éry 60. let, po níž se nedávno rebelské rockové hvězdy stávaly součástí kulturního establishmentu, stejně jako se květinové děti začaly usazovat a zařadily se mezi nevyčnívající příslušníky střední třídy. Více zde. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Neprávom zabudnutý snímok je úžasnou sondou do života amerického podnikateľa s textilom, ktorý prežíva životnú krízu. Príbeh mapuje 24-hodín muža ( excelentný výkon Jacka Lemmona bol ocenený Oscarom ) a je plný rozhodnutí, kompromisov a pochybností. Film však aj veľmi vážnym sposobom kritizuje spoločnosť a v tomto smere je otvoreným mnoho závažných otázok, na ktoré si musí divák zodpovedať sám. Som príjemne prekvapený s akou otvorenosťou a čistotou sa snímok zaoberá myšlienkami, ktoré už ťažia po 40-tich rokoch aj našu spoločnosť... ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Film, který byl počtem hodnocení trochu pod mým radarem, ale byl jsem zvědavý cože to Avildsen natočil před Rockym a Karate Kidem a za co Lemmon dostal Oskara. A je to příjemný malý film, kde se člověk občas i zasměje a občas zamyslí. Žádná depka, nezávislost nebo kulervoucí drama. Jen příběh jednoho chlápka ve středních letech a úspěšného podnikatele v oděvním průmyslu. Přes to úspěch má hrdina problémy - v byznyse je občas potřeba někoho uplatit šlapkou nebo získat peníze pojišťovacím podvodem, protože pravidla přestala dávno platit. A v soukromém životě ho trápí vzpomínky na válku, ztráta jistot a utíká k nostalgii. Slušně natočený film ze života s pár příjemně napsanými vedlejšími postavami (společník, mladá hipísačka, starý krejčí). A Lemmon? Nikdy jsem ho nepovažoval za úplně špičkového herce natož komika, ale tady je v některých scénách opravdu strhující, třeba když pod vlivem trávy ze sebe nesouvisle dostává minulost. Prostě solidní film na 4*. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Další výborný zářez Jacka Lemmona! Začínám ho mít fakt rád stejně jako celkově tyhlety americké filmy ze staré školy. Velmi dobré  drama, možná jen na můj vkus někdy příliš sexistické, jinak skvělé.  Hlavní postava Harry není na první pohled moc sympatická, jeho trable se nesledují snadno a mohly by mi mohlý být v podstatě cízi. Přesto mě ale film přímočarou formou jednoho dne podnikatele, který zažívá, jak pracovní krizi, tak životní krizi sledem různých morálně těžkých situací a dialogů postupně dost  upoutal. A určitě přivedl i několik zajímavých myšlenek, kdy se mi hlavní postava již brzy nezdála zdaleka tak jednoznačná a viděl jsem v ni člověka, který by místo těch všech podnikatelských čacheř raději řešil svou minulovanou hudební a sportovní dráhu, kterou v mnulosti zažil, ale nakonec musí udělat nejeden nemorální krok.. Nenápadně silný příběh filmu, který se místo velkého rozpočtu může opřít o precizní herecký výkon tradičně brilantního Jacka Lemmona (není třeba dalších slov, zasloužený Oscar), všechny vedlejší figurky, co mu v jeho těžkém dni kmitají a ovlivňují ho a dobře vybudovaným nejednoznačným scénářem nejedným těžkým morálním dilematem...a vlastně i dobrým symbolickým zakončením. Dramatická jízda.PROČ JSTE TO UDĚLAL? ABYS TO JEDNOU VIDĚL, CHLAPČE. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser John G. Avildsen natocil 3 roky pred *Rockym 1 tento sympaticky film o cloveku, ktory v zaujme prezitia prekracuje aj hranice moralky, ba dokonca aj podlahne podpalacstvu. Filmu suverenne kraluje Jack Lemmon /Nekdo to rad Horke/, ktory odvadza bravurny herecky koncert. Rozhodne vyborny film, ktory by nemal ujst ziadnemu filmu znalemu divakovi. 89 % ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Jelikož se jednalo o nízkorozpočtový film a Lemmon ho chtěl natočit za každou cenu, přijal honorář 165 amerických dolarů týdně. [Zdroj: měsíčník Cinema 9/2001] (Locksley)

Související novinky

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

17.06.2017

Jméno John G. Avildsen vám samo o sobě zřejmě nic neříká, tenhle pán ale vzkřísil hned dvě milované legendy. Právě on dal kariéru Sylvesteru Stallonovi, když udělal z Rockyho hit oceněný třemi Oscary… (více)

Reklama

Reklama