Reklama

Reklama

Císař a vrah

  • Čína Jing ke ci qin wang (více)
všechny plakáty
Trailer
Čína / Japonsko / Francie, 1998, 163 min

Obsahy(1)

Dvě a půl století trvalo ve starobylé Číně období tzv. "Válčících států". Až se konečně v království Čchin (Qin) našel vládce, který měl nejen svou vizi, ale i dost odvahy a sil, aby tomuto strašnému období učinil konec. Budou ho nazývat Prvním císařem a dynastie jeho jména bude navždy připomínat sjednocení sedmi států v obrovskou říši. Zatím je však vládcem svého státu a ostatními je považován za nepřítele. Jediná, kdo v něj upřímně věří, je jeho konkubína Čao (Zhao), která jej provází od dětství. Dvůr kolem něj i ti nejbližší však spřádají své intriky a Čao Čeng (Zhao Zheng) má před sebou veliký úkol. Věrná konkubína pro svého krále podstoupí výpravu s královým protivníkem na život a na smrt, korunním princem státu Jen. Její mise je tajná a riskantní, Čao je však ochotna pro svého krále a jeho sen podstoupit cokoliv.

Jeden z nejlepších současných čínských režisérů Kaige Chen (Kchaj-ke Čchen) zachytil historické události z úsvitu čínských dějin nejen jako akční historický film, ale především jako velký příběh lásky, cti a zrady i osudu velkých mužů a jejich snů. Film získal výroční čínskou filmovou cenu Zlatý kohout za kameru a na MFF v Cannes Cenu za výpravu. V roli krásné a tajemné konkubíny Čao se představí čínská superhvězda Li Gong (Li Kchung). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Uf, sledování tohoto bijáku bych přirovnal k divokému zápasu s býkem, který se ne a ne vzdát; ten film se místy tak strašně táhnul, všechno tam bylo pomalé, od pohybů kamery po mluvení herců, bože! Celkovou bilanci nedohlédnu, ale trvalo mi několik dnů, než jsem to dokoukal do konce, musel jsem si dávat i několikadenní pauzy, vypil jsem u toho něco přes dvě láhve vína, a na konci jsem byl tak vyčerpaný a schvácený, že jsem příchod závěrečných titulků uvítal s úlevou zmoženého toreadora. Současně jsem žasnul nad tím, jak je to megalomanské, a přitom to na mě vůbec nezabíralo, všechny ty litry krve, velkolepé scény, hromady zabitých, včetně dětí... říkám si jen proč?! Bylo to jako sledovat něco s odstupem pod skleněným poklopem - jo, odstup, to je to správné slovo, ten film mě nedokázal vtáhnout a celou dobu tam byl odstup, jaký si udržujeme u někoho, koho nechceme pustit do své intimní zóny. Celé to navíc totálně zabil ten strašlivý český dabing, ve kterém to ČT2 odvysílala - místy jsem se bezděčně musel uchechtnout nad tou debilní intonací dabérů, která byla v naprostém nesouladu s chováním herců. Asijské filmy miluju, ale právě jen v původním znění, tady dabing nefunguje a celé to jen zprasí. Vidět tenhle film v kině v původním znění, asi by to bylo na 4*, ale v telce v děsivém dabingu je to na 3*, a to jsem ještě vrcholně shovívavej. Za takovéto filmy nedík. Mimochodem, Li Gong je kus, to se musí nechat. Mít tak taky takovou konkubínu, která by si kvůli vám dala i vypálit cejch do tváře... ach! ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání, o které se nepostaral ani tak bláznivý král, ale spíš závěr snímku. Ano, je to realističtější než Hrdina nebo Kletba zlatého květu, ale dělá realističnost nutně lepší film? Bohužel ne, a bolí mě to o to víc, že Císař a vrah měl skutečně našlápnuto - zmiňované scény masakru v království Zhao jsou hodně působivé (popravdě mi to trochu připomnělo Jdi a dívej se). Musím se přiznat k tomu, že i když Císař a vrah ani náhodou nebyl můj první či desátý asijský film (kolikátý čínský, to nemám ponětí, ale viděl jsem nepoměrně víc hongkongských), poprvé se mi stalo, že bych nedokázal rozeznat, kdo je kdo... ale tím, že měnili kostýmy i účesy u jednotlivých postav v každé scéně, byl to docela problém... ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to nadpriemerný historický film. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch, kedy bola Čína rozdelená na sedem kráľovstiev, čo malo za následok neustále vojny medzi nimi a utrpenie nevinných, ale vládca v najmocnejšom kráľovstve sa to rozhodne konečne ukončiť tým, že porazí postupne všetky ostatné, aby ich zjednotil a stal sa vládcom obrovskej ríše, ale na vojnu potrebuje zámienku a tak jeho láska príde s plánom nájsť vraha, aby na kráľa pod falošnou stranou zaútočil. Ale v priebehu rokov sa všetci čiastočne menia. Spracovanie nie je zlé, ale ani ničím výnimočné. Dejovo je to rozsiahly epos, ktorý sa zaoberá prakticky najdôležitejšími udalosťami histórie Číny, takže ma to zaujalo a nemám problém ani s touto výrazne nadpriemernou dĺžkou a tým, že tempo filmu je po celý čas len také pomalšie, ale práve kvôli svojej rozsiahlosti to nedokáže až tak moc vtiahnuť a chýba aj viac zapamätaniahodných scén. Najviac ma bavila prvá hodina, ktorá dobre zoznámi s postavou kráľa a jeho motiváciami a následne aj vraha, ktorý ma zase zaujal obzvlášť svojou vražednou misiou, ktorá ho ovplyvnila. Po hodine už zaujímavosť filmu o niečo klesne, ale stále sa na to dá bez problémov pozerať. Čo sa týka bojových scén, tak o tie tu vôbec nejde, sú len prirodzenou súčasťou deja, takže väčšinou sa len na kratší čas ukáže nejaká časť z bojov, ale napriek tomu ma zaujala ich veľkoleposť a pár zaujímavých scén, hlavne pokus o prevrat alebo scéna s deťmi. Herecké obsadenie je na tom dobre, ale mohlo byť aj lepšie. Gong Li je tu skvelá ako vždy, ale hlavne postavy vládcu, ale aj vraha síce nie sú zlé, ale mohli byť obsadené viac charizmatickejšie. Réžia a technická stránka sú celkom slušné, Kaige Chen je schopný režisér, ale má za sebou aj kvalitnejšiu prácu. Cisár a vrah je dobrý historický film, ktorý sa fanúšikom čínskej histórie určite oplatí pozrieť, ale na plnohodnotný filmový zážitok by všetko potrebovalo ešte zvýrazniť. 63% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Čína tlačí nejen v tomto filmu horem dolem myšlenky, že 1. blahem lidu lze ospravedlnit libovolnou genocidu, 2. mír lze nejlépe docílit totální válkou. A přijde jim to správně, Čína přece musí být za každou cenu sjednocena včetně přilehlého okolí, aby zametla s barbary. Já vím, že tuhle propagandu nerazí režisér... to už spíš schvalovací komise... ale zejména jim to takhle dobře vysvětlili už ve škole... a v televizi... a tak. Z tohoto pohledu znechucení... Jinak celkem prkenná filmařina jako taková, ale naopak realistická výprava a dobře rozehraní herci... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Kaige Chen je filmový mág. Jeho filmy dokážu preniesť do dávnych časov s takou ľahkosťou až to vyráža dych. Formálna zložka týchto filmov postupne vťahuje do deja a postupne ukazuje nie len historický kontext ale obohacuje celú historickosť o ľudský aspekt. Hlavné postavy cisára, jeho milenky a nájomného vraha sú skvelo napísané a zahrané - hlavne výborná Gong Li. A rovnako to má množstvo silných scén - skoky detí z hradieb aby sa zachránili pred uväznením, príbeh nájomného vraha a mučiacich metód a tiež šialenstvo cisára. Chen predostiera silu národných dejín v čínskom kontexte a za pomoci množstva komparzistov a skutočných reálií. Pritom si udržuje tempo a dynamiku, akčné scény sú priehľadné a tie konverzačné zase obrazovo rozmanité. Možno nie tak dokonalé vo vyvrcholení ako jeho predchádzajúce filmy, ale rozhodne je to dielo, ktoré sa oplatí vidieť. Hlavne aj vďaka skvelej Zhaovej hudbe. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení bojových scén probíhalo na náhorní plošině Bashab poblíž Vnitřního Mongolska. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama